logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka dvd liteon - czyta płyty, lecz nie nagrywa.

ArasU 28 Paź 2007 11:27 2101 9
REKLAMA
  • #1 4422584
    ArasU
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam , mam taki problem , że moja nagrywarka liteon, model LH-18A1P, bez problemu czyta wszystkie rodzaje płyt , ale przy próbie nagrania czy to dvd czy cd zaraz po rozpoczęciu nagrywania pojawia się błąd , raport błędów i screen zamieszczam poniżej. Korzystam z Nero 7 premium, wcześniej nie było tego typu problemów , nagrywarka jest w miarę nowa nie ma nawet roku, ostatnio dograłem także najnowsze firmware, nie mam pojęcia co może być tego przyczyną proszę o pomoc forumowiczów.

http://saturator.diinoweb.com/files/Wrzutowo/screen.bmp
    http://saturator.diinoweb.com/files/Wrzutowo/Log.txt
  • REKLAMA
  • #2 4422830
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Kiepskie płyty - sprawdź innej firmy.
    Za duża prędkość nagrywania, wogóle nie polecam x16, zmniejsz na x8.
    Kiepski laser już się zużył - gwarancję w dłoń i do sklepu/serwisu.
  • REKLAMA
  • #3 4422901
    ArasU
    Poziom 10  
    Płyty sa firmy TDK więc nie wiem jakiej lepszej firmy płyt mógłbym uzyc , sprawdzałem tez na tanich płytach problem się powtarza, powtarza się również przy mniejszych prędkościach, czy ktoś ma inny pomysł , niż wizyta u serwisanta?
  • #4 4422914
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    Jeśli masz gdzieś płytę czyszczącą możesz ją zastosować ale chyba lepszym wyjściem było by rozkręcenie napędu o ile nie masz już gwarancji i przeczyszczenie lasera alkoholem. Gdzieś kiedyś czytałem że laser też się zużywa w co wątpię, postaraj się jakoś przeczyścić laser jeśli to nic nie da możliwe że się coś z soczewą stało
  • REKLAMA
  • #5 4422969
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Wątpisz, że laser się zużywa? Pokaż mi wobec tego dlaczego nie ma prawa się zużyć. Piszesz tak, jakbyś uważał, że np. silnik w samochodzie nie ma prawa się zużyć, że łożyska nawet po milionie lat zachowają swoje początkowe parametry itp. Wszystko się zużywa, tym bardziej laser, raz że wszyscy patrzą tylko na cięcie kosztów produkcji, a dwa ze względu na przemiany energii, które w nim zachodzą.
    A koledze ArasU, mogę tylko napisać, że niestety takie zachowanie napędu w 90% oznacza koniec lasera. Pozostałe 10% to kabel, zasilacz, firmware i płyty, których napęd nie trawi.
  • #6 4422988
    Micharlito
    Poziom 35  
    W takim razie moje błędne wątpliwości. Ja swojego LiteON'a mam już 3 lata i nic mu się nie dzieje. No ale producenci ostatnio tną koszta produkcji na każdym kroku :/
  • REKLAMA
  • #7 4423325
    ArasU
    Poziom 10  
    Oczywistą sprawą jest zużywanie się przedmiotów, ale czy możliwe jest to przy tak krótkim okresie użytkowania? W takim razie spróbuję metody z alkoholem, bo nie mam żadnych plomb zabezpieczających na napędzie , a jeśli nie pomoże wybiorę sie do sklepu. Tylko mam pytanie gdzie dokładnie znajduje się laser i jak najlepiej dotrzeć do niego.
  • #9 4423474
    ArasU
    Poziom 10  
    Ciężko mi teraz nadpisać firmware , dochodzi do stu procent i się zawiesza , próbowałem już
    ze trzy razy
  • #10 4423581
    Micharlito
    Poziom 35  
    W takim razie spróbuj wgrać starsze i potem to najnowsze laser w nowszych napędach jest dość dobrze ukryty pod plastikami także trochę się namęczysz zanim się do niego dostaniesz ...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrywarki DVD LiteOn model LH-18A1P, która poprawnie odczytuje płyty, lecz generuje błąd podczas próby nagrywania zarówno DVD, jak i CD. Użytkownik korzysta z Nero 7 Premium i posiada najnowszy firmware, jednak próby nagrywania kończą się niepowodzeniem. W dyskusji zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn i rozwiązań: użycie płyt innej firmy (choć testowano już płyty TDK i tańsze, problem się powtarza), zmniejszenie prędkości nagrywania z x16 do x8, możliwość zużycia lasera optycznego, który może wymagać czyszczenia alkoholem izopropylowym lub wymiany w serwisie. Wskazano również, że laser w napędach optycznych ulega zużyciu z powodu procesów fizycznych i cięcia kosztów produkcji. Próby ponownego wgrania firmware kończą się zawieszeniem, co sugeruje możliwe uszkodzenie sprzętowe. Zalecane jest rozkręcenie napędu w celu oczyszczenia lasera, o ile gwarancja na to pozwala, lub kontakt z serwisem. Wskazano, że laser jest ukryty pod plastikowymi elementami i dostęp do niego wymaga demontażu obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA