logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV IMPERIAL IF 7009 - niknie obraz i pali się tranzystor

Miszak61 10 Lis 2007 00:42 975 2
REKLAMA
  • #1 4464412
    Miszak61
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Wylutowalem tranzystor przy trafo w.n. Zrobiłem pomiary i zauważyłem że zapaliła się dioda, więc wymieniłem tranzystor i TV odpalił. Siedział tam BU508DF. Czy orientuje się ktoś jaki powinien siedzieć oryginalny?
    Ja wstawiłem 2SD1434 AF.

Niestety pochodził 2 tygodnie i padł.

Objawy:

Po wymianie tranzystora T601 w/w TV odpalił ale po paru sekundach obraz robi się ciemny i ma białe poziome pasy, słychać burgotanie w głośniku a po chwili tranzystor dostaje wysokiej temperatury i zaczyna dymić (rożne podstawiałem).

Jak to może być przyczyna???

Co robić????

Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4466018
    karol5608
    Poziom 28  
    Ocena: 319
    Podstawiałeś z powrotem BU?? Posprawdzaj dokładnie albo wymień elementy w kolektorze tego tranzystora! Elektrolit w Przetwornicy od napięcia systemowego! A może te podstawiane tranzystory to podróbki?? Niedawno był na forum post na temat podróbek! Pozdrawiam
  • #3 4466395
    Miszak61
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Podstawiłem jako ostatni BU508 taki jak był jak go wymieniałem i ta sam tendencja. W poniedziałek będę w pracy to wymienię tak jak pisałeś ten kondensator napięcia systemowego to który to?

Czy może to być wina trafopowielacza? - raczej nie :D

Już gotowe i TV znowu jak nówka :D

Sprawdziłem wcześniejsze sugestie kolegi:
    1. Wymieniłem dwie diody D612 i D646 po stronie kolektora tranzystora.
    2. Wymieniłem Kondensator C612 (100µF 25V) (wydawał mi się on podejrzany - wlutowałem go i okazało się że go rozdęło od spodu); wstawiłem tu C220µF na 63V między bazą a układem scalonym.
    3. Tranzystor pozostał bez zmian BU508.

Narazie wszystko gra :D

Dziękuję za nakierowanie! Może się komuś przyda ta informacja.
REKLAMA