logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SABA T6345 C VT SA58/ICC5 - przyczyny uszkodzeń tranzystora BU508AF?

doomelek 21 Lis 2007 20:28 1295 7
  • #1 4506187
    doomelek
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam
    TV jak temacie i zaczeło się od tego że pewnego razu obraz zgasł. Po rozkręceniu okazało się że tranzystor BU508AF uległ uszkodzeniu i prawdopodobnie było to wynikiem oderwania sie jednego przewodu który szedł do cewek odchylania. Po podlutowaniu przewodu i wymianie tranzystora TV chodził tydzień czasu i BU508 dalej strzelił. Dziwne że parę dni jednak chodził dlatego podstawiłem znowu nowego żeby wyeliminować ewentualnie jakiś trefny tranzystor ale ten drugi też po paru dniach strzeli. Co więc może być przyczyną palenia tranzystora ?
  • #2 4506487
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Przeniosłem z TV.
  • Pomocny post
    #3 4506830
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Kondensator i dioda w jego kolektorze, elektrolit w +B, no i jeszcze raz sprawdzić podłączenie cewek.
  • #4 4510593
    doomelek
    Poziom 16  
    Sprawdziłem podane elementy i okazało się że kondensator 13,1nF/1600V był jakiś troche nadpalony tak że pod nim zrobiła się dziura w płytce której oczywiście od strony ścieżek nie było widać. Wymieniony na nowy i mam nadzieję że to pomoże :)

Jest jeszcze inny problem który oczywiście występował szybciej ale dało jakoś sie oglądać ale teraz przy okazji może ktoś pomoże a mianowicie nie działają wszystkie regulacje korekty obrazu a szczególnie beczka oraz trapez. Obraz jest dość zwężony srodkiem i nie da się tego skorygować. Widzę że układy tych regulacji są wpięte w układ TDA4950. Układ podmieniony ale dalej to samo. Napięcia na nogach układu odpowiednio:
    1 - 2,5V
    2 - 2,5V
    3 - 8,3V
    4 - 0V
    5 - 0,9V
    6 - 21,5V
    7 - 8,6V
    8 - 6,3V

W czym może być problem ?
  • #5 4511570
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Najpierw sprawdź elektrolity w +B, a przy okazji i w innych napięciach.
  • #6 4517266
    doomelek
    Poziom 16  
    Parę elektrolitów wymieniłem a napięcia zasilacza są następujące:
    138V
    7,3V
    12,3V
    34,7V
    4,75V

Obraz dalej zwężony środkiem a regulacja beczki nie działa :(
  • #7 4544893
    doomelek
    Poziom 16  
    No i niestety znowu padł BU508. Myślałem że wymiana tego uszkodzonego kondensatora rozwiąże sprawę no ale niestety problem musi tkwić jeszcze w innym miejscu. Jakieś pomysły ??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze SABA T6345 C VT SA58/ICC5 występuje problem z częstym uszkadzaniem tranzystora BU508AF, który najpierw uległ awarii po oderwaniu przewodu do cewek odchylania. Po naprawie i wymianie tranzystora problem powracał po kilku dniach użytkowania, nawet przy zastosowaniu nowego egzemplarza. Wskazano konieczność sprawdzenia kondensatora 13,1nF/1600V oraz diody w kolektorze tranzystora, a także elektrolitów w linii +B i poprawności podłączenia cewek. Wymiana kondensatora wykazała uszkodzenie płytki pod nim. Dodatkowo występuje problem z regulacjami korekcji obrazu, zwłaszcza beczki i trapezu, gdzie obraz jest zwężony w środku i nie reaguje na regulacje. Układ TDA4950 odpowiedzialny za te funkcje został wymieniony, jednak problem pozostał, mimo prawidłowych napięć zasilania. Zasugerowano dalszą kontrolę elektrolitów, lutów na transformatorze sterowania oraz sprawdzenie przebiegu impulsów sterujących bazą tranzystora BU508AF, a także cewki i półprzewodniki w układzie korekcji obrazu. Pomimo wymiany kondensatora i elektrolitów, tranzystor BU508AF nadal ulega uszkodzeniu, co wskazuje na głębszy problem w układzie sterowania odchylaniem i korekcją obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA