logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie wypełnienie do subwoofera zamkniętego z głośnikiem Alphard LW1200 12?

m_joker 10 Lis 2007 05:51 3112 20
REKLAMA
  • #1 4464528
    m_joker
    Poziom 15  
    Ocena: 65
    Witam,
    wiem ze wypelnienie subwoofera w obudowie zamknietej powinno byc mozliwie jak najwieksze, ale czy calkowiciee ma ona byc wypelniona?
    Czy do calkowitego wypelnienia nadawalaby sie taka gabka tapicerska:
    http://www.allegro.pl/item265712818_gabka_tapicerska_200_x120_x_4_cm.html
    Wg programu WinISD wychodzi ze optymalna pojemnosc obudowy to 117l przy strojeniu na czestotl 43Hz. Lepsza jest obudowa ok 200l, jednak jest to duza kolumbryna - strojenie 37Hz.

Glosnik to Alphard LW1200 12" - nienajlepszy za to wykopany z piwnicy. Chce go wykorzystac.

Moze zamiast gabki lepsza bylaby welna mineralna, taka budowlana, tylko czy ona nie bedzie sie odlupywala z uwagi na swoja kruchosc?
  • REKLAMA
  • #2 4464575
    Zamerstary
    Poziom 26  
    Ocena: 62
    117 l to za dużo dla tego głośnika.
  • #3 4464625
    m_joker
    Poziom 15  
    wg Ciebie jaka obudowa powinna byc? Przy tej obudowie charakterystyka jest w miare plaska
  • #4 4464860
    Zamerstary
    Poziom 26  
    około 50-60 litrów
  • REKLAMA
  • #5 4464925
    bslaw
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    m_joker napisał:
    ...zamiast gabki lepsza bylaby welna mineralna, taka budowlana, tylko czy ona nie bedzie sie odlupywala z uwagi na swoja kruchosc?

Nie pamiętam w jakich kolumnach - widziałem wełnę zapakowaną w folię. Czy zdawało egzamin (akustycznie) - nie wiem, ale zabezpieczenie przed kruszeniem - 100%.
  • #6 4465132
    m_joker
    Poziom 15  
    Zamerstary napisał:
    około 50-60 litrów

charakterystyka dla 117l:

charakterystyka dla 60l:

czyli 117l jest lepsza. Skad wiec Twoje przypuszczenia ze jest za duza obudowa 117l?
  • REKLAMA
  • #7 4465406
    melisław
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Bo ten głośnik się udusi... A WinISD to tylko symulator! W rzeczywistości może być kompletnie inaczej... A i jeszcze jedno, kliknij na zakładkę Maximum power... Tam jest maksymalna moc którą wytrzyma głośnik...
  • #8 4465581
    pracuś1989
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Witam win isd zwłaszcza ten podstawowy liczy obudowę dla płaskiej chaki lecz trzeba zachować zdrowy rozsadek
    dla miękiego głośnika np 12" nie daje sie budy 100 i więcej l. to zabójcze zejście w winisd nie obrazuje rzeczywistości.(poza tym obudowa closed nie jest po to żeby otrzymać super zejście, ale szybkość,tylko nieliczne głośniki potrafią pokazać na armagedon w closed) bo w takiej budzie przy 40 hz będzie szorował karkasem. , może i będzie miał taka chake ale do 20 w? potem będzie szorował ,poza tym wydaje sie mi ze ten głośnik nadaje sie do br? podaj EBP (EBP=Fs/Qts) jeśli jest większe niż 50 i więcej to sugeruje br,
  • #9 4465808
    melisław
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Nie EBP (a nie EBD) wskazuję na zamkniętą więc to akurat spoko. Słuchaj zrób skrzynkę powiedzmy 50l. I wtedy możesz jeszcze po próbować ze zmniejszeniem objętości jakby coś... A poza tym spróbuj poszukać może już ktoś robił coś z tym głośniczkiem.
  • #10 4471000
    m_joker
    Poziom 15  
    melisław napisał:
    Bo ten głośnik się udusi... A WinISD to tylko symulator! W rzeczywistości może być kompletnie inaczej... A i jeszcze jedno, kliknij na zakładkę Maximum power... Tam jest maksymalna moc którą wytrzyma głośnik...

Nie wiem dlaczego, ale w zakladce Maximum Power nic nie mam. Zadnej charakterystyki. Moze robie cos nie tak.

Jesli w obudowie zamknietej chodzi o szybkosc, to wg WinISD wieksza obudowa lepiej sie nadaje. gdyz czasy sa krotsze - zakladka Group Delay.
    Poza tym czestotliwosc, przy 117l jest 43Hz natomiast przy 50l az 57Hz.

A moze by tak zainwestowac w inny glosnik, zrobic z BassReflexem, Co byscie polecili w rozsadnej cenie? Jaki glosnik bylby dobry?
    Szczerze mowiac to wolalbym nizszy bass wiec obudowa z Bass Reflexem bylaby lepsza, ale jaki do niej glosnik wcisnac :)
  • #11 4471511
    Zamerstary
    Poziom 26  
    "...Jesli w obudowie zamknietej chodzi o szybkosc, to wg WinISD wieksza obudowa lepiej sie nadaje..."

Jak juz ktos wczesniej powiedzial - WinISD to tylko symulator, a nie ludzkie ucho i rozsadek :)

"...A moze by tak zainwestowac w inny glosnik, zrobic z BassReflexem, Co byscie polecili w rozsadnej cenie? Jaki glosnik bylby dobry?
    Szczerze mowiac to wolalbym nizszy bass wiec obudowa z Bass Reflexem bylaby lepsza, ale jaki do niej glosnik wcisnac ..."

Powiedz ile masz pieniedzy?
  • #13 4471679
    m_joker
    Poziom 15  
    hmm, na subwoofer nie chcialbym wydac wiecej niz 200zl za calosc czyli filtr aktywny, glosnik i obudowa. Wzmacniacz chce wykorzystac zewnetrzny, Teac a-x400 o ile uda mi sie go naprawic. Jego pobor mocy to 260W, mocy audio nie znam.

Znalazlem taka stronke: http://www.mdcs.prv.pl/ i tam jest projekt subwoofera na tym Alpierdzie. Skrzynia 52l BR.
    Podane sa wykresy z WinISD, jednak u mnie wychodza calkiem inne dla tego glosnika i obudowy BR z takim litrazem.
    Nawet dane o litrazu mi sie nie zgadzaja - jakas inna matematyka? "40x40x46cm wykonana z płyty 18mm da 56dm3 netto"

Natomiast jesli sprawdza sie ta konstrukcja z tej strony, to wyglada to calkiem niezle

EDIT:
    Kłosiol napisał:
    Wszystko i na temat suba na LW 1200:

:arrow:
    http://www.mdcs.prv.pl/ > projekty > Projekt subwoofera na 30cm LW1200

hehe, uprzedziles mnie kolego o pare sekund :)
  • #14 4471702
    Kłosiol
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    No widzisz :D:D ja bym zrobił tak jak mdcs, sprawdzona obudowa :D
  • #15 4471720
    m_joker
    Poziom 15  
    Kłosiol napisał:
    No widzisz :D:D ja bym zrobił tak jak mdcs, sprawdzona obudowa :D

tylko jest tam kilka nieprawidlowosci o ktorych pisalem w poscie wyzej.
    No ale moze ja robie cos zle. To pierwszy sub jaki bede robil.
  • #16 4472529
    Kłosiol
    Poziom 29  
    Mdcs zna sie dobrze na subach wiec mozesz tamtym projekcie polegac, te alphardy i tak nie maja dokladnie takich parametrow T/S jak podaje producent wiec symulacje moga sie znacznie róznic o praktyki :D
  • #17 4472758
    czaroslaww
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    dlaczego 50l a nie 117l?
    proste...
    chaka przenoszenia czestotliwosci to jedno.
    istnieje jeszcze cos takiego jak opoznienie oraz wytrzymalosc mocowa.
  • REKLAMA
  • #18 4473301
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Wracając do tego co użyć jako wytłumienia. Naturalnie najlepsza tutaj bedzie wełna owcza, luźno rozłożona w całej objętości (mocno zbita nie spełni swojej roli gdyż będzie miała za dużą gęstość). Wyprzedzając pytanie wełne owczą można kupić tutaj:

www.grelton.mycom.pl
  • #19 4474266
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Jak wytłumiać to tylko watoliną. Zadne filce, gąbki czy wełny. TO musi przepuszczać powietrze! Za 10 zł wypełnisz obudowę 60l do pełna..
  • #20 4474835
    m_joker
    Poziom 15  
    Padło na projekt Mdcs'a, tyle ze pasywny. Wzmacniacz bedzie zewnetrzny, oraz filtr aktywny rowniez na zewnatrz.

Apropos filtra, czy polecacie ten: http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT1281.pdf
    Zastanawiam sie nad jego zmontowaniem. Zalezy mi na regulacji pasma.

Problemem jest tylko znalezienie Flexu 10,2cm srednici i dlugosci 27cm! Czy mozna je jakos lączyc? a moze znacie jakis sklep on-line gdzie takich wymiarow rure moge kupic? Niestety moja miejscowosc jest zbyt malo zaopatrzona :)
  • #21 4475312
    Kłosiol
    Poziom 29  
    Bas Reflex kupujesz Fi 100 mm i o dlugosci jaka bedzie i rure pcv fi 100 z kolnierzem i docinasz dlugosc jaka potrzebujesz

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru objętości i wypełnienia obudowy zamkniętej dla subwoofera z głośnikiem Alphard LW1200 12". Optymalna objętość obudowy według symulacji WinISD to 117 litrów przy strojenia na 43 Hz, jednak praktyka wskazuje, że dla tego głośnika lepsza będzie mniejsza obudowa około 50-60 litrów, aby uniknąć przeciążenia i zniekształceń. WinISD jest narzędziem symulacyjnym, które nie zawsze odzwierciedla rzeczywiste warunki pracy głośnika, zwłaszcza przy dużych objętościach i niskich częstotliwościach. W kwestii wytłumienia obudowy zalecane jest użycie luźno ułożonej wełny owczej lub watoliny, które przepuszczają powietrze i nie powodują kruszenia się materiału, w przeciwieństwie do gąbek tapicerskich czy wełny mineralnej, która może się kruszyć i wymaga zabezpieczenia folią. Autor rozważa również zastosowanie obudowy bass reflex, co pozwoliłoby na uzyskanie niższego basu, jednak wymaga to doboru odpowiedniego głośnika i konstrukcji. Polecany jest projekt subwoofera na Alphard LW1200 dostępny na stronie mdcs.prv.pl, gdzie zastosowano obudowę bass reflex o pojemności około 52 litrów. Wzmacniacz zewnętrzny TEAC A-X400 ma być wykorzystany, a autor planuje budżet około 200 zł na cały subwoofer z filtrem aktywnym. W kwestii rur do bass reflexa sugerowano użycie standardowych rur PCV o średnicy 100 mm, które można docinać do potrzebnej długości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA