logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem- konfiguracja internetu w Noki6630? Jak włączyć GPRS

Kornel_g 10 Lis 2007 16:11 4613 8
REKLAMA
  • #1 4465967
    Kornel_g
    Poziom 13  
    Mam problem z skonfigurowanie intenetu w mojej Noki 6630. Znalazłem na różnych stronach jak się tworzy pokolei punkty dostępu, wszystkie odpowiednie dane itd. Niestety net, mms nadal mi nie działają. Nawet korzystałem z automatycznego konfiguratora. Napewno te usługi mam aktywne, ponieważ na tej samej karcie sim miałem już z 3 inne telefony i wszystko śmigało. W każdej instrukcji co znalazłem zawsze było że przy konfiguracji jakiegoś konkretnego punktu dostępu opcję- "Nośnik Danych" ustawić na GPRS, a ja mam do wyboru tylko "pakiety danych". Gdzie w telefonie można włączyć aby korzystał z GPRS????
  • REKLAMA
  • #2 4466054
    mcoola
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Pakiety danych to inaczej GPRS - transmisja pakietowa. W jakiej sieci masz tel?
  • REKLAMA
  • #3 4466071
    Kornel_g
    Poziom 13  
    Era, Jeśli to to samo to już nie mam pojęcia co z tym zrobić
  • REKLAMA
  • #4 4466086
    mcoola
    Poziom 19  
    wywal z telefonu wszystkie ustawienia i wyslij na telefon nowe, napewno na stronie jest automatyczny konfigurator, jak to niepomoze to wsadz inna karte np idei i wejdz na strone www.orange.pl i znajdz automatyczny konfigurator i sciagnij ustawienia na telefon. Jak nadal nie bedzie dzialalo to moze da cos formacik telefonu.
  • #5 4466099
    Kornel_g
    Poziom 13  
    Wywalałem już wszystkie ustawienia i od nowa też nic nie dało, Gdy tel korzysta z Gprs powinno być takie G u góry ekranu a umnie tego nie ma. Zasięg GPRS w domu napewno mam
  • REKLAMA
  • #6 4466112
    mcoola
    Poziom 19  
    Ale tylko gdy kozysta! Wtedy jest takie G w kwadraciku w miejscu ikonki zasiegu. Moze masz za malo kasy na koncie?

Dodano po 1 [minuty]:

wejdz jeszcze w ustawienia sieci i w trybie sieci zaznacz tylko GSM
  • #7 4466127
    Kornel_g
    Poziom 13  
    Mam na abonament. Zmieniałem na tylko gsm i nadal nic
  • #8 4466143
    mcoola
    Poziom 19  
    to wejdz na jakas strone ale przez wap nie gprs, sciagnij ustawienie automatyczne wap i obadaj. Moze masz jakies limity na abonamencie, w ostatecznosci mozna zformatowac telefon ale szkoda troche danych.

Dodano po 29 [sekundy]:

aha, po tym zabiegu musisz zrestartowac telefon
  • #9 4466182
    Kornel_g
    Poziom 13  
    Co ma być wpisane w Ustawienia-> pakiety danych->punkt dostępu ???
    Jak mam wpisany ten punkt erainternet.
    Aha jeszcze jedno gdy wybiorę jakiś punkt dostępu i dam edytuj to przy jego nazwie jest czerwona gwiazdka, czy to normalne??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy konfiguracji internetu i włączenia GPRS w telefonie Nokia 6630. Użytkownik ma aktywne usługi na karcie SIM w sieci Era, jednak mimo poprawnego tworzenia punktów dostępu i użycia automatycznego konfiguratora, internet i MMS nie działają. W telefonie zamiast opcji "Nośnik Danych" z ustawieniem GPRS dostępna jest tylko opcja "pakiety danych", która jest równoważna GPRS (transmisja pakietowa). Brak ikony "G" na ekranie podczas próby korzystania z internetu sugeruje, że telefon nie łączy się przez GPRS, mimo potwierdzonego zasięgu i aktywnego abonamentu. Proponowane rozwiązania to usunięcie i ponowne wgranie ustawień sieci za pomocą automatycznego konfiguratora (np. ze strony operatora Orange), zmiana trybu sieci na GSM, sprawdzenie limitów abonamentu, a w ostateczności formatowanie telefonu i restart. W ustawieniach punktu dostępu pojawia się czerwona gwiazdka przy nazwie, co budzi wątpliwości użytkownika. Zaleca się także testowanie połączenia przez WAP zamiast GPRS, aby zweryfikować działanie ustawień.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA