logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola V3 – gdzie kupić sprawdzony mikrofon na Allegro? Opinie o sprzedawcach

Repciu 11 Lis 2007 12:14 3826 22
REKLAMA
  • #1 4468623
    Repciu
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    czy ktos kupował mikrofony na allegro do v3?, który sprzedawca posiada działające mikrofony w swojej ofercie ?? bo slyszalem ze niektore z allegro nie nadaja sie do uzytku
  • REKLAMA
  • #2 4468638
    gomezf1
    Spec od GSM
    Ocena: 19
    A mało hurtowni oferuje mikrofony do V3? Dziwne że zaopatrujesz się jako serwisant w "niepewne" części na allegro. U hurtownika zawsze przy kolejnej dostawie możesz oddać ;)
  • #3 4468666
    Repciu
    Poziom 27  
    no ale ja nie naprawiam tego duzo raczej hobbystycznie a w lublinie nie ma chyba takiej hurtowni z czesciami a zamawiac jedna sztuke w hurtowni to mi sie nie oplaca
  • #4 4468790
    domint
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Ostatnio brałem w hurtownia.alton.pl - działają i cena dobra.
  • REKLAMA
  • #5 4468912
    Repciu
    Poziom 27  
    do Mot v3 pasuje z L6 ?? bo widze ze tam nie ma do v3 tylko do l6
  • #6 4469217
    domint
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    O ile się nie mylę to do L6 mikrofon ma tak samo wyprowdzenia ale otwór od przetwornika jest od strony druku(od spodu). Ja mikrofony brałem bezpośrednio z hurtowni, nie ze strony internetowej, więc może warto zapytać.
  • REKLAMA
  • #7 4469591
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    W L6 ma dziurkę jak K750i więc nie pasuje raczej.Opłaci ci się kupować jeden mikrofon,płacić za wysyłkę i ryzykowac że go uszkodzisz wlutowując?To się zdarza czasem bo są wrażliwe na temperaturę i wymiana jest kłopotliwa.Ja na twoim miejscu wolałbym zapłacić kilkadziesiąt złotych komuś żeby mi to zrobił jeśli nie zajmujesz się tym zawodowo.
  • REKLAMA
  • #8 4469672
    Repciu
    Poziom 27  
    nie no hotem umiem sie obslugiwac :D robilem juz takie rzeczy zmiana uemow flashy itp. z klejonymi mam problemy bo nie mam podgrezwacza
  • #9 4469723
    Wasz3k
    Poziom 25  
    Ocena: 8
    Repciu napisał:
    nie no hotem umiem sie obslugiwac :D robilem juz takie rzeczy zmiana uemow flashy itp. z klejonymi mam problemy bo nie mam podgrezwacza

Odezwij się do mnei jestem z Janowa Lubelskiego pomogę :]
  • #10 4469753
    INFINEON
    Poziom 13  
    W tym mikrofonie jest scalak i jest on wrażliwy na temperaturę, Hotem wlutować ten mikrofon to duże ryzyko, bardziej nadaje się do tego infra stacja nawet najprostsze tornado. Polecam taki sprzęcik do tego celu.

Pozdr
  • #11 4469781
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 116
    INFINEON napisał:
    W tym mikrofonie jest scalak i jest on wrażliwy na temperaturę, Hotem wlutować ten mikrofon to duże ryzyko, bardziej nadaje się do tego infra stacja nawet najprostsze tornado. Polecam taki sprzęcik do tego celu.

Pozdr

Zapytam tak z ciekawości pracowałeś na tej stacji?, bo ja widziałem ją w działaniu, niestety ale nie warta nawet połowy tej kwoty.Szybiciej i lepiej zrobisz to normalna stacją.
  • #12 4469892
    INFINEON
    Poziom 13  
    Stację Tornado mam od miesiąca i fakt może nie jest to taka rewelacja jak na tych filmikach i zastanawiam sie nad prawdziwa infra jovy ale po paru godzinach spędzonych z tornadem na nauce obsługi itp też da się cos tam zrobić wygodniej i bezpieczniej niż hotem. Kwestia tylko wyczucia tej stacji no ale fakt faktem fisher tak jak piszesz nie jest warta tej ceny ale ja nie żałuje jej zakupu.
  • #13 4469919
    FranekDolas
    Ocena: 69
    Tak jak Bogdan pisze Tornado to poprostu grzałka a mikrofon w V3 wylutowuję hotem po czym nakładam na pady na płycie i mikrofonie zwykłą cynę i delikatnie wlutowuję zwykłą lutownicą.Przy próbach wlutowania hotem 50% pada.
  • #14 4469937
    INFINEON
    Poziom 13  
    Ja też kilka razy wylutowywałem hotem a wlutowywałem nówke na cienkich, krótkich drucikach w emali :D
  • #15 4470157
    Repciu
    Poziom 27  
    sposob na druciki bedzie chyba najlepszy, ale zastanawiam sie czy ten mikrofon nie dziala z inengo powodu, poniewaz przy sciaganiu ekranow uszkodzilem jakiegos glassa an 4 kulkach i nie moge dojsc za co on odpowiada bo nie moge znalezc serwisowki do tego modelu akurat ale poza tym mikr wszystko dziala zasieg jest dzwieki dzialaja w sluchawce tez slychac karte sim widzi wiec nie wiem do czego ten uklad zaznaczony jest czerwonym kwadratem na zdjeciu ponizej mzoe ktos cos mi podpowie:
    Motorola V3 – gdzie kupić sprawdzony mikrofon na Allegro? Opinie o sprzedawcach
  • #16 4470261
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Witam

To jest tranzystor Q906, jest on w torze ładowania.Napewno nie ładuje baterii.Przypadkiem to nie jest V3i bo w tym modelu występuje w tym miejscu.
    Załączniki:
    • Motorola V3 – gdzie kupić sprawdzony mikrofon na Allegro? Opinie o sprzedawcach q906_1.JPG (39.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Motorola V3 – gdzie kupić sprawdzony mikrofon na Allegro? Opinie o sprzedawcach q906.JPG (104.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 4471033
    Repciu
    Poziom 27  
    z jakiego modelu podpasowałby taki tranzystor ?
  • #18 4471170
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Repciu napisał:
    z jakiego modelu podpasowałby taki tranzystor ?

Nie no posłuchaj ,prowadzisz jakis serwis?.jeżeli tak to chyba masz jakies schematy znasz sie na tym, przecież prowadziamy ciebie za raczkę, jeszcze może mamy naprwaić ten telefon.Radź sobie juz sam dostałes tyle odpowiedzi że już dosyć.
  • #19 4471384
    arti123
    Ocena: 96
    fischer8 napisał:
    Przypadkiem to nie jest V3i bo w tym modelu występuje w tym miejscu.

Może to byc również V3Rohs ;) - okrojona wersja V3i
  • #20 4471450
    Repciu
    Poziom 27  
    moze i tak sprawdze to
  • #21 4471504
    INFINEON
    Poziom 13  
    Zauważyłem właśnie że Repciu ile dostaje telefonów do naprawy tele zakłada tematów na elektrodzie, ogólnie nie na tym to polega w ten sposób nie nauczysz się niczego musisz sobie samemu wziaśc schemat miernik zrobić pomiary itp. Ja nie mówię ci tego złośliwie wręcz przeciwnie chodzi o to abyś sie czegoś nauczył a nie tylko liczyłna to że na forum ci podadzą wszystko na tacy. Ja swego czasu siedzialem nad jedną 3210 3 dni i 2 noce z serwisówką i miernikiem popijając ciągle kawę żeby nie zamykały się oczy i uważam że wyszło mi to tylko na dobre.

pozdrawiam
  • #22 4471951
    jubi20
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    INFINEON napisał:
    Zauważyłem właśnie że Repciu ile dostaje telefonów do naprawy tele zakłada tematów na elektrodzie, ogólnie nie na tym to polega w ten sposób nie nauczysz się niczego musisz sobie samemu wziaśc schemat miernik zrobić pomiary itp. Ja nie mówię ci tego złośliwie wręcz przeciwnie chodzi o to abyś sie czegoś nauczył a nie tylko liczyłna to że na forum ci podadzą wszystko na tacy. Ja swego czasu siedzialem nad jedną 3210 3 dni i 2 noce z serwisówką i miernikiem popijając ciągle kawę żeby nie zamykały się oczy i uważam że wyszło mi to tylko na dobre.

pozdrawiam

INFINEON wlasnie po to jest forum zeby sobie pomagac wzajemnie a jezeli sam wolisz siedziec meczyc sie dniami i nocami to juz tylko Twoj wybor, inni wola kogos poprosic o pomoc. Pomysl moze nie kazdy jest tak zdolny jak Ty.
    pozdrawiam
  • #23 4472005
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    jubi20 napisał:
    INFINEON napisał:

pozdrawiam

INFINEON wlasnie po to jest forum zeby sobie pomagac wzajemnie a jezeli sam wolisz siedziec meczyc sie dniami i nocami to juz tylko Twoj wybor, inni wola kogos poprosic o pomoc. Pomysl moze nie kazdy jest tak zdolny jak Ty.
    pozdrawiam

Tak ale trzeba się wykazać jakąś inicjatywą.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zakupu sprawdzonych mikrofonów do telefonu Motorola V3 na Allegro oraz problemów z ich kompatybilnością i jakością. Użytkownicy sugerują, że mikrofony do V3 różnią się od tych do modeli L6 czy K750i, zwłaszcza pod względem rozmieszczenia otworów i wyprowadzeń, co wpływa na ich dopasowanie. Zalecane jest kupowanie mikrofonów w hurtowniach, np. hurtownia.alton.pl, gdzie oferowane części działają i mają dobrą cenę. Wymiana mikrofonu jest trudna ze względu na wrażliwość scalaka na temperaturę; lutowanie hotem często uszkadza elementy, dlatego lepiej używać stacji lutowniczych typu Tornado lub infra stacji, które umożliwiają bezpieczniejszą wymianę. Wymiana mikrofonu wymaga precyzji, np. lutowania na cienkich drucikach emaliowanych. Wątpliwości pojawiły się także co do uszkodzonego elementu glass na 4 kulkach, który okazał się tranzystorem Q906 odpowiedzialnym za tor ładowania, nie za mikrofon. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące samodzielnej nauki serwisu z użyciem schematów i miernika, zamiast polegać wyłącznie na pomocy forum.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA