logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto samodzielnie składać komputer do gier zamiast kupować gotowy?

president_bartek 11 Lis 2007 12:19 6037 13
REKLAMA
  • #1 4468643
    president_bartek
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam!
    Od pewnego czasu noszę się z zakupem nowego komputera.
    Mój 6 letni staruszek już mi nie wystarcza i chcę wreszcie cieszyć się z możliwości odpalania nowych gier na PC.
    Moje pytanie brzmi czy opłaca sie zamówić wszystkie podzespoły osobno na przykład w sieci i samodzielnie złożyć, czy lepiej iść do sklepu i kupić gotowy zestaw?
    Z tego co wiem cena gotowych zestawów jest o wiele wyższa, a wydajność sprzętu nie zadowala.
    Jak jest w waszym przypadku?
    Sami składacie swoje komputery?
    Pozdrawiam!
    Moderowany przez TONI_2003:

Poprawiłem post!
    Sugeruję poprawienie treści postu jak i jego gramatyki po napisaniu następnej odpowiedzi w temacie.
    Stosowne poprawki w tym już wykonałem, ale nie należy to do moich obowiązków.

• REKLAMA
  • #2 4468657
    djbydzio
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Idź do sklepu komputerowego i tam karz im złożyć PC'ta z wybranych przez siebie części.....

Wtedy będziesz wiedział co jest w środku i na co tego PC'ta będzie stać
  • #3 4468697
    president_bartek
    Poziom 14  
    No tak, ale sądzę, że w sklepie na miejscu będzie to wszystko o co najmniej 300zł droższe.
    Raz, że są duże narzuty cenowe, a dwa że za złożenie oni też pewnie chcą pieniądze.
    Mój budżet 1500zł. Jak radzicie koledzy?
  • REKLAMA
  • #4 4468723
    Michal_ck_ck_ck
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Nie opłaca się skadanie.
    Za przykład moge ci wskazać zestaw komputerowy o parametrach. AMD 4.0GHZ, 2GB ram Grafa jakis geforce 256MB, Zasilacz 350 albo 400w niepamietam , obudowa niewiem jaka bo to czytałem w anonsach wczoraj , płyta główna pod pci express, dysk 160gb niepamietam marki, DVD DUAL czyli wpala wszystko bez monitora 2 lata gw. Cena 999zł. Oczywiście ze sklepu komputerowego
  • #5 4468724
    beamer.kun
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    djbydzio napisał:
    Idź do sklepu komputerowego i tam karz im złożyć PC'ta z wybranych przez siebie części.....

Wtedy będziesz wiedział co jest w środku i na co tego PC'ta będzie stać

Tak od razu karać?

A wracając do tematu komputer opłaca składać się samemu ;] Nikt nie wciśnie ci na siłę jakiegoś zasilacza 8000000W dającego max. 150W mocy ;] I raczej nie kupisz sobie karty graficznej-kastrata o 64bit szynie pamięci
  • REKLAMA
  • #6 4468768
    president_bartek
    Poziom 14  
    Z tymi zestawami AMD 4.0GHz za 999zł itd. byłbym bardzo ostrożny. W większości przypadków jest to zwykły chwyt reklamowy dla klientów nie znających się na rzeczy. Moim zdaniem opłaca się samodzielne składanie. Raz, zawsze to nowa wiedza, nowe umiejętności, satysfakcja itd. Dwa, chyba jednak wyjdzie taniej. Piszcie swoje opinie. Dzięki:)
  • #7 4468789
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Teraz to taka moda na dużo watów, Gb i Mhz i nikt nie zwraca uwagi na to co to wogóle jest. Później ludzie płaczą czemu to nie działa czemu tak wolno chodzi.
    Michal_ck_ck_ck co pewnie wyczytałeś to z ulotki gdzie było napisane dysk 160 gb, 2 rdzenie i 5 Ghz gratis, 2 gb pamięci i grafika do grania?.

Ludzie zastanówcie się, przecież w takich śmieciach są wkładane najgorsze gówna i wszyscy myślą, że mega promocja jest.
    Czy warto samodzielnie składać komputer do gier zamiast kupować gotowy?
    :arrow: Popraw swój post :!:

edit: celowo użyłem ten slogan, ale już zmieniam :P
  • #8 4468868
    djbydzio
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Damnian napisał:
    Teraz to taka moda na dużo watuF, Gb i Mhz i nikt nie zwraca uwagi na to co to wogóle jest. Później ludzie płaczą czemu to nie działa czemu tak wolno chodzi.
    Michal_ck_ck_ck co pewnie wyczytałeś to z ulotki gdzie było napisane dysk 160 gb, 2 rdzenie i 5 Ghz gratis, 2 gb pamięci i grafika do grania?.

Ludzie zastanówcie się, przecież w takich śmieciach są wkładane najgorsze gówna i wszyscy myślą, że mega promocja jest.

Piszą i niby to ma takie parametry, lecz te podzespoły są robione z elementów o większej rozbieżności tolerancji elementów...
    Jeżeli jest coś co ma takie same parametry i różni te podzespoły cena to znaczy , że teoretycznie jest to samo, ale w praktyce jest zupełnie coś innego...
  • #9 4468968
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    president_bartek - w sklepach z ktorymi ja sie spotkalem, za zloznie zestawu nic sie nie bierze, jezeli skladasz komputer z czesci sklepowych. Nie wiem skad wyciagnales te 300zł za zlozenie.
  • #10 4468974
    przemo_wielki
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Pytanie czy znasz sie na komputerach bo jezeli nie to oczywiscie idz do sklepu i kup.
  • REKLAMA
  • #11 4469214
    president_bartek
    Poziom 14  
    Znam się na komputerach i choć nigdy nie składałem zestawu od podstaw to sądze, że poradziłbym sobie. Widze jednak, że większość jest za zapukaniem do drzwi sklepu komputerowego i zleceniem im złożenia kompa z interesujących nas podzespołów. Chyba pozostaje mi dowiedzieć się, czy biorą kasę za składanie i jak różnią się ceny w stosunku do tych z sieci.
  • #12 4469267
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 4469748
    Stingerek
    Poziom 28  
    NIGDY NIE KUPUJ GOTOWEGO ZESTAWU !

Gotowe zestawy to absolutne naciaganie ludzi ! Fo gotowych zestawow pakuje sie elementy ktore nie schodzą.

Powiedz ile masz pieniedzy na komputer, zapytaj na jakims forum i chlopaki ci zloza odpowiedni zestaw, potem z lista idziesz do sklepu i mowisz co chcesz.

NIGDY NIE BIERZ GOTOWEGO ZESTAWU.

Jesli w sklepie beda chcieli doliczyc jakas kwote za zlozenie to podziekuj im , i sam sobie zloz.
  • #14 4469998
    president_bartek
    Poziom 14  
    Temat chyba można zamknąć. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wniosek jest prosty. Biorę kasę, zamawiam podzespoły i składam kompa sam. Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności samodzielnego składania komputera do gier w porównaniu z zakupem gotowego zestawu. Uczestnicy podkreślają, że gotowe zestawy często zawierają podzespoły o niższej jakości i są droższe w stosunku do samodzielnie dobranych komponentów. Wiele osób zaleca samodzielny wybór części i składanie komputera, co pozwala na lepszą kontrolę nad jakością i wydajnością sprzętu oraz może być tańsze. Wskazano, że sklepy komputerowe często nie pobierają opłat za złożenie zestawu, jeśli części pochodzą z ich oferty. Zwrócono uwagę na pułapki marketingowe, takie jak podawanie wysokich parametrów (GHz, GB, W) bez realnej wydajności. Rekomendowane jest korzystanie z konfiguratorów online do planowania zestawu oraz konsultacje na forach, aby dobrać optymalne komponenty w ramach budżetu. Ostatecznie autor zdecydował się na samodzielne zamówienie podzespołów i składanie komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA