logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przerywacz zapłony (odcinacz). Pomóżcie w wykonaniu

bikemax 11 Lis 2007 16:21 1008 2
REKLAMA
  • #1 4469768
    bikemax
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Witam

Nigdzie nie moge znalesć ani gotowego ani schematu do takiego cuda.
    Przejde do rzeczy:
    układ ma za zadanie zliczać impulsy (przed cewką zapłonową) i porównywać ich ilość z jakąś wartością dla danego czasu, jeżeli ta wartośc jest przekroczna nie podaje dalej impulsów az do ich spadku.
    Czas w jakim mają być zliczane impulsy to np 1/8s a max ilośc impulsów to 100. Dobrze by było jak moznaby ta ilość zmieniać przez komputer np.

Bo dokładnie nie wiem jak zachowa się silnik przy jakich obrotach i odcinaniu, a więc musiałbym to ustawiać powoli az będzie ok.

Wydaje się proste... liczy impulsy w ciągu 1/5s jeżeli wartosć jest mniejsza niż np 100 to obwód jest ciągły, jeżeli ta wartość zostanie przekroczona to zostanie przerwany, aż do nastepnego cyklu czyli nastepnej 1/5s.

Bardzo prosze o pomoc, nikt mi nie chce pomóc, a ja o elektronice wiem bardzo niewiele.

tak mniej więcej max ilość impulsów to ok 225 na 1s czyli jakieś 13500 obr/min i mniej więcej tak chce to odciąć.

Środowisko pracy to oczywiście 12V

Jesto mi bardzo potrzebne... oryginalnie ten model nie posiada odcięcia (2T) i czasem np przy paleniu gumy, czy treningach jazdy na kole potrafi się nagle przekrecić ponad 15000 obr/min a czerwone pole zaczyna się przy 12000

P.S.
    Prosze nie usówac mojego tematu z powodu błędu ortograficznego w tytule! A jeżeli jest jakis inny powód to prosze napisac mi go na PW albo tutaj.
  • REKLAMA
  • #2 4471860
    magik128
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Wydaje mi się, że wystarczy mikrokontroler który zliczał by impulsy w czasie.Robiłem już coś takiego przy obrotomierzu.Ale istnieje jeszcze jeden problem o którym nie napisałeś.Przy paleniu gumy jeszcze wszystko ok,ale wyobrażasz sobie że jedziesz na "gumce" i nagle silnik przerywa swoją prace? Nie mam motocykla ale interseuje się trochę nimi i z tego co wiem równowagę utrzymuje się przez dodawanie i ujmowanie gazu. Podejrzewam że nagłe odłączenie silnika skończyło by się opadnięciem maszyny i nieciekawą glebą. Sam układ można zrobić bezproblemowo,ale trzeba by zrobić kilka testów na zachowanie się maszyny.
  • #3 4472001
    bikemax
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    No dobra ylko jakieś konkrety co i jak ? Który kupić? Jak podłączyć ? etc...

Co do jazdy na gumie to właśnie jakie odcięcie jest dość dobre... 2T potrafi mieć "odpały" i czasem przy dodaniu gazu lubi się "przekręcić" bardzo szybko, dlatego że się przelewa gaźnik. Takie odciecie działać powinno jak w każdym motocyklu (chyba każdy coś takiego słyszał, specyficzny dzwięk).
    Przerywanie utrzymuje obroty maxymalne i nie powala na większe. Co daje samy plusy ;)

Tak więc bardzo prosiłbym o jakies konkretne propozycje co i jak ;)
REKLAMA