logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa płyty głównej MSI z uszkodzonymi kondensatorami - czy warto?

wojtek2812 11 Lis 2007 17:09 1879 5
REKLAMA
  • #1 4470001
    wojtek2812
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Witam!Mam problem z komputerem.Siedziałem kiedyś przy nim i nagle na ekranie pojawiło się niebieskie tło i komunikat o zrzucie pamięci.Kiedy chciałem uruchomić kompa od nowa dochodził do momentu kiedy pokazuje się znak firmowy Windows XP i restartował się i tak w kółko.Nie dało sie zainstalować od nowa systemu.Był restartowany bios.Zawiozłem go na serwis i okazało się,że poszły 3 kondensatory elektrolityczne na płycie(spuchły bardzo jakby miało je rozsadzić).Były one jak to powiedział gość z serwisu koło stabilizatorów.Powiedział też że ta płyta nie będzie juz stabilnie pracować.Jest to komp dośc wiekowy.Płyta MSI,jeszcze na SD RAMy nie wiem dokładnie jaka.Procek Duron 950MHz.Mam takie pytanie czy po wymianie kondensatorów jest szansa że płyta jeszcze zadziała czy mogły ulec uszkodzeniu stabilizatory czy też inne elementy??Tamten komp działał dość ładnie i szkoda by mi go było.Prosze o rady
  • REKLAMA
  • #2 4470031
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10435
    Wymien kondensatory to sie przekonasz. Tutaj nie ma wrozek i nikt nie bedzie zgadywal czy kondensatory spuchly od wadliwego zasilacza (ktory mogl uszkodzic cos jeszcze) czy tez z winy kiepskiej jakosci samych kondensatorow. Na ogol po wymianie kondensatorow (oraz zasilacza) wszystko powinno dzialac tak jak dawniej.
  • REKLAMA
  • #3 4470036
    wojtek2812
    Poziom 22  
    W sumie to racja nie ma nic do stracenia
  • REKLAMA
  • #4 4470041
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kondensatorom "pomógł" spuchnąć zasilacz - proszę sprawdzić stan kondensatorów w zasilaczu oraz podać jego oznaczenie.
    Co do wymiany kondensatorów:
    1. wymienia się wszystkie które są w jednej gałęzi z uszkodzonym (połączone biegunem dotatnim);
    2. powinny mieć pojemność nie mniejszą niz uszkodzony, a najlepiej taką samą;
    3. napięcie robocze nie powinno być mniejsze niż uszkodzonego;
    4. powinny byc oznaczone jako Low ESR oraz byc przeznaczone do pracy w temperaturze 105 stopni.
  • REKLAMA
  • #5 4470064
    wojtek2812
    Poziom 22  
    Co to za parametr LOW ESR??
    niska rezystancja wewnetrzna??
  • #6 4470172
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    ESR = Equivalent Series Resistance