logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić dzielnik FSB/PCI na płycie Shuttle AV18E2? Overclocking Celeron Tualatin

Tajoka 11 Lis 2007 18:56 1193 9
REKLAMA
  • #1 4470468
    Tajoka
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Witam. Mój problem powstał z natury czasu. Otóż posiadam starego kompa (na nowszego na razie mnie nie stać :( ). Podstawa to płyta główna Shuttle AV18E2, Celeron Tualatin 1,2GHz, 2*256 SDR Kingston KVR. Naczytałem się bardzo wiele o tych prockach, że niektórzy wyciągają z nich ponad 1,6MHz. U mnie niestety kiszka. Dochodzę z FSB na 115-116 co daj niecałe 1,4GHz. Z poprzednim procem 900MHz było tak samo. Doszedłem do wniosku, że to wina dzielnika FSB/PCI ponieważ jest on stały i wynosi 3x. Według większości bezpieczna częstotliwość PCI to ok 40MHz. Przy 116FSB mam ponad 38MHz. Mam pytanie do znawców, bądź byłych posiadaczy tego zabytku (Shuttle). Czy jest jakiś BIOS, w którym można ustawić dzielinki FSB/PCI? Dodam jeszcze, że próbowałem dawać wyższe napięcie (z 1,5V do 1,65V) z temperaturą też w porządku. Proszę o jakąś poradę. Chciałbym dojść z FSB do poziomu 125MHz (aby mieć te "magiczne" 1,5GHz) Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4470789
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Obawiam się, że nie znajdziesz takiego biosu.
    A czy sprawdzałeś taki zabieg, podnieś vcore i przestaw zworkami czy w biosie od razu na 133MHz?
    Przy okazji jakie masz pamięci?
  • REKLAMA
  • #3 4471493
    Tajoka
    Poziom 20  
    Pamięcei tak jak napisałem 2x256MB Kingston KVR133....CL2. Z tego co się orientuję to jedne z najlepszych SDR jakie wyszły. Napięcia powyżej 1.65V nie próbowałem. Dodam jeszcze, że czasem przy zbyt wysokim FSB np. 117MHz system się ładuje a tuż przed "Zapraszamy" jest blue screen i zrzucanie pamięci fizycznej. Czyli na BIOS mogę nieliczyć :/. Szkoda. To może zamienić na PIII 1400 z L2 512k? Przy moim 115FSB miałbym pod 1600. Czy to jest opłacalne? (Koszt koło 90zł)

Nowe doniesienia. Przy napięciu 1,8V się nie podniósł. Nie wiem czy mogę próbowac z większym :D
  • REKLAMA
  • #4 4471597
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    No bez przesady z tym vcore, bo go zabijesz niechcący jeszcze.
    To sprawdź jeszcze z 1.65v vcore i cl ustaw na 3, ogólnie najlużniejsze timingi jakie można ustawić w biosie i przestaw od razu na 133MHz FSB.
    A co do procka, skąd masz pewność, że 1400MHz w ogóle osiągnie te 115MHz?
  • REKLAMA
  • #5 4474861
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Pamięci masz ustawione synchronicznie, czy asynchronicznie (+33MHz) z FSB? Jeśli asynchronicznie, to przełącz tą opcję. Dlaczego? Przy FSB 115MHz pamięci będą taktowane prawdopodobnie 148MHz (lub nieco wyżej - ok. 153MHz - nie pamiętam już, jak działały dzielniki pamięci w tym chipsecie), co może być już zbyt wysoką częstotliwością dla CL2 i standardowego napięcia VDIMM. Jeśli powyższe było hamulcem w podkręcaniu, to uczyń tak, jak napisał kolega iron64 - spróbuj zmusić procesor do pracy z FSB 133MHz.

Jak by na to nie patrzeć - pierwszy z brzegu Celeron 1200-1400 nie jest najlepszym wyborem do OC. Lepiej się sprawowały modele 1000A i 1100A - z tego powodu, że prawie każdy dobijał bez wysiłku do FSB 133MHz i nie było kłopotów ze zbyt wysokim taktowaniem PCI (gdy płyta nie pozwala na ręczną modyfikację dzielnika PCI/FSB).

Poza tym koledzy popełniacie jeden błąd przy rozpatrywanym P3 1400-S. Przecież on ma FSB 133MHz, nie 100MHz. Znowu sprawy rozbiją się o dzielnik PCI/FSB w okolicach FSB 145-150MHz. Procesor ma całkiem spory potencjał, lecz jego kręcenie skończy się pewnie w okolicach 1550MHz. U mnie ten procesor pracuje z FSB 145MHz, gdyż pamięci Micron ustawione na CL2 potrafiły sypnąć błędem przy 150MHz (niestety w ECS P6IPAT brak regulacji VDIMM, co załatwiłoby sprawę) a na CL3 zestaw zdawał się być nieco wolniejszym (mimo o 53MHz wyższego zegara procesora). Inna sprawa, że ten procesorek jest stosunkowo drogi - jak zresztą każdy "topowy" model na stare platformy.
  • #6 4475321
    Tajoka
    Poziom 20  
    Próbowałem dziś kilka opcji. Z napięciem 1,7V Ram na CL3 i -33MHz. Nie ruszył na 133MHz FSB:/. Ale niestety musze stwierdzić, że ram nie wyrabia. Bo poszedł dziś na FSB 120MHz ale na RAM -33MHz i CL3. Tylko, że przy tym już spadek wydajności RAM-u (w Sandrze jest o około 40% !!!!) Więc nie jest to zbyt opłacalne. A niby takie dobre pamięci Koingston KVR. Jak dobrze sobie pamiętam to w gdy były w ofercie komputronika w opisie miały, że każde kości chodzią stabilnie do minimum 155MHz a tu przy niecałych 150 już sidają. Szkoda. Co jeszcze teraz zauważyłem że na RAM jest też jakiś dzielnik czego nie wiedziałem. W biosie mam ustawione na opcję SPD. Zadnych dodatkowych funkcji w tym przypadku zmieniać nie mogę. Ale jest to najwydajniejsze ustawienie (weług testów)
  • #7 4475551
    wiezlak
    Poziom 35  
    Dławienie tego zestawu ustawieniem pamięci na -33MHz jest złym pomysłem. Ta opcja może być przydatna dla jakichś lichych modułów PC100 albo PC66. Skoro Twoje Kingstony (albo kontroler pamięci w tym chipsecie) robią problemy przy +33MHz z FSB powyżej 115MHz, to ustaw po prostu pamięć synchronicznie z FSB i na CL2. Albo spróbuj jeszcze +33MHz z CL3 (jeśli tego jeszcze nie testowałeś). Dokładne taktowanie oraz timingi (bieżące, jak i zaszyte w SPD) sprawdzisz np. w CPU-Z.
  • #8 4476126
    Tajoka
    Poziom 20  
    Prawda wyszła na jaw. Jedna kość pamięci jest słabsza. Puściłem tylko na jednej (nowszej) i doszedłem do FSB 124MHz, więcej nie próbowałem bo PCI miało już 40MHz a AGP ponad 80. Pamięć była puszczona na SPD. Pracowała zatem z częstotliwością 165MHz i się nie wysypała. Testy przeszło pozytywnie. Ale przecierz nie wywale z kompa 256MB ramu, może uda mi się zamienić na inny model, który także pójdzie na 165MHz. BTW nie wytrzymałem i zamówiłem PIII 1400. Pobawie się trochę. Pozdrawiam!
  • #9 4476416
    wiezlak
    Poziom 35  
    Zanim zaczniesz wymieniać słabszy moduł - przeczyść i odtłuść jego złącze (np. izopropanolem, uważaj oczywiście na wyładowania elektrostatyczne) oraz przedmuchaj sloty pamięci. Cena 90zł za P3 1400-S nie jest taka wygórowana, jeśli spojrzy się na to, ile ten model kosztował jeszcze pół roku temu (ponad 200zł - ja swojego ustrzeliłem ze 4 miesiące temu za niecałe 140zł). Gdyby jednak dokonać porównania np. do taniutkich Sempronów/Athlonów 64, czy nieco droższych Celeronów 4xx, to sytuacja nie wygląda różowo (tyle, że pozostaje jeszcze kwestia reszty elementów...).

Skoro będziesz wykręcał wyższe taktowania FSB/RAM, niż oficjalnie przewiduje specyfikacja chipsetu (133MHz), to upewnij się, czy mostek północny nie grzeje się zbyt mocno. W praktyce nie przekraczałbym taktowania PCI 38-39MHz (czyli dla tego P3 FSB 152-156MHz), ze względu na ryzyko posypania się danych na dysku.
  • #10 4476600
    Tajoka
    Poziom 20  
    Tak jak napisałem wcześniej. Nie prędzej jak za rok będę myślał nad nową platformą. A póki co względnie małymi kosztami chcę usprawnić sprzęt. Zobaczymy jakie możliwości do podkręcania będzie miał PIII. Płyta jest przystosowana do FCPGA2 i ma regulację FSB do 166MHz. Na mostek północny przykleiłem już radiator (powierzchnia pokryta pastą silikonową a resztę radiatora co wystawała poza chipset przykleiłem na silikon do płyty głównej). A póki co nie martwie się, że granicą będzie te 156FSB bo i tak tyle nie pociągnie jedna kość ramu (chyba, że uda się dokonać zamiany).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z podkręcaniem procesora Celeron Tualatin 1,2 GHz na płycie Shuttle AV18E2, głównie ograniczonych przez stały dzielnik FSB/PCI wynoszący 3x, co powoduje zbyt wysokie taktowanie magistrali PCI przy FSB powyżej 115 MHz. Próby zwiększenia napięcia procesora (do 1,8 V) nie przyniosły znaczącej poprawy stabilności. Pamięci Kingston KVR133 CL2, mimo deklarowanej stabilności do 155 MHz, nie radzą sobie dobrze przy taktowaniu powyżej 148-150 MHz, co wymusza stosowanie obniżonych timingów (CL3) i dzielnika -33 MHz, co jednak obniża wydajność RAM. Ustawienia pamięci synchroniczne z FSB i CL2 są rekomendowane dla lepszej stabilności. Próby podkręcenia do 124 MHz FSB zakończyły się sukcesem na jednej, lepszej kości pamięci, jednak dalsze zwiększanie FSB jest ograniczone przez taktowanie PCI (około 40 MHz) i AGP. Wymiana procesora na Pentium III 1400 MHz z FSB 133 MHz jest rozważana jako alternatywa, choć wymaga uwagi na temperaturę mostka północnego i stabilność systemu. Zaleca się czyszczenie i odtłuszczanie slotów pamięci przed wymianą modułów. Płyta obsługuje FSB do 166 MHz, a chłodzenie mostka północnego zostało poprawione przez dodanie radiatora z pastą silikonową. Ostatecznie, ze względu na ograniczenia sprzętowe i pamięciowe, podkręcanie powyżej 125 MHz FSB jest trudne, a dalsze usprawnienia planowane są przy wymianie procesora i pamięci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA