Witam!!!
Ostatnio sprzątając strych znalazłem kolumny i radio(jak się później dowiedziałem jest tam wbudowany wzmacniacz).
Jeżeli chodzi o kolumny są to po dwie z każdego rodzaju:
-Unitra Tonsil ZG/15(głośniki Tonsil: GDW 20/15 -15W oraz GDN 16/15 -15W)
-Unitra Tonsil ZG/10(GDS 20/10 -10W)
Wszystkie mają impedancję 8ohm.
Wzmacniacz(nie jetem pewien czy można to tak nazwać):
-Unitra Amator stereo DSS101
Z Amatorem chyba jest wszystko w porządku, problem jest z kolumnami.
Niestety jeżeli chodzi o kolumny to wszystkie prawie mają zniszczone membrany działa tylko jedna- ZG 10. Obudowy do tych kolumn chciałbym wykorzystać bo są w bardzo dobrym stanie i włożyć tam jakieś dobre i tanie głośniki (zależy mi głównie na dwóch kolumnach ZG 15), ponieważ chciałbym podłączyć je przez Amatora do kompa.
Bardzo proszę wszystkich forumowiczów o pomoc w doborze tanich i w miarę dobrych głośników do moich kolumn. Oczywiście nie oczekuje zbyt wiele po takim "sprzęcie" ale może da się coś z tego zrobić -chciałbym od czasu do czasu trochę podkręcić głośność Wink . Proszę również o wyrozumiałość ponieważ nie znam się za dobrze na elektronice.
Pomóżcie czekam na propozycje i cenne uwagi.
Ostatnio sprzątając strych znalazłem kolumny i radio(jak się później dowiedziałem jest tam wbudowany wzmacniacz).
Jeżeli chodzi o kolumny są to po dwie z każdego rodzaju:
-Unitra Tonsil ZG/15(głośniki Tonsil: GDW 20/15 -15W oraz GDN 16/15 -15W)
-Unitra Tonsil ZG/10(GDS 20/10 -10W)
Wszystkie mają impedancję 8ohm.
Wzmacniacz(nie jetem pewien czy można to tak nazwać):
-Unitra Amator stereo DSS101
Z Amatorem chyba jest wszystko w porządku, problem jest z kolumnami.
Niestety jeżeli chodzi o kolumny to wszystkie prawie mają zniszczone membrany działa tylko jedna- ZG 10. Obudowy do tych kolumn chciałbym wykorzystać bo są w bardzo dobrym stanie i włożyć tam jakieś dobre i tanie głośniki (zależy mi głównie na dwóch kolumnach ZG 15), ponieważ chciałbym podłączyć je przez Amatora do kompa.
Bardzo proszę wszystkich forumowiczów o pomoc w doborze tanich i w miarę dobrych głośników do moich kolumn. Oczywiście nie oczekuje zbyt wiele po takim "sprzęcie" ale może da się coś z tego zrobić -chciałbym od czasu do czasu trochę podkręcić głośność Wink . Proszę również o wyrozumiałość ponieważ nie znam się za dobrze na elektronice.
Pomóżcie czekam na propozycje i cenne uwagi.