Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra Amator stereo DSS101 + kolumny Unitra Tonsil

matekdh 11 Nov 2007 23:15 3444 18
    matekdh
    Level 11  
    Witam!!!
    Ostatnio sprzątając strych znalazłem kolumny i radio(jak się później dowiedziałem jest tam wbudowany wzmacniacz).
    Jeżeli chodzi o kolumny są to po dwie z każdego rodzaju:
    -Unitra Tonsil ZG/15(głośniki Tonsil: GDW 20/15 -15W oraz GDN 16/15 -15W)
    -Unitra Tonsil ZG/10(GDS 20/10 -10W)
    Wszystkie mają impedancję 8ohm.
    Wzmacniacz(nie jetem pewien czy można to tak nazwać):
    -Unitra Amator stereo DSS101

Z Amatorem chyba jest wszystko w porządku, problem jest z kolumnami.
    Niestety jeżeli chodzi o kolumny to wszystkie prawie mają zniszczone membrany działa tylko jedna- ZG 10. Obudowy do tych kolumn chciałbym wykorzystać bo są w bardzo dobrym stanie i włożyć tam jakieś dobre i tanie głośniki (zależy mi głównie na dwóch kolumnach ZG 15), ponieważ chciałbym podłączyć je przez Amatora do kompa.

Bardzo proszę wszystkich forumowiczów o pomoc w doborze tanich i w miarę dobrych głośników do moich kolumn. Oczywiście nie oczekuje zbyt wiele po takim "sprzęcie" ale może da się coś z tego zrobić -chciałbym od czasu do czasu trochę podkręcić głośność Wink . Proszę również o wyrozumiałość ponieważ nie znam się za dobrze na elektronice.

Pomóżcie czekam na propozycje i cenne uwagi.
    Micharlito
    Level 35  
    Zakładając że obudowy są w stanie dobrym bo tam chyba jakiś wielkich zwrotnic poza kondensatorem to nie było można z tym jeszcze duużo zrobić. A więc nie polecam ci zamienników najlepszym rozwiązaniem była by oczywiście regeneracja tych głośników. Sprawdź w mieście czy ktoś się tym nie zajmuje możesz też je podesłać np do kolegi o nicku "majkel sony" lub do protonsila tam byś miał jak nówki ale już za większą kasę. Po tym radyjku wielkiej mocy się nie spodziewaj trudno mi powiedzieć ile może mieć ale wątpię żeby z 2X20 miał choć oczywiście mogę się mylić
    matekdh
    Level 11  
    Mi właśnie zależy na niewiekich kosztach. Możesz polecić mi jakieś zamienniki?? Co sądzisz o STX-ach?? Co do zawrotnicy to jest tam tylko jeden kondensator 2,2uF.
    Micharlito
    Level 35  
    Można wsadzić to żaden problem ale zmieni ci się cała charakterystyka brzmienia. Napisz do kolegi majkel sony podaj głośniki jakie masz i on ci wyceni naprawę będzie to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż nawet STX do których nic nie mam
    matekdh
    Level 11  
    ale chodzi mi o to że chcę dać nowe głośniki o większej mocy, ponieważ planuję kupno mocniejszego wzmacniacza (najprawdopodobniej Unitra ws442) o mocy 2x35W
    Pablo1964
    Moderator
    Lepiej wtedy będzie zmienić kolumny.
    matekdh
    Level 11  
    To jakie kolumny byś proponował do wzmacniacza Unitra ws442 2x35W?? Zależy mi również żeby cena niebyła zbyt wysoka.
  • Helpful post
    Pablo1964
    Moderator
    Rozejrzyj się za Altonami 80. Miałem je kilka lat i byłem bardzo zadowolony. Uważaj - dziś chyba są do kupienia jedynie po regeneracji, ważne, żeby zawieszenia głośników były wykonane na oryginalnej piance.
    matekdh
    Level 11  
    Troszkę za drogo, na Allegro są po 300-400zł. Cienko teraz stoję z kasą i chodzi mi o coś tańszego. Nie chodzi mi o jakiś super sprzęt, chcę tylko od czasu do czasu na imprezkach podkręcić głośność.
    Pablo1964
    Moderator
    Sądzę, że znajdziesz je w niższej cenie. Poszukaj, naprawdę warto. Albo kup do regeneracji i zregeneruj sam. Sporo na ten temat znajdziesz na Forum.
    matekdh
    Level 11  
    Postaram się poszukać tańszych, gdybyś znalazł jeszcze coś wartego uwagi i niedrogiego to podrzuć linka
  • Helpful post
    Micharlito
    Level 35  
    Z czystym sumieniem mogę ci polecić konstrukcje zgc - 40 ale dziś już trudna do dostania gra bardzo przyzwoicie
    Micharlito
    Level 35  
    No jedna kolumna to trochę mało ;p
    Hubert_1
    Level 24  
    Te kolumny do podałeś w linku są na GDN 20/40. Zależy jakie imprezki chcesz robić. Jeżeli w kameranym gronie 5-10 osób to myśle, ze wystarczą ale nie spodziewaj się zbyt wiele. Mam tego Amatora od nowośći wraz z kolumanmi(ojciec kupował w 1977r). Poszukaj Alton 70,80 lub Space 86(one są na gdn 20/40, trójdrożne). Kolumny z membraną bierną, o której kolega wspomniał chyba ZG 40. Altus 75. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
    matekdh
    Level 11  
    matekdh wrote:
    planuję kupno mocniejszego wzmacniacza (najprawdopodobniej Unitra ws442) o mocy 2x35W

na tym to już można chyba jakoś lepiej pograć??
    Rozmyślam właśnie nad kolumnami tego wzmacniacza i zastanawiam się nad tymi altusami 75
    Micharlito
    Level 35  
    Na wszystkim można pograć jednak pozostaje kwestia jak? Wzmacniacz 2X35 nie wykorzysta potencjału Altus 75 potrzebował byś do nich ~2X70
    Pablo1964
    Moderator
    Altony grają lepiej - mają głośnik wysokotonowy kopułkowy a altusy tubowy. Mocą się nie przejmuj - jest OK.