logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE K500i nie włącza się po wymianie joya - możliwe przegrzanie płyty?

emtel 12 Lis 2007 14:51 1019 11
REKLAMA
  • #1 4472971
    emtel
    Poziom 10  
    Witajcie, jak w temacie se k500i po wymianie joya nie włancza się ;-(
    Komputer go nie czyta, Kąpałem go i suszyłem.
    Nie mam pomysłu, ktos mi powiedział ze przegrzałem płyte i prawdopodobnie padł procek (czarny scenariusz)
    Moze mam go wygrzac? Jesli tak to którą kosc dokładnie i jak długo mam grzac, o ile wogule jest to jeszcze do odratowania ? Help me ;-)
  • REKLAMA
  • #2 4473007
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    nie wygrzać a kulki na nowo postawić na nim,
  • REKLAMA
  • #3 4473019
    INFINEON
    Poziom 13  
    Możliwe ze postawienie kulek na nowo pomoże lecz z doświadczenia wiem ze często przy nieumiejętnej wymianie joya przez 5PLN potrafi napuchnać laminat. No ale przekulkuj tego proca zobaczymy czy to ci cos da.
  • #4 4473119
    emtel
    Poziom 10  
    Niewiem czy nie umiejętna była wymiana tego joya... Nie robiłem tego pierwszy raz, na 100 zrobionych uwaliłem ogólnie dwa telefony na takim zabiegu, i dwa razy były to k500i ;-/ Nie wiem czy na nie jest jakis haczyk, czy to takie zrządzenie losu ;-(
    Niestety nie potrafie przekulkowac sam tego na nowo tak więc chyba odpuszcze temat, ile kosztuje takie przekulkowanie ?
  • #5 4473161
    INFINEON
    Poziom 13  
    jeżeli procek nie jest klejony to w granicach 50-60 zl ale to zależy od serwisu. Jedni cenią swój czas i pracę a drudzy potrafia zrobić ci to nawet za 5 PLN rózni magicy sa na tym świecie :D

Oczywiście jesli przekulkowanie nie pomoze to nic nie zaplacisz bynajmniej tak jest u mnie za nie zrobione rzeczy nie kasujemy mimo ze niekiedy sie sporo czlowiek napracuje nie zawsze da sie zrobic. Daj telefon do serwisu jako nie wlaczajacy sie powiedz ze np do 100 zl chcesz go naprawiac jesli cena naprawy bedzie miala być wyższa niech sie z toba kontaktuja zeby nie bylo niespodzianki.
  • REKLAMA
  • #6 4473203
    emtel
    Poziom 10  
    Spoko dzięki kolego za podpowiedz... Ale juz sobie sobie to przemyslałem i sie na to wypne... Spróbuje sie dogadac z klientem i dac mu np.k310i Najmniej stratny wtedy chyba będe...
    Temat zamknięty... Dzięki za pomoc
  • #7 4473364
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Ten telefon (k500) nie jest tego wart. Sprzedaj LCD i weźmiesz tyle co za tela.
  • #8 4474996
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Najprawdopodobniej jak wyciągałeś starego joya hotem to nie zdjąłeś blachy nad procem a pod nią byłą pianka dociskająca która zwykle pięknie wypycha kulki spod proca jak ją przysmażysz.
  • REKLAMA
  • #9 4475184
    markus710
    Poziom 15  
    Kurde jeszcze nigdy nie słyszałem tak ciekawej koncepcji że pianka puchnie hehe ale to bardzo prawdopodobne i mundre :D
  • #10 4475215
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Ona nie puchnie.Topisz kule pod prockiem a ona naciskając na niego wypycha je poprostu.
  • #11 4475658
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    FranekDolas napisał:
    Ona nie puchnie.Topisz kule pod prockiem a ona naciskając na niego wypycha je poprostu.

zgadzam sie z frankiem, sam raz zapomniałem zdjąć, jakie było moje zdziwienie jak sie nie włączył, a jakie jak podniosłem blachę :D
  • #12 4475984
    emtel
    Poziom 10  
    Dzięki koledzy za wskazówke... Rzeczywiście nie zdjąłem balchy;-( Nigdy nie sądziłem ze ma to jakies znaczenie... W sumie najczęsciej robiłem to z założoną blacha i się udawało... Ale na przyszłość będe uważał i pamiętał o tym.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie joysticka w telefonie SE K500i urządzenie nie włącza się i nie jest wykrywane przez komputer. Możliwą przyczyną jest przegrzanie płyty głównej podczas lutowania, co mogło spowodować uszkodzenie procesora lub wypchnięcie kulek BGA spod procesora. Zalecane jest przekulkowanie procesora, czyli ponowne ustawienie kulek lutowniczych, co w serwisach kosztuje zwykle od 50 do 60 zł, choć ceny mogą się różnić. Problem często wynika z niezdjęcia metalowej blaszki dociskowej nad procesorem oraz pianki dociskającej, które podczas lutowania mogą wypchnąć kulki BGA, powodując brak kontaktu i nieuruchamianie się telefonu. W przypadku braku umiejętności przekulkowania samodzielnie, warto oddać telefon do serwisu z limitem kosztów naprawy. W dyskusji pojawiła się sugestia, że telefon K500i nie jest wart większych nakładów, a lepszym rozwiązaniem może być wymiana na inny model, np. K310i.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA