logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE K700i nie włącza się po wymianie joysticka - co sprawdzić?

djroman 05 Paź 2006 19:51 2034 19
  • #1 3088360
    djroman
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam
    Wymienilem wlasnie joystick w se k700i. Zdejmowalem go hotem. Wlutowalem nowego ale teraz telefon wogule nie startuje. Wszystko poszlo wyjatkowo sprawnie wiec nawet nie wiem gdzie by tu szukac usterki?? Moze ktos pomoc??
    Pozdrawiam
  • #2 3088539
    parixon
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Sprawdź czy gdzieś nie zwiera cyna. Joystcik oryginalny czy jakaś podróba?? Jak jest słabej jakości to może być jego wina. Reaguje telefon na ładowarkę??
  • #3 3088897
    kazekk84
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    a jaka temperatura grzales?? jak za wysoka to mogles cos przegrzac
  • #4 3089236
    djroman
    Poziom 15  
    Joystick orginal z allegor za 16zl. Cyna nigdzie nie robi zwarcia. Telefon nie reaguje na ladowanie z ufsa a ladowarka chwilowo mi sie zepsula(*** forever). Na poczatku grzalem 350stopni pozniej zwiekszylem do 380 i po chwili zszedl joystick. Wlutowywalem go zwykla lutownica grzalkowa niewielkiej mocy. Dodam jeszcze ze telefon byl zalany jakas ciemna gesta ciecza w dolnej czesci po stronie klawiatury. Czekam na dalsze cenne podpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • #5 3089264
    punialeks
    Poziom 15  
    na początek do wanienki na godzinke lub kontakt WL dobrze przemyć

pozdrawiam
  • #6 3089551
    brajek
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    wrzucisz do wanienki i filtr klawiatury do wymiany lub przelutowania mialem tak z paroma sztukami.
  • #7 3089743
    djroman
    Poziom 15  
    A ktory to filtr klawiatury?? Pewnie glass ale ktory??
  • #8 3090027
    wasyl gsm
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    witam sspróbuj podgrzać procka. znajduje sie po drugiej stronie od jostica jesli grzałeś taką temp. to może go zruszyłeś miałem kiedyś taki przypadek wiec podgrzanie procka pomogło. jesli dalej nie to musisz stawiać na nim kuleczki pozdrawiam
  • #9 3090083
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    A mryga przycisk power? Moze to dziwne proste ale moze to bateria padła?
  • #10 3090154
    zbyl
    Poziom 15  
    ja bym sie za bardzo do procka na razie nie brał. najpierw spr€buj wylutowac joya i zobacz czy sie włącza bez joya, jesli był zalany to w pierwszej kolejnosci go wypłucz w ultradzwiekach jesli bez joyapo wykapaniu nadal sie nie włączy to sprawdź filtr klawiatury tak jak poprzednik pisał. to takie kwadratowe lusterko troszke wyzej i na prawo od joya nad klawiaturą. procek to w ostatecznosci
  • #11 3090352
    djroman
    Poziom 15  
    Zaraz go wykompie, tylko nie wiem jaka temp grzac filtr od klawiruy zeby nie roztopily sie zlacza od klawiatury i lcd?? Pozniej napisze jak wyniki pracy. TAkie pytanie: da sie odzyskac dane z martwego telefonu?? Na przyklad przekladajac flasha do innego k700?? Jesli tak to czy ktos by sie tego podjal i za jaka cene??

Dodano po 5 [godziny] 12 [minuty]:

Niestety ani wykompanie ani zdjecie filtra kalwiatury nie przywrocilo mu zycia. Ale zauwazylem ze teraz jak go podlacze do tornado i probuje sie polaczyc to jak nie wloze baterii mruga czerwona dioda(tak samo jak diody w boxie). Telefon tez nie komunikuje sie z kompem. Wszystkoz kompem ok bo sprawdzne na innym k700i
  • #12 3229115
    BOX2006
    Poziom 11  
    Pozostało grzanie procka lub postawienie go od nowa. Brak komunikacji to skutek m.in. braku połączenia z procesorem. Życze owocnej pracy - bo nic nie sprawia przyjemności tak jak osiągnięty sukces!
  • #13 3230422
    Gogi123
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    a czasem nie roztopiles cyny pod ukladem przy joyu?? Moze ci kulka uciekla i masz teraz zwarcie
  • #14 3230611
    superdlubek
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Te telefony po zalaniu jak są to zmiana joysticka hot airem powoduje odpuszczenie od plyty procesora,nie kiedy przegrzanie procka może nic nie dać uroki telefonów po zalaniu ale jeśli procek nie byl zalany to przelutowanie jego powinno pomóc i powinno wszystko chulac.
  • #15 3230613
    djroman
    Poziom 15  
    Po pierwsze ten uklad nie lezy na kulkach po drugie zdjelem go i nadal nic nie pomoglo a po trzecie mam juz zdjectego proca i szukam kogos kt bym mial sita zeby zrobic na nim kulki??:)
  • #16 3230673
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 105
    Przegrzałeś lub rozlutowałeś proca po drugiej stronie płytki. Miałem identyczny przypadek z k500. Od tamtej pory nie używam już do joysticków hota tylko lutowincy z grotem i cienkiego ostrza z maszynki do golenia.
    Z prockiem ciężki temat bo lutowany jest bezołowiowo - trzeba mocno grzać, trudno o sita pod to i o nowe procki. Ja kupiłem na Allegro drugiego ze zbitym LCD i oddałem klientowi tamtego.

Zyczę powodzenia !
  • #17 3230770
    sony5429
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    ja uzywam tylko hota ,ale grzeje kolo 315
    kazdy schodzi ladnie, wystarczy ciut cierpliwosci

Pozdr
  • #18 3231027
    aikonik
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam
    Jezeli chodzi i wymiane joja w SE, to polecam sprawdzony przepis, mianowicie, potrzeba na cyna, lutownica i cos do odsysania cyny(takie druciki nasaczone kalafonia).
    Poprostu grzejemy lutownica miejsac na ktorych sie trzyma joj, i troszke cyny dajmey naszej zeby sie zmieszalo, i tak caly joj do okola, nastepnie bierzemy te druciki nasaczone kalafonia i przykladamy w te miejsca gdzie sa punkty i grzejemy, cyna wchlania sie praktycznie do zera, wtedy biezemy hota i delikatnie do okola joja dmuchamy hotem, po paru sekundach joj zchodzi delikatnie, bez grzania i przezewania plyty:)
    Pozdrawiam
  • #19 3231584
    zbig44
    Poziom 11  
    Miałem kiedyś dokładnie taki sam przypadek. Joya wymieniałem lutownicą (nic się nie przegrzało) Telefon martwy. Ale wystarczyo dobrze wsadzic tasme od LCD i bylo OK.
  • #20 4939350
    Pulsar
    Poziom 11  
    Ja czyscilem prawie nie dzialajace joye wanienka ultradzwiekowa z denaturatem.. Bardzo pomaga (malo profesionalny sposob ale dziala ;]) ostatnio kolega dal mi k700 zrobilem mu to samo wrzucilem sama plyte glowna do wanienki i wyczyscilem 6 razy. Po tym wysuszylem plyte i wsadzilem do tela. Telefon nie reagowal. rozebralem go na nowo i jeszcze raz zlozylem bo myslalem ze cos nie laczy. Odpalilem go jeszcze raz i wyswietlacz byl bialy i na tym koniec, tak swiecial. Nieszlo go wylaczyc. wzielem go przeczyscilem jeszzce 2 razy w wanience bo byl naprawde zasyfiony i myslalem ze zwarcie sie gdzies zrobilo. Niestety dalej swiecial na bialo (mimo ze byl dokladnie wyczyszczony i wysuszony) skrecilem go z mysla ze stracilem 100zl, i poszedlem spac.. Rano normalnie sie uruchomil :D . A joy dziala jak nowka. Happy End ;p

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie joysticka w telefonie Sony Ericsson K700i, urządzenie nie uruchamia się. Przyczyną mogą być zwarcia lutownicze, przegrzanie procesora lub uszkodzenie filtra klawiatury. Zaleca się sprawdzenie jakości joysticka (oryginalny czy podróbka), dokładne oczyszczenie płyty głównej w kąpieli ultradźwiękowej z denaturatem, a także przelutowanie lub wymianę filtra klawiatury znajdującego się nad joystickiem. W przypadku zalania telefonu ciemną cieczą istnieje ryzyko odklejenia się procesora od płyty, co wymaga jego podgrzania lub ponownego przelutowania. Warto również sprawdzić taśmę LCD oraz baterię. Metody lutowania joysticka obejmują użycie lutownicy z grotem i odsysanie cyny, a nie tylko hot air, aby uniknąć przegrzania i uszkodzenia elementów. W sytuacji braku komunikacji z komputerem i migającej czerwonej diody, problem najprawdopodobniej leży w połączeniu z procesorem. Odzyskiwanie danych z uszkodzonego telefonu może wymagać przełożenia pamięci flash do innego egzemplarza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA