logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć żarówkę do prądu? Wskazówki dla początkujących

dj witek 12 Lis 2007 17:03 1347 11
  • #1 4473432
    dj witek
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam. Mam taki problem dla was to pewnie błachostka a ja kompletnie sie na tym nie znam xD mówiąć prosto chciałbym podłączyć żarówke pod prąd <lol2> mam ten kubek do wkręcania żarówki z niego wystaje kabel taki co normalnie puszcza sie światło i jakiś drut czy da rade to normalnie podłączyć z kablem do kontaktu ?? sory za tak beznadziejny temat ale na prawde nie mam pojęcia :cry:

Post był raportowany.
    (Pomóżcie)(:() – ozdobnik ? -->REGULAMIN pkt 11.1 i 11.2.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
  • #2 4473602
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Jeżeli twoje pojęcie o prądzie jest takie jak piszesz, to lepiej nie bierz się za to bo zrobisz sobie (a może też i komuś innemu) wielką krzywdę.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #3 4473667
    Garcia24
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    A o co chodzi????? Zrób zdjecie "kubka" i drucika i zobaczymy
  • #4 4473685
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    dj witek napisał:
    Witam... chciałbym podłączyć żarówke pod prąd :

najpierw życze sukcesów , choc nie za bardzo wierzę że jest ktos taki kto nie wie jak się zaówke podłącza

dj witek napisał:
    mam ten kubek do wkręcania żarówki :

czyli oprawke
    dj witek napisał:
    z niego wystaje kabel taki co normalnie puszcza sie światło :

ile z niego wychodzi koncowek , jedna?? czy dwie
    dj witek napisał:
    i jakiś drut :

a jest on podłączony ?? czy pełni rolę wieszaka??
    dj witek napisał:
    czy da rade to normalnie podłączyć z kablem do kontaktu ??:

tak ale zanim to zrobisz to odpowiedz na moje pytania a jeśli nie ja to inni może ci podpowiedzą
    dj witek napisał:
    sory za tak beznadziejny temat ale na prawde nie mam pojęcia :cry:

chociaż jeśli masz pod ręka /za ścianą kogoś mającego wiecej wiedzy nt. podłączenia żarówki to lepiej go poproś o to.
  • #5 4473770
    shulc
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    Cytat:
    mam ten kubek do wkręcania żarówki z niego wystaje kabel taki co normalnie puszcza sie światło

ot, to wyższa technologia.
    Ale to jest 103 post kolegi dj witek
  • #6 4473924
    dj witek
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    no dobra to tak...foty nie mam czym zrobić niestety...co do ilosci moich postów to dawne dzieje i nigdy nie miałem styczności z elektrycznoscią oświetleniową ze tak powiem :/ z tej całej oprawki wystaje jeden kabelek który na pewno jest do światła jest to dosyć gruby kabel no i wiem na pewno że ten prowadzi do swiatła natomiast nie wiem co z drugim jest to drut miedziany w takiej przezroczysto białej otoczce chyba też do czegoś służy ale nie wiem do czego...no i mam odłaczany kabel od radiomagnetofonu chciałem obciąć wtyk który wkładało sie do radiomagnetofonu i połączyć z tym kablem od światła...wkręcić żarówke i włożyć wtyczke do kontaktu eot tak po chłopsku
  • #7 4473996
    shulc
    Poziom 22  
    Cytat:
    eot tak po chłopsku
    to masz wielkie problemy żeby opisać co chcesz zrobić, proponuje poprosić koleżankę, dziewczynę , żonę ,-na pewno sobie poradzą
  • #8 4474040
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    dj witek, zacznijmy od początku.
    jak wiesz żeby cokolwiek działało musi posiadac dwa bieguny( tak w elektryce jak w magnetyźmie , czy nawet geografii )
    tak i tu w podłączeniu żarówki. rozłóż oprawke na częsci , zobaczysz wtedy że są dwa punkty podłączeniowe ( dwie śrubki do których powinny być podłączone przewody o których mowa)
    jest tak??
    nie to nie dobrze jesli tak to ok?? wkręć żarówke na 230V do złozonej oprawki i jesli te dwa przewody się nie stykają to nie zrobisz żadnego wybuchu :)
  • #9 4474075
    shulc
    Poziom 22  
    Cytat:
    wkręć żarówke na 230V do złozonej oprawki i jesli te dwa przewody się nie stykają to nie zrobisz żadnego wybuchu

kolego and61 brak informacji na jakie to napięcie żarówka a maże to jakaś lampa wyładowcza ?????
    taka podpowiedź może odbić się na zdrowiu kolegi
  • #10 4474185
    sysio10
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Napisałeś: "no i mam odłaczany kabel od radiomagnetofonu chciałem obciąć wtyk który wkładało sie do radiomagnetofonu i połączyć z tym kablem od światła...wkręcić żarówke i włożyć wtyczke do kontaktu eot tak po chłopsku"

Biorąc pod uwagę że chcesz podłączyć oprawkę do kontaktu przez kabel z radiomagnetofonu musisz brać pod uwagę że w kontakcie masz zarówno masę jak i fazę. Jeżeli jedną żyłę przewodu przykręcisz do części gwintowanej oprawki (tej do której się wkręca żarówkę) a drugą żyłę przewodu do styku oprawki dotykającego spodu żarówki doprowadzisz do procesu nazywanego świeceniem. Jest jeden problem. JEŻELI WSTAWISZ WTYCZKĘ DO KONTAKTU W TAKI SPOSÓB ŻE KABEL PRZYKRĘCONY DO OPRAWKI BĘDZIE PODŁĄCZONY DO FAZY TO MOŻESZ ZABIĆ SIEBIE LUB CO GORSZE INNĄ OSOBĘ !!!!! NIE MONTUJ TEGO PRZY METALOWEJ OPRAWCE!
  • #11 4474238
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4474246
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6161
    Przeniosłem z: Elektronika Przemysłowa i Energoelektronika

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia żarówki do zasilania elektrycznego przez początkującego użytkownika, który posiada oprawkę z jednym kablem i dodatkowym miedzianym drutem oraz kabel od radiomagnetofonu z wtyczką. Uczestnicy forum zwracają uwagę na konieczność posiadania dwóch przewodów (fazowego i neutralnego) do prawidłowego i bezpiecznego podłączenia żarówki. Podkreślono, że oprawka powinna mieć dwa punkty podłączeniowe, do których należy przykręcić przewody. Ostrzeżono przed ryzykiem porażenia prądem, zwłaszcza przy nieprawidłowym podłączeniu przewodu fazowego do metalowej oprawki. Zalecane jest, aby osoby bez doświadczenia elektrycznego nie podejmowały samodzielnych prób i poprosiły o pomoc kogoś z wiedzą praktyczną. Wskazano, że podłączenie kabla z radiomagnetofonu do sieci 230 V wymaga ostrożności, gdyż wtyczka do kontaktu niesie fazę i neutralny, a niewłaściwe połączenie może być niebezpieczne. Sugerowano rozłożenie oprawki i sprawdzenie punktów podłączeniowych oraz unikanie eksperymentów bez odpowiedniej wiedzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA