logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować zegarek z datą na LCD Nokia 6100 i mikrokontrolerze ATMEL?

gsmphone 12 Lis 2007 17:27 6703 29
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zaprojektować układ z mikrokontrolerem AVR, który obsłuży wyświetlacz Nokia 6100, zegar z datą, pomiar temperatury oraz kilka wejść sygnałowych?

Da się zbudować taki zegarek na mikrokontrolerze ATmega8, wykorzystując dostępny opis pinów i kod obsługi wyświetlacza Nokia 6100 [#4476006] LCD będzie wymagał konwertera poziomów napięć z diodami 1N4148, a do obsługi czasu należy dodać kwarc zegarkowy 32768 Hz [#4476006][#4572026] Jako większy wariant polecono wyświetlacz Siemens L2F50 o rozdzielczości 132×176 pikseli, natomiast modele z innymi sterownikami mogą wymagać osobnego opracowania; dla sterownika LS020 dostępne są opis i procedury w Bascomie [#4512550][#4549676] Do pomiaru temperatury najlepiej zastosować cyfrowy czujnik DS18B20, który jest dokładny i nie wymaga kalibracji [#4548500] Zasilanie 12 V można przewidzieć z użyciem stabilizatora 7805, a układ warto uzupełnić o baterię rezerwową, aby zegar nie resetował się po odłączeniu zasilania [#4572026][#4518795]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4473532
    gsmphone
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Witam,

Posiadam wyświetlacz od Nokia 6100. Chciałbym w pokoju zrobić taki mały zegarek z datą i może temperaturą. Szukałem już po wielu stronach ale nigdzie niema schematu płytki(są jakieś schematy ale ja nie potrafię zrobić z tego płytki). Prosiłbym aby ktoś pomógł mi zacząć... może jakiś schemat blokowy tego jak ma to wyglądać. Przypuszczam ze najpierw będzie LCD potem jakiś układ do konwersji a na końcu mikroprocesor np jakiś ATMEL'a.
  • #2 4476006
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 4478646
    gsmphone
    Poziom 13  
    atom1477 napisał:
    To dosyć proste będzie.

Masz tutaj kod do obsługi tego wyświetlacza no i w ogóle informacje gdzie są jakie piny:

http://www.xmail.net/martin-k/display.htm

A jak byś miał problemy z napisaniem programu to Ci mogę pomóc.
    No i trzeba będzie jeszcze konwerter poziomów napięć na kilku diodach 1N4148.
    Jak chcesz to mogę Ci w protelu zrobic schemat i projekt płytki. Mam już kilka takich podobnych projektów więc nie będe miał z tym problemu. Masz Protela?

Dzięki za odpowiedz:D

Na początek będę potrzebował zrobić płytkę z mikrokontrolerem. Tylko to musi być tak żebym mógł dodatkowo mieć kilka obsługujących wejść. Poza zegarkiem i datą żeby np wyświetlał temperaturę z termometru, lub gdy dostanie jakieś napięcie z zewnątrz to żeby wyświetlał odpowiedni napis. Napięcia będą takie same więc pasowałoby żeby podawać na inne wejścia(da sie takie cos zrobić?)
    Takie jeszcze jedno pytanko.... czy można to np zrobić na troszkę większym LCD niż od 6100??
    Protela mam:-)
  • #4 4481085
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 4482367
    gsmphone
    Poziom 13  
    atom1477 napisał:
    Można na większym LCD ale najlepiej żeby był z Nokii.
    I można zrobić odczyt kilku napięć z zewnątrz.
    A nie chcesz płytki od razu z wszystkim co potrzebne do tego? Od razu z wszystkimi częściami?
    A ile temperatur chcesz mierzyć? Jedną? Czy kilka na przykład jedna w środku domu, drugą za oknem w cieniu, trzecią na słońcu ...?
    I jaka dokładność pomiaru Ci wystarczy?
    A procesor to polecam ATMega8. Mimo że jest to dość wypasiony procesor to jest bardzo tani (jakieś 5zł na allegro). No i ma przetworniki ACD a mogą się przydać w tym przypadku.

Super:D np z Nokia N70 może być?? Jeżeli mógłbyś udostępnić schemat to ja będę bardzo wdzięczny:-)
    Do tego projektu chciałbym tak:
    Gdy go będę włączał(najlepiej żeby układ działał na 12V) żeby był jakiś powitalny napis i pod spodem np: dziś jest zimno: -2C lub dziś ciepło +15C w zależności jaka temperatura by w danej chwili była, poczym żeby czyścił się ekran i w górnych rogach była data z godziną na jakimś tle i niżej resztę miejsca żeby temperatura zajmowała. Gdyby pojawiło się jakieś napięcie na pierwszym wejściu to żeby zamiast tej wielkiej temperatury była ikonka i inna ikonka do drugiego wejścia i inna do trzeciego. Może też jakiś mały sygnał dźwiękowy jakby temperatura spadła poniżej +5C
    Jeżeli mógłbyś mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny.
  • #6 4483298
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 4484894
    gsmphone
    Poziom 13  
    Tak, tylko jednej:-) Termometr mam jakiś samochodowy.. może być taki? Na razie nie mam żadnych procesorów ani niczego. Powiedz co mam kupić to ja to załatwię:-) Ok, LCD nie będę kupował... może mi sie uda załatwić podobne z całą instrukcją i obsługą.
  • #8 4504047
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 4506952
    gsmphone
    Poziom 13  
    Ja również miałem na myśli sam ten element. Jest to czujnik który był kiedyś podpięty do cyfrowego wyświetlacza.
    A mógłbyś mi podać wymiary tego wyświetlacza Siemesna CX65? Może akurat będzie mi pasował:-)
  • #10 4512550
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 4514348
    gsmphone
    Poziom 13  
    atom1477 napisał:
    Odpaliłem wyświetlacz z Siemensa CX65. Model wyświetlacza to L2F50 i taki powinieneś załatwić. No chyba że jeszcze gdzieś znajde inny i go uruchomię.
    Obraz jest jak żyleta. Rozdzielczość to 132x176 pixeli, czyli jak dla Ciebie niesłychanie dużo.
    Trzeba Ci też będzie procesor ATMega8 na przykład.
    Masz jakis programator ISP do procesorów AVR? W ogóle zajmowałeś się kiedyś programowaniem? Programowałeś jakiś procesor przynajmniej jakimś nie swoim programem?
    I napisz co to za czujnik masz. Odczytaj z niego oznaczenia jak są. I najlepiej to jeszcze walnij jakąś jego fotkę.

Mam pytanie... dajmy na to że zrobimy ten mój układ na LCD CX65 i wszystko będzie działać tak jak ma działać a potem okaże się że będę potrzebować większy wyświetlacz.... to czy da się potem bez żadnego problemu te LCD zamienić?
    To procesor ATMega8 dziś zamówię na allegro:D
    Tak, mam programator praktycznie do wszystkiego m.in do AVR:D
    Programowaniem się zajmowałem ale nie mikrokontrolerów. Kiedyś robiłem coś na 8080 ale nie dużo.

Czujnik wygląda tak:
  • #12 4518795
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 4525173
    gsmphone
    Poziom 13  
    Jak znajdę taki wyświetlacz to ci dam znać to zobaczysz czy dałoby sie cos zrobić. Narazie znalazłem to:
    http://www.compart.pl/Produkty/Wy%C5%9BwietlaczeLCD/TFTcyfrowe/tabid/79/Default.aspx
    Czy któryś z tych wyświetlaczy nadałby się?

Tego procesora jeszcze nie kupiłem. Postaram sie znaleźć do czego są poszczególne PINy na tym czujniku.

Dzięki:-)
  • #14 4541837
    gsmphone
    Poziom 13  
    Wiem już jaki wyświetlacz potrzebuje.... dokładnie o wymiarach zbliżonych do: 4,5 x 3,5. Da się taki LCD kupić?
  • #15 4541992
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 4542359
    gsmphone
    Poziom 13  
    atom1477 napisał:
    Da się kupić ale mogą być zniezbyt tanie. I niekoniecznie będą łatwe w obsłudze. Ale można poszukać. Tylko że ja nie mam dostępu do zbyt wielu wyświetlaczy. A nie wiem gdzie można znaleść informacje o dokładnych wymiarach wyświetlaczy.
    Ten z Siemensa ma 3.2x4.2cm. Nie styknie?

Oooooo.. w sumie to niema problemu, da sie go bokiem i też będzie:-) Czyli rozumiem że mogę już kupić LCD do Siemensa CX65?? Jakiś konkretny model tego ma być?
  • #17 4542376
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 4547683
    gsmphone
    Poziom 13  
    Chyba nie znajdę opisu do tego czujnika:/ Myśle że łatwiej by było gdybym kupił nowy. Jeżeli masz jakiś z którym pracowałeś już to daj znać to kupię taki sam.
  • #19 4548500
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 4549641
    gsmphone
    Poziom 13  
    Ok, to takie 2 również kupię. Zrobiłem GIF mniej więcej jak to ma wyglądać. Na górze jest temperatura wewnątrz i zewnątrz, zegarek i data.
    Poniżej wyświetlać się będą jakieś bitmapy w zależności na które wejście sygnał będzie podany.
  • #21 4549676
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Jeśli chodzi o wyświetlacze Siemensa S/M/CX/SK 65 to polecam ze sterownikiem LS020... bo jest on najlepiej opisany i dostępny (sam go używam) a procedury sterowania nim, są już ujęte nawet w Bascomie
    Pozdrawiam
  • #22 4571857
    gsmphone
    Poziom 13  
    Czyli mam kupić wszystko tak jak jest na schemacie który załączyłeś? Nie więcej nie trzeba będzie?
  • #23 4572026
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 4572228
    gsmphone
    Poziom 13  
    ok, to kupię to. A płytka jest taka jaka ma być? Nie będzie już zmieniana?
  • #25 4572251
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 4572301
    gsmphone
    Poziom 13  
    Tak, to wiem:-)... chodziło mi o to czy schemat i połączenia na Twoim rysunku są gotowe już do przeniesienia na płytkę drukowaną:-)
  • #27 4572319
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 4596978
    gsmphone
    Poziom 13  
    ok, tylko który lepiej wybrać? Oryginalny czy zamiennik? Jeżeli zamiennik to który: 05 czy 06?
    simens_cx65_m65_s65_cxt65_cxv70_cxt7
  • #29 4682334
    gsmphone
    Poziom 13  
    I jeszcze takie jedno pytanko.. czy da sie podłączyć do Atmela kamerkę?
  • #30 4689292
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy zegarka z datą i pomiarem temperatury na wyświetlaczu LCD z telefonu Nokia 6100, sterowanym mikrokontrolerem ATMega8. Zaproponowano użycie konwertera poziomów napięć z diodami 1N4148 oraz mikrokontrolera ATMega8 ze względu na wbudowany przetwornik ADC i niską cenę. Omówiono możliwość podłączenia kilku wejść analogowych do pomiaru różnych sygnałów, w tym temperatury z czujnika. Zalecany jest cyfrowy czujnik temperatury DS18B20 ze względu na łatwość obsługi i brak konieczności kalibracji. Wskazano na alternatywne wyświetlacze, m.in. z telefonów Siemens CX65 (model L2F50, rozdzielczość 132x176 px, wymiary około 3,2x4,2 cm), które są większe i czytelniejsze niż LCD z Nokii 6100. Poruszono kwestie schematu płytki, doboru elementów (7805, diody 1N4001, kondensatory, kwarc 32768 Hz, microswitche, złącza goldpin) oraz zasilania rezerwowego bateryjnego (np. baterie AG3). Omówiono także możliwość podłączenia kamery do mikrokontrolera, jednak brak jest dostępnych informacji o sterowaniu kamerami z telefonów komórkowych. Autor otrzymał pomoc w przygotowaniu schematu blokowego i projektu płytki w programie Protel oraz wskazówki dotyczące programowania i doboru komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA