logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką częstotliwość posiada dioda w pilotach RTV?

mati184 12 Lis 2007 18:09 1818 7
  • #1 4473692
    mati184
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam mam pytanie odnośnie pilotów ?? jaką mają one częstotliwość?? bo zbudowałem układ z odbiornikiem 36kHz i na żadnym pilocie układ nie działa nie wiem czy wydają polecenia w innych częstotliwościach czy po prostu mam zły układ??
  • #2 4473717
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Na pilocie z częstotliwością nieco inną (o kilka kHz - są różne) odbiornik może mieć mniejszą czułość, ale działać powinien.
  • #3 4473761
    mati184
    Poziom 15  
    hmm no niestety jakoś nie reaguje mi na pilota jest to zdalne sterowanie subwoofera chodzi głośność:(:( i nie wiem jak to naprawić :(:( gdzie jeszcze mogę szukać usterki ?
  • #4 4473796
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Jeśli piloty sprawne, to chyba w odbiorniku. No, ale nic o nim nie napisałeś, co to za cudo. A może działa tylko na konkretnego pilota, np. z kodem RC-5?
  • #6 4474005
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Witaj!
    Sprawdzenie sygnału IR jest bardzo proste a mianowicie : przez kondensator separujący 0.1uF podaj sygnał na wzmacniacz mcz. z nogi odbiornika sygnałuIR , jeżeli będzie słyszalny w głośniku to następnie z nogi : wejście sygnału IR w procesorze.
  • #7 4474095
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Przecież w artykule jest opis jak wykonać taki pilot.
  • #8 4474370
    mati184
    Poziom 15  
    gdzie pisze jak mam wykonać taki pilot bo jakoś ja tego nie widzę... i nie wiem jak to uruchomić a ciekawy ten kit jest

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy częstotliwości diod podczerwieni w pilotach RTV oraz problemów z odbiorem sygnału przez układ z odbiornikiem 36 kHz, który nie reaguje na pilot zdalnego sterowania subwoofera. Wskazano, że piloty mogą nadawać na różnych częstotliwościach, różniących się o kilka kHz, co może obniżać czułość odbiornika, ale nie powinno całkowicie uniemożliwiać działania. Sugerowano, że problem może leżeć w odbiorniku, zwłaszcza jeśli działa on tylko z pilotami kodowanymi np. w standardzie RC-5. Zaproponowano prostą metodę testowania sygnału IR przez kondensator 0,1 µF i wzmacniacz m.cz. z nogi odbiornika IR, aby sprawdzić obecność sygnału w głośniku, a następnie na wejściu procesora. W dyskusji pojawiły się również odnośniki do innych wątków na forum elektroda.pl dotyczących podobnych problemów i konstrukcji pilotów IR.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA