logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice w parametrach głośnika Tesla ARN-312-00/4 na stronie TVM Valmez

wowka 02 Gru 2003 01:33 1498 12
REKLAMA
  • #1 421675
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    wejdzmy tutaj:
    http://www.tvm-valmez.cz/repro.asp?typ=ARN-312-00/4&mp1=3&kat=1&lang=en

sa tam parametry glosnika napisane - a po kliknieciu na link "ts-parameters" otwiera sie inne okno - te parametry ze strony i z otwartego okna sie roznia - co jest, czyzby pomylka, moze ktos ma jakies info o tym ?? inne glosniki tez maja tam podane inne parametry
  • REKLAMA
  • #2 421699
    for_davidos
    Poziom 11  
    bardziej wiarygodne sa zmierzone - "t-s parameters" - z tego co wiem pojawily sie w miare niedawno na tej stronce......
  • #3 421753
    wojtek.l
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    ts-parametres są zgodne z tym co sam zmierzyłem
  • #4 421932
    Kubuś
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    to co oni nie umią policzyć parametrów swoich głośników ?? co to Alphard ?? z tych parametrów wychodzą dwie różne obudowy różniącze się o 30 litrów !! to bardzo dużo i nie wiem co mam teraz zrobić bo zmniejszyłęm obudowe do 85 litrów dla tego arn a mogłem zostawić 100 bo taką miałem wrrrrrrr...... przy 100 l miał duży impuls dlatemu zmniejszyłem co oni sobie jaja robią zmieniają parametry jak im się chce ?? :evil:
  • REKLAMA
  • #5 421942
    wowka
    Poziom 28  
    ee no takie cos to juz jest przegiecie :[ zeby sobie zmieniac parametry glosnika i to w takim duzym stopniu
  • #6 423103
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    A na stronie tesli to mam taki komunikat :
    Pri zpracovani pozadavku na serveru vznikla chyba !

Ma może ktoś najnowsze pomiary ARN 150-03/4 ?

Jedno mnie zastanawia : jak tak zmieniają się parametry to skąd mam wiedzieć czy sprzedawca daje mi głośniki ze starymi pomiarami a może z nowymi , a może jeden taki drugi taki ???
  • REKLAMA
  • #7 423590
    Kubuś
    Poziom 15  
    zwiększyłęm obudowe z 85 l do 100l bass reflex zestroiłem na 34 hz i co kapucha jak ja..... bas juz nie jest taki jak był wcześniej :-( zaczoł stukać :-( wydaje się ze nie schodzi tak nisko i co które parametry są prawdziwe wychodzi na to ze stare bo jak podstawie stare do tej obudowy co mam to wychodzi podbicie ponad 1 db 45 hz i chyba tak jest dlatemu tak stuka :cry: hmmm nie wiem czy to nie będzie wina wytłumienia jeszcze sprawdze praktycznie nic nie zmieniłem oprócz wyjęcia przegrody :-]
  • #8 423679
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Parametry z linku ts parameters są to świerzo zmierzone parametry. Wcześcniej widać firma nie posiadała dobrego (kompuerowego) sprzętu pomiarowego lub może zmieniało się coś w sposobie wytwarzania głośników co zmieniło również ich parametry. Należy korzystać z nowych pomiarów które są na pewno ok. Widać nie chce im się aktualizować w pełni strony.

Kubuś : podbicie 1 dB nic nie będzie stukać.
  • #9 423690
    Kubuś
    Poziom 15  
    no to musze chyba mocniej wytłumanić obudowe hihi ;-)
  • REKLAMA
  • #10 423899
    wojtek.l
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Takim małym wzrostem podbicia nie martw się i tak proste programy komputerowe oszukują bo głośniki Tesli mają w rzeczywistości zawsze trochę różne parametry od tego pomierzonego wzorcowego z katalogu.
    Niestety żeby zrobić perfekcyjnie obudowę trzeba samemu mierzyć (po wygrzaniu głośnika).
  • #11 424410
    wowka
    Poziom 28  
    a co to jest wygrzewanie glosnika ???
  • #12 424455
    SXC
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Wkaldasz do piekarnika i juz ;)

tak na powarznie to glosnik trzeba dotrzec tak jak silnik, musi pochodzic przez kilka dobrych godzin, oczywiscie nie powinno sie w tym czasie rozkrecac na maxa
  • #13 424494
    Kubuś
    Poziom 15  
    chyba juz wiem co moze być przyczyną tego pukania :-) wyjołem przegrode zmniejszająco objętość o ok 15 l i zapomniałem troszke wzmocnić moją konstrukcje moze dlatego tak coś nie bardzo, wzmocnie poprzecznymi listwami i się zobaczy hihi ;) 5 grudzień wytłumaniłem i wzmocniłem jest oki :-] mam 2 suby na arn i cw1002c miałem je w tej samej fazie i kapucha zmieniłem faze cw1002c i razem nap... jak poje.... dlaczemu czyżby któryś z głośników miał źle oznaczone + ??

Podsumowanie tematu

✨ Na stronie TVM Valmez dla głośnika Tesla ARN-312-00/4 dostępne są dwie różne wersje parametrów – podstawowe oraz „ts-parameters”, które są świeżo zmierzonymi danymi. Użytkownicy potwierdzają, że parametry z „ts-parameters” są bardziej wiarygodne i zgodne z własnymi pomiarami, co sugeruje, że wcześniejsze dane mogły być nieprecyzyjne lub oparte na starszych metodach pomiarowych. Różnice w parametrach wpływają na projektowanie obudowy, gdzie zmiana objętości z 100 l na 85 l znacząco zmienia charakterystykę basu i może powodować niepożądane efekty akustyczne, takie jak stukanie. Zaleca się korzystanie z najnowszych pomiarów i samodzielne dostrajanie obudowy, uwzględniając proces wygrzewania głośnika, czyli jego dotarcie przez kilkugodzinne użytkowanie przy umiarkowanej głośności. Dodatkowo poruszono kwestie fazowania głośników w systemach subwooferowych oraz konieczności wzmocnienia konstrukcji obudowy po zmianach objętości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA