Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tv trilux TAP2101T chassis PB100/2

albino 12 Nov 2007 21:45 1881 9
    albino
    Level 24  
    Kto wie jakie trafo powinno byc w tym tv,wiem ze w chassis PB100 jest afs223.Czy w tym tez ma byc takie?
  • Helpful post
    gregor22
    Level 23  
    W triluxie były dwa rodzaje traf z tego co pamiętam to SUN RO277 i SUN RO177.Musisz sprawdzić na którą końcówkę idzie zasilanie HOT-a.
    albino
    Level 24  
    Mirek Z. wrote:
    A wyszukiwarka?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic438515.html]
    Kolego,jak by to bylo takie proste to bym nie pisal postu,od wyszukiwarki zaczalem.U mnie chodzilo trafo philipsa 30002051 ktorego zamiennikiem jest ponoc hr7950 ,a jakos nie widze w twoim linku ani w wyszukiwarce takiej wzmianki.Dlatego napisalem post.
  • Helpful post
    Mirek Z.
    Moderator
    Po pierwsze, nie podałeś wcześniej oryginału. Po drugie - HR7950 jest zamiennikiem takiego jak piszesz. Więc wniosek jest oczywisty - AFS (za TVL114) nie podejdzie.
    http://www.hrdiemen.es/products/index.php?command=viewSchema&filename=./img/esquemas/HR7950.gif
    Tutaj: www.cybor-tech.com.pl po wpisaniu symbolu HR zobaczysz w dobrej cenie Eldor-a (ewent. chińczyka, jak kto uważa).
    albino
    Level 24  
    Nie pisalem wczesniej szczegolow bo myslalem ze ktos mi moze poda taki przyklad.Wlasnie problem polega na tym ze kupilem u cybora zamiennik CG7950 i jest troche inny jak orginal,po przymiarce na otwory,potencjometry screen i focus nie sa z tylu jak w orginale tylko z boku,zeby go wlozyc w otwory musial bym wylutowac kondensator blokowy,bo opieraja sie o niego potencjometry,dlatego jestem w kropce.
  • Helpful post
    Mirek Z.
    Moderator
    Sprawdź, czy przejścia pasują, z resztą sobie poradzisz. Ja kupiłem Diamena za oryginał do panoramy 11AK19, to musiałem dać na dłuższych drutach, bo wystawał z płyty na 2cm, a tam przylega obudowa. W Siestach2 też kiedyś różnie bywało, i nie tylko w nich.
    albino
    Level 24  
    Sprawdzilem aplikacje ,u mnie zasilanie jest na 9noge, C(kolektor) 10noga,odczep 5noga,wiec nie pasuje ani afs223,ani hr7950,bo maja inaczej wyprowadzenia.Moze ma ktos aplikacje HR8154 i HR8377?
  • Helpful post
    Mirek Z.
    Moderator
    Przecież masz stronę www.hrdiemen.es W dolną tabelkę (Ref. HR) wpisujesz numer, np. 8154, klikasz i masz następną stronę, gdzie z kolei klikasz na Ver esquema (poniżej tabelki).
    W górną tabelkę (Ref. orig.) możesz wpisać symbol oryginału - zobaczysz wynik (zamiennik). Pytanie, jak on tam działał.
    albino
    Level 24  
    Od nowosci dzialal dobrze.Dzieki za linki do aplikacji,ale cos tu nie gra,orginal 30002051 po wpisaniu wyrzuca hr7950,tylko hr7950 ma inna aplikacje,po sprawdzeniu miernikiem starego 30002051 i afs223 wychodzi na to ze maja takie same uzwojenia.Czyli wniosek z tego,ze pomieszane sa aplikacje.Jedynie pasuje do mojego tv aplikacja od ta914,z kolei ta914=afs223,ktory na schemacie ma inna aplikacje.Jednym slowem dopiero po sprawdzeniu miernikiem doszedlem do wniosku ze pasuje afs223.Co wy na to?