logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć cienki kabelek z Sony CDX-M700R do wzmacniacza XM1002HX?

rexman 13 Lis 2007 04:20 1734 7
REKLAMA
  • #1 4475465
    rexman
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam! Wymontowałem a teraz chcę zamontować znowu do swego auta.Wszystko mam podłączone,bo mam schemat(wzmacniacza) lecz nie ma na schemacie jednego cienkiego kabelka.A idzie on od radyjka Sony CDX-M700R(poza kostką).Swego czasu pamiętam łączyłem go z cienkim kabelkiem,który wiódł gdzieś od strony wzmacniacza wraz z dwoma grubymi kablami zatopiony"na trzeciego" .Z tymi grubymi kablami(zakończonymi chinchami)nie ma problemu,bo mają"swoje" miejsce we wzmacniaczu i w radiu oczywiście,a ten cieniutki kabelek z oblutowna końcówką zapomniałem skąd wychodził jak demontowałem tę instalację.Pamiętam,że kiedyś gdy tylko złączyłem te cieniutkie kabelki ze sobą przy radiu,to zaraz uruchamiał się subwoofer.A teraz próbowałem ten kabelek podłączać wszędzie i nic.Jedynie jak go dotknę do kabla+,który idzie do subwoofera,to ten głośnik w nim"pyka"tylko i cisza.Bezpieczniki są ok.Nikt poza mną tego sprzętu nie dotykał,po demontażu.Jeszcze upatrywałem ratunku w ustawieniach radia.Wszystko na nic.A może ja czegoś nie wiem?Wydaje mi się,że menu radia mam dobrze opanowane.(No,ale martwa natura bywa złośliwa więc...)Dodam,że nie znam się na elektronice a o terminologii w tym temacie nie wspomnę.Proszę o proste sformułownia.To jest mój pierwszy post na tym forum.Pozdrawiam życzliwych forumowiczów i zarząd!
  • REKLAMA
  • #2 4476874
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Najprawdopodobniej jest to przewod od remote-sterowanie plusem,po podlaczeniu go z plusem lub z przewodem od radia gdzie idzie na sterowanie +12V podczas wlaczenia radia powinien uruchomic sie wzmacniacz. Tak mi sie wydaje,ze o to Ci chodzi. Pamietaj,ze jesli Ci to zadziala to wtedy musisz podlaczyc to do przewodu od sterowania antena-by jak wylaczysz radio wylaczal sie tez wzmacniacz na tryb czuwania-chodzi o to by akumulatora nie rozladowac ;-)
  • REKLAMA
  • #3 4477721
    rexman
    Poziom 12  
    Niewątpliwie masz rację,tylko mi powiedz pod który + na wzmacniaczu.Sam wzmacniacz wygląda na dość proste urządzenie,gdzie z jednej strony jest zasilanie prądem z akumulatora + i - ,oraz jakiś "REM OUT"i do niego podłączałem ten kabelek.Nic się nie działo.Z drugiej strony są tylko 4 wejścia na "chinche" a reszta to wyjścia na głośniki,oznaczone plusami i minusami.O regulatorach nie wspominam,bo do nich nie da się nic podłączyć.Jest jeszcze przełącznik trójpołożeniowy;LPF,OFF,HPF.Ale jego przełączanie też nic nie"daje".Przypomnę,że jeszcze przed demontażem instalacji połączenie ze sobą tych nieszczęsnych kabelków uruchamiało subwoofer.Problem tkwi jedynie w tym,że teraz nie wiem gdzie go"wepchnąć"przy wzmacniaczu.(Nigdy wcześniej ani teraz nie mam problemów z akumulatorem)A tak na marginesie,to coś powinno się świecić w tym wzmacniaczu po podłączeniu do prądu?Aha,sam kabelek(oczywiście mowa cały czas o tym wiodącym od radyjka) po dotknięciu do masy delikatnie iskrzy.
  • #4 4477979
    Malas1984
    Poziom 29  
    Zrob tak : + i - wzmacniacza polacz przez bezbiecznik przy akumulatorze(taki z 20A) do akumulatora na stale konkretnymi przewodami,remote wzmacniacza polacz na chwile do plusa 12V od aku i wzmacniacz gdy wszystko jest sprawne i dobrze polaczone powinien sie uruchomic ;-) -to remote to jest tylko do wyzwalania wzmacniacza-czyli na stale jest 12V konkretne-o czym pisalem ,a ten dodatkowy to tylko przewod "uruchomieniowy" gdzie jak sie na nim pojawi +12V to wzmacniacz sie budzi i zaczyna dzialac,jesli on znika to wzmacniacz idzie spac ;-) i przestaje dzialac ;-)
    To walsnie to "REM OUT" tylko jak sie to podlacza to wtedy trzeba pamietac by bylo to podlaczone poprzez radio z " ANT OUT LOOP"- czy cos takiego-gdzie napiecie znika po wylaczeniu radia lub tez to zrobic poprzez wlacznik albo jakos inaczej rozlaczac-aby aku nie rozladowac ;-)
  • REKLAMA
  • #5 4478653
    rexman
    Poziom 12  
    Połączyłem (zmostkowałem.Tak to się chyba zwie.Drucikiem jaki miałem pod ręką) ten "remote" z + (wejście prądu do wzmacniacza z akumulatora).Zaświeciły się 4 diody na wzmacniaczu.Nie świeci tylko jedna"high current".Niby postąpiłem wg."zalecenia"ale subwoofer dalej "milczy".Natomiast kabelek o którym mowa od początku,dalej nie ma"swojego miejsca".A może go podpiąć na stałe do tego"remote"?:|
  • REKLAMA
  • #6 4479130
    Malas1984
    Poziom 29  
    Daj foty tych gniazd/zaciskow i tego kabelka-jak on idze.... Powinno dzialac teraz jak masz zmostkowane,albo ten kabelek do plusa daj-dales??
  • #7 4481589
    rexman
    Poziom 12  
    Witaj Malas 1984!Subwoofer zadziałał!Słowa nie oddadzą mojej radości:D.Miałeś rację.Trzeba było zmostkować to trzecie wejście("remote")z plusem(zasilanie wzmacniacza prądem z akumulatora)Ja bym to nazwał"odpalanie" albo"reanimacja""(Dla mnie to dziwna sprawa,ale co ja amator mogę powiedzieć na ten temat...)A miałem tak bardzo mieszane uczucia co do tego "manewru":D.Teraz odłączyłem ten mostek i działa wszystko poprawnie tzn.po wyłączeniu radia diody na wzmacniaczu gasną a po powtórnym włączeniu radia znów świecą.I chyba o to chodziło!:D.Serdeczne dzięki za cenny instruktaż i cierpliwość do mnie:please: :spoko: Ps.Zaczyna mi się to podobać :idea:.Aha,zdjęcia i tak dołączę.Pozdrawiam!Hej!
    Załączniki:
    • Jak podłączyć cienki kabelek z Sony CDX-M700R do wzmacniacza XM1002HX? STA72310.jpg (31.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4482089
    nikos_dyzma
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    kolego musisz zrobic tak ten kabelek 3 co mówiłes ze jest zatopiony w kablach zakonczonych cinczami podpiac we wzmacniaczu pod remout a przy radyjku pod niebieski kabelek w kostce zasilajacej radio i jak to zrobisz to przy karzdym uruchomieniu radia załaczy sie wzmacniacz i subufer ożyje powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył podłączenia cienkiego przewodu z radia Sony CDX-M700R do wzmacniacza XM1002HX, który nie był opisany w schemacie wzmacniacza. Przewód ten okazał się być przewodem remote, służącym do zdalnego włączania wzmacniacza sygnałem +12V z radia. Połączenie tego cienkiego kabla z przewodem remote wzmacniacza lub bezpośrednio z plusem zasilania powoduje uruchomienie wzmacniacza i subwoofera. Wzmacniacz powinien mieć stałe zasilanie + i - z akumulatora zabezpieczone bezpiecznikiem, a przewód remote podłączony do wyjścia sterującego radia (np. ANT OUT LOOP), które dostarcza +12V tylko podczas włączonego radia, co zapobiega rozładowaniu akumulatora. Po zmostkowaniu przewodu remote ze stałym plusem wzmacniacz zaświecił diody, a subwoofer zaczął działać. Po odłączeniu mostka i podłączeniu remote do radia wzmacniacz włącza się i wyłącza zgodnie z włączaniem radia. Zalecane jest podłączenie cienkiego kabla z radia do niebieskiego przewodu w kostce zasilającej radio oraz do wejścia REM OUT we wzmacniaczu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA