logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresja danych przy archiwizacji zdjęć na streamerze - warto czy nie?

Dariusz Goliński 13 Lis 2007 09:50 1463 7
REKLAMA
  • #1 4475793
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Witam
    Jak zwykle mam ciekawe zagadnienie do przedstawienia.
    Kupiłem sobie streamer do archiwizacji zdjęć.
    I tak sobie rano wstałem i tak sobie myślę ( bo jakoś wcześniej mi to nie wpadło do łba instalowałem całe masy streamerów (a może to skutki nadchodzącej zimy ?)) jak lepiej zgrywać ? z włączoną kompresją czy bez ?

A teraz 2 strony medalu.
    1- Włączona kompresja może powodować np: przekłamywanie danych, włączenie kompresji zwiększa pojemność taśmy. W przypadku padu taśmy plik graficzny nie poddany kompresji da się chociaż częściowo odzyskać a jak padnie archiwum to będzie zonk. No i jakoś tak to nie naturalnie przechowywać dane w kopiach skompresowane ( tak jakoś mi się nagle na nie zrobiło )
    2- Ale kompresja danych zwiększa pojemność i plik zajmuje mniej odcinka taśmy przez co w przypadku padu taśmy są większe szanse na odzyskanie całego archiwum. Krócej też się taki plik odczytuje z taśmy mniej ją narażając na uszkodzenia mechaniczne.

Co o tym sądzicie ?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4477952
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Odwrócę trochę kota ogonem... Mówimy o zapisie z KOMPRESJĄ zdjęć zakładam robionych przez cyfrówkę. Dziwi mnie trochę fakt że chce kolega podwójnie kompresować - aparaty przecież zapisują skompresowane już pliki (JPG). No chyba że mówimy o RAWach lub innej, mało skompresowanej metodzie. IMHO gdybym miał streamer i używał go do zapisu fotek nie używałbym kompresji... Jak kolega słusznie zauważył kompresja może powodowac odkształcenia a jeśli skompresujemy już skompresowane?? Moja logika może być trochę dziwna, ale takie jest moje zdanie.
  • REKLAMA
  • #3 4479114
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  
    Zgadzam się z tobą i właśnie stąd jest mój dylemat.
    Ale z innej strony streamery domyślnie są ustawiane na kompresję sprzętową przez co plik zajmuje mniej miejsca na taśmie.
    Nie chodzi tu o oszczędność miejsca tylko o krótszy odcinek taśmy na którym mogą wystąpić błędy.
  • REKLAMA
  • #4 4479287
    metalli
    Poziom 30  
    Domyślnie są ustawione na kompresję bo są używane głównie do backupu danych jak np. dyski serwerowe. IMHO kompresja w tym przypadku może zaszkodzić, ale może się mylę... Co do oszczędności czy nie: pragnę zauważyć, że taśma stremera jest uważana za najbardziej trwały nośnik zapisu i w odróżnieniu od płyt, dysków, itp. nie zużywa się tak szybko stąd pewnie ceny i zakres używania... Tak więc podsumowując ja bym wyłączył kompresję, ale to tylko moje skromne zdanie
  • #5 4479799
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  
    Zgodzę się z twoją opinią.
    Właśnie kupiłem streamer i kasety nówki za przysłowiowe grosze na allegro bo chcę archiwizować moje zdjęcia z NIKON-a.
    i takie rozwarzanie sobie wziołem pod uwagę czy kompresować czy nie.
    Masz racje, na serwerach się nawet nie zastanawiałem, pisałem skrypt i już ale przy foto ??????
  • REKLAMA
  • #6 4483354
    metalli
    Poziom 30  
    Dziękuję że kolega zgadza się ze mną i że doszliśmy do jakiegos konsensusu. Szkoda tylko że nie dołączyli się do dyskusji inni koledzy z elektrody. Bardzo dziękuję za dyskusję i do usłyszenia gdzieś na forum :-) Pozdrawiam
  • #7 4483650
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  
    Przypuszczam, że gdybyśmy deliberowali na temat podłączenia diody elektroluminescencyjnej ( LED ) do bateryjki AAA to chętnych by nie brakowało. A ile to konstrukcji by się pojawio ?
    Eeeee strasznie zdziadziała elektroda.
    Pozdrawiam.
  • #8 4522365
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  
    Temat zamykam
    Uzasadnienie
    Doszedłem do wniosku a w zasadzie napęd mnie utwierdził, że jak wszystkim wiadomo grafiki za bardzo się nie da skompresować więc i dokładnie napęd tak robi. Nie kompresuje jej z założenia.
    A w zasadzie oprogramowanie nim sterujące.
    Więc nie kompresujemy bo to i tak nic nie zmienia.
    Pozdrawiam wszystkich dociekliwych.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasadności stosowania kompresji danych podczas archiwizacji zdjęć na streamerze. Poruszono kwestię, że zdjęcia cyfrowe, zwłaszcza w formacie JPG, są już skompresowane, więc dodatkowa kompresja na streamerze może prowadzić do pogorszenia jakości i ryzyka utraty danych w przypadku uszkodzenia taśmy. Z drugiej strony, kompresja sprzętowa zwiększa pojemność taśmy i skraca czas odczytu, co może zmniejszyć ryzyko uszkodzeń mechanicznych. Uczestnicy dyskusji wskazują, że streamery domyślnie mają włączoną kompresję, gdyż są przeznaczone głównie do backupu danych serwerowych, gdzie oszczędność miejsca jest kluczowa. Jednak w przypadku archiwizacji zdjęć, szczególnie z aparatów cyfrowych (np. Nikon), lepszym rozwiązaniem jest wyłączenie kompresji, ponieważ oprogramowanie sterujące napędem i tak nie kompresuje grafik, a dodatkowa kompresja nie przynosi korzyści. Taśma jako nośnik jest trwała i nie wymaga kompresji dla ochrony danych graficznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA