logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S7-200: Jak powielać wyjścia? Problem z Q0.4 i nadrzędnością network 2

PloMyQ 13 Lis 2007 13:56 1151 7
  • #1 4476375
    PloMyQ
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Zaczynam zabawe z 200 i na dzien dobry mam problem. Moje pytanie brzmi czy mozna powielac wyjscia tzn tj na rys ponizej. Gdyz ni w ząb nie chce mi to dzialac , po zalaczeniu i0.0 nie zapala sie wyjscie Q0.4 . wyglada tak jakby network 2 bylo nadrzedne gdyz dopiero po zalaczeniu i0.1 załacza sie powyzsze wyjscie. Jak to można obejsc?
    pozdrawiam
    PlomyQ
    Załączniki:
    • S7-200: Jak powielać wyjścia? Problem z Q0.4 i nadrzędnością network 2 1.JPG (18.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 4476427
    LBJ
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Nadrzędna jest ostatnia operacja na wyjściu Q0.4. Program przetwarzany jest sekwencyjnie. Operacji przypisania powinno używać sie jednokrotnie w programie. Zrób np. tak, usuń Q0.4 z networków 1 i 2 a w 3 network zrób I0.0 lub I0.1 = Q4
  • #3 4476449
    PloMyQ
    Poziom 12  
    nie no przerobic to nie ma problemu rozchodzi mi sie własnie o tą nadrzedność , a czy ten problem nadrzednosci przy pomocy cewek S i R można ominąć?
  • #4 4476476
    LBJ
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Tak przy pomocy cewek S i R można to ominąć. Jesli ostatnia operacja będzie S Q0.4 to wyjście będzie w stanie 1.
  • #5 4484120
    PloMyQ
    Poziom 12  
    to mam kolejne pytanie , czy wykonywanie programu w danych krokach wykonane moze byc tylko przy pomocy znacznikow, tzn jesli konczy sie jeden etap, zapala znacznik i przy pomocy styku tego znacznika wykonujemy kolejny etap. czy tez mozna to zrobic w bardziej elegancki sposob.
    pozdrawiam i dzieki LBJ za info
  • #6 4485453
    gkdrobny
    Poziom 11  
    Witam,
    zastanawiam się co masz na myśli jeśli chodzi o bardziej elegancki sposób?

Wydaje mi się, że znacznik końca etapu jest najlepszym sposobem na uruchomienie kolejnego kroku. Poza tym warunkiem poprawnego działania programu sterowania sekwencyjnego według normy IEC 1131 lub języka GRAFCET jest właśnie opieranie się na zasadzie, że kolejny krok może zostać rozpoczęty jeśli jest aktywny poprzedni (znacznik kroku aktywny) i spełniona jest tranzycja przejścia (marker zakończenia poprzedniego etapu) do kolejnego kroku.

Jeśli się mylę to chętnie poznam inny sposób pisania takich programów ...

Pozdrawiam,
    Grzesiek
  • #7 4486975
    PloMyQ
    Poziom 12  
    Poprostu do konca nie rozumiałem zasady wykonywania programu w tym sterowniku, gdyż ster sprawdza cały program w jednym cyklu a nie wykonuje programu krok po kroku, wobec czego samo sie nasuwa na myśl że musi być jakiś marker.

Dziekuje Grzesiek za wyjasnienie i pozdrawiam
    PloMyQ
  • #8 4487238
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 603
    PloMyQ napisał:
    Poprostu do konca nie rozumiałem zasady wykonywania programu w tym sterowniku, gdyż ster sprawdza cały program w jednym cyklu a nie wykonuje programu krok po kroku, wobec czego samo sie nasuwa na myśl że musi być jakiś marker.

Właśnie, że sterownik wykonuje program krok po kroku. Najpierw odczytuje sygnały z wejść, następnie wykonuje program, network po networku (od góry do dołu) a następnie wystawia sygnały na wyjściach. I tak w kółko.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem powielania wyjść w sterowniku Siemens S7-200, zwłaszcza konflikt nadrzędności sygnału na wyjściu Q0.4 w różnych networkach programu. Wyjaśniono, że program jest wykonywany sekwencyjnie, a ostatnia operacja przypisania do wyjścia Q0.4 ma nadrzędność, co powoduje, że wcześniejsze przypisania są nadpisywane. Zalecane jest unikanie wielokrotnego przypisywania do tego samego wyjścia w różnych networkach. Jako rozwiązanie zaproponowano użycie cewek S (Set) i R (Reset), które pozwalają na obejście problemu nadrzędności, utrzymując stan wyjścia w 1, jeśli ostatnia operacja to S Q0.4. Ponadto omówiono sposób realizacji programów sekwencyjnych w S7-200, gdzie kolejne etapy sterowania realizowane są za pomocą znaczników (markerów) sygnalizujących zakończenie etapu i umożliwiających przejście do następnego kroku. Potwierdzono, że sterownik wykonuje program krok po kroku, przetwarzając kolejno networki od góry do dołu w jednym cyklu, co wymaga stosowania markerów do kontroli sekwencji działań.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA