logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór taniej i profesjonalnej lutownicy hot air do BGA - rekomendacje?

adas2 02 Gru 2003 13:10 2921 16
REKLAMA
  • #1 421993
    adas2
    Poziom 14  
    Chcę kupic dobrą lutownice na gorące powietrze tzn taką która nadaje się do lutowania klejonych bga itd..Najlepiej żeby była w miare tania i jak najbardziej profesjonalna .Potrzebuję jakis namiar od bardziej doświadczonych w tym temacie :) z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 422037
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    tania i taka ktora zrobisz wszystko przy gsm to NET np 852, mozesz kupic od razu z kolba NET803. Jest to chinskie badziewie ktore kosztuje 650zł lub 850 drugi wariant. Ma regulacje temp i wydmuchu /obie płynne/ Co do klejonych BGA to problem nie dotyczy lutownicy i jej mozliwosci ale samego kleju ;) W momencie odklejania cyna juz nie trzyma, ale klej tak wiec moze sie tak zdarzyc ze oderwiesz z emalią i wtedy nawet najlepsza lutola nie pomoze :) Podobno wschodni sasiedzi wymyslili cos za rozpuszczenie tego dziadostwa.
  • REKLAMA
  • #3 422065
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    Sorka że się podłączam. Od dłuzszego czasu poszukuję stacji lutowniczej hot air i szukam opinii ludzi którzy pracują na róznym sprzęcie. O tej lutawce w/w słyszałem od gościa (facet pracuje na Wellerze) ze jest do niczego (może facet jest zmanierowany). A jak z przydatnością takiej lutawki w serwisie np. notebooków? Może np. sprzęt Xitronic-a (taki do 1500PLN)? Dzięki za opinie.
  • #4 422086
    adas2
    Poziom 14  
    Ok dzięki a może już tak coś wiecej o sprzecie który by pomógł w prylutowywani jakies trzymaki itp..jak dotychczas robie to ręcznie(a czasami po weekend-dzie rączki sie nie nadaja do pracy :) .Nie chcę kupowac jakiegos badziewia które mi sie do niczego nie przyda
  • #5 422127
    dziur
    Poziom 32  
    kupuje je dlatego ze nawet jak mi sie popsuje /co sie jeszcze nie stało/ kupie sobie drugą. Grzałka w jednej ma ponad 2 lata chodzi dziennie po pare godzin /5-6/ i nadal jest ok. Nie ma moze ta stacja rentgena, laserowego pozycjonowania układów itp ale jezeli ktos ma jakies pojecie o lutowaniu, nawet znikome to sobie z pewnoscia poradzi. Mam np stacje NDN988 to jest chyba XYTronic i powiem tyle : grot swietny ceramiczny odsysarka tez ok, ale ten pencil hot air - do kitu. Poza tym lutola ma termik na uzwojeniu kompresora i po jakis 4 minutach grzania sie wyłacza.
    Powiem tyle:
    mozna kupic sprzet fajny z pochłaniaczem i w/w bajerami za 10 - 35 tys EURO oczywiscie. Takimi zabawkami handluje firma LENZ z Tych. Chyba PACE to są. Tylko po co kupować do naprawy telefonów komorkowych tak droga stacje?
    Co do notebooków to wszystkie smd wyjmiesz bez problemu. Ostatnio kolega wyjmował tez mostki obydwa pn i pd. i tez nie narzekał.
  • #6 422225
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    Do komórek jak i SMD oczywiście NET 852. Szkoda kasy wydawać na cos innego. Najtaniej chyba widziałem na allegro za jakieś 600-650 zł. Nie ma problemu także z grzałkami do nich gdyby sie uszkodziła

:D :D :D
  • #7 422378
    marmat
    Poziom 20  
    Ocena: 48
    Ja też polecam NET852 dwa lata praktyki z taką i jestem zadowolony.
    Co do kleju pod uBGA to tylko chemia ,ale nie słyszałem o pewnym patencie . Czasami się udaje to zrobić a czasami śmietnik.
  • #8 422527
    dziur
    Poziom 32  
    arem grzałka kosztuje 150zł wole nowke neta kupic i miec znowu spokoj ;)
  • REKLAMA
  • #9 423008
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    OK! Dzięki - rozważę zakup tego NET-a.
  • #10 423657
    chief
    Poziom 22  
    Ocena: 40
    Odnośnie postu to mam również pytaniem czy może któryś z kolegów ma stację GET968 lub GET909 gdyż zastanawiam się czy warto ją kupować oraz jak się sprawuje, czy lepiej pozostać przy NET-cie.

chief
  • #13 424532
    yasha75
    Poziom 16  
    chief napisał:
    Odnośnie postu to mam również pytaniem czy może któryś z kolegów ma stację GET968 lub GET909 gdyż zastanawiam się czy warto ją kupować oraz jak się sprawuje, czy lepiej pozostać przy NET-cie.

chief

Z tego co widzialem to gety to tosamo co nety (pompka i grzalki).Maja dodane tylko kilka buzerow (podwojny wyswietlacz i pochlanianie oparow). Od czasu do czasu trzeba wystawic jakas nowosc zeby interes sie krecil :)
  • REKLAMA
  • #14 425085
    chief
    Poziom 22  
    Ocena: 40
    To się zgadza że pewnie to inna odmiana NET-a z kilkoma bajerami tylko czy warte tej ceny, chodzi o to czy ktoś już ją sprawdził, np. działanie pochłaniacza jak również jak się sprawuje w pracy trzymanie temp itp. a co do wyświetlaczy to chyba aż tak nie są potrzebne.

chief
  • #15 558533
    Robinson
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Witam,
    Też jestem podczas poszukiwań HOT AIR. Znalazłem cos fajnego powiedzcie czy to warte tej kasy ? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22676715 Fajna sprawa bo ma odsysacz.
  • #16 558591
    BADYS
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    tak jak DZIUR napisał wolę kupić dwie net 852 niż jedną drogą z tego względu, że to po prostu działa a mieć sprzęt za kilka tys złotych? chyba tylko dla szpanu, plus jest taki że w razie awarii 1 mam drugą i nie ma przestoju na serwisie
    nie pchałbym się w kombajny typu:HOT AIR ODSYSACZ I KOLBA, miałem takie dwie i do miesiąca im poprzestawiało, albo regulacja temp przestawała działać albo najpierw śmierdziało a potem spaliło się miałem na gwarancji więc wymieniałem,
    1,5 roku temu wymieniłem na 852 i hula do dziś
    pozdrowionka

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omawiano wybór taniej i profesjonalnej lutownicy hot air do lutowania BGA, zwłaszcza klejonych układów. Najczęściej polecanym modelem jest NET 852, ceniony za niezawodność, regulację temperatury i wydmuchu oraz dostępność części zamiennych, mimo że jest to sprzęt chiński i stosunkowo tani (około 600-850 zł). Użytkownicy podkreślają, że problem z odklejaniem klejonych BGA wynika głównie z właściwości kleju, a nie samej lutownicy. Alternatywnie wspomniano stacje XYTronic (np. NDN988), które mają dobre groty i odsysacze, ale hot air w tych modelach bywa krytykowany. Dyskutowano także o modelach GET968 i GET909, które są odmianami NET-a z dodatkowymi funkcjami, takimi jak pochłaniacz oparów i podwójny wyświetlacz, jednak ich wyższa cena budzi wątpliwości co do opłacalności. Wskazano, że drogie stacje z zaawansowanymi funkcjami (np. LENZ, PACE) są raczej niepotrzebne do serwisu telefonów komórkowych czy notebooków. Użytkownicy preferują prosty, sprawdzony sprzęt, który można łatwo wymienić w razie awarii, zamiast inwestować w kosztowne kombajny. Podano również linki do ofert promocyjnych oraz dyskutowano o trwałości i dostępności części zamiennych do różnych modeli.
REKLAMA