logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór stacji lutowniczej do BGA na płyty główne telefonów i komputerów, budżet 3000zł

Otyś 29 Maj 2017 11:56 2271 5
REKLAMA
  • #1 16500873
    Otyś
    Poziom 2  
    Witam wszytkich forumowiczów!

Z góry zaznaczam że jestem tu nowy, więc za wszelkie popełnione błedy przepraszam i proszę o krytykę.
    Odrazu przejdę do sedna sprawy. Mianowicie szukam stacji lutowniczej głównie do wymiany układów BGA na płytach głównych telefonów komórkowych oraz komputerów. Zaczynam od zera, więc potrzębuję również chemię oraz resztę potrzebnych narzędzi. Planuję naprawę kilku płyt w miesiącu w domowym zaciszu. Mój budżet to ok 3000zł. Proszę o propozycję, gdzie oraz w jaki sprzęt powinienem się zaopatrzyć.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16558211
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    Komputery to inna bajka...
    Telefony i inny mały sprzęt to inna ...

Osobiście albo inwestuj w coś porządnego albo daj sobie spokój.

Komputery itp to duże powierzchnie na małej stacji będą się giąć i prężyć, a to wiąże się z małą skutecznością napraw.

Małe zrobisz prawie każdą stacją BGA lub na upartego preheaterem i hot airem.

Do niektórych tematów niezbędna okaże się stacja z tzw ciemną podczerwienią... na innych lepsza będzie wersja z hotairem...

Na kanale Youtube gościa Luis Rossman możesz posłuchać co on myśli o bga i zobaczyć, że większość rzeczy i tak robi hotairem...

Czy na pewno potrzebujesz stacji BGA ? Może lepiej porządny sprzęt do hotair ?

Pozdrawiam
    Marek
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • REKLAMA
  • #3 16593190
    matrix5
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Jak kolega wcześniej wspomniał posłuchaj Luisa fajny koleś byłem u nich na warsztatach w US wiedza i sprzęt to podstawa a sprzet to mają i wiedzą co mówią zastanów sie czy nie lepiej kupic dobrego hotair ale to zależy do czego będziesz używał do telefonów to hotair w zupełności ci wystarczy tylko nie z najniższej półki . Jeśli stać cie to proponuje JBC / Hakko ostatecznie weller . Albo QUICK 861DW stacja naprawdę daje rade jak za te pieniądze . Gdybym nie miał JBC to tego Quicka bym sobie sprezentował.
  • REKLAMA
  • #4 16598230
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 932
    Witam

Jeśli potrzebujesz hot-a a nie masz zbyt dużego budżetu także polecam: QUICK 861DW

Warto też rozejrzeć się za podgrzewaczem - preheter.
    Czasem bardzo ułatwia życie. Oczywiście taki do płyt komputerowych musi być odpowiednio duży.

Zaczął bym jednak od hot-a, topnika i nabraniu wprawy w posługiwaniu się tym sprzętem. Warto mieć dobry sprzęt bo przyjemnie się nim pracuje ale nie zastąpi on wiedzy i doświadczenia.
  • REKLAMA
  • #5 16605229
    ZimnyDrops
    Poziom 8  
    Witam.
    Z mojej strony mogę polecić Repro 858D - stacja jest bajecznie tania a u mnie już działa prawie codziennie od jakiś 2 lat. Na sam początek idealna.
    Pozdrawiam
  • #6 16611609
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 841
    Witam jak po taniości to: Stacja lutownicza BGA WEP 853AAA .
    Jeżeli do rozbudowy to np: TOUCHBGA HR6000 do tego dokupić głowicę IR czyli: GRZAŁKA IR 400W Z OBUDOWĄ DO STACJI BGA
REKLAMA