logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić spaloną elektronikę w dysku WD3200KS? Możliwości i porady

chudok 14 Lis 2007 11:36 5334 13
REKLAMA
  • #1 4479496
    chudok
    Poziom 2  
    Witam wszystkich specjalistów na tym forum.
    Piszę bo stała się rzecz straszna. Mój Caviar WD3200KS przestał kręcić a po dokładnym obejrzeniu elektroniki widać że układ 88i6545 ma oznaki spalenia. Stało się to gdy próbowałem podłączyć dysk w uszkodzonej obudowie używając sprawnego zasilacza z innej obudowy.
    Na danych mi oczywiście bardzo zależy.
    Teraz moje pytania:
    Czy przelutowanie uszkodzonego układu jest możliwe i czy znacie kogoś kto by się tego podjął w Warszawie za niewielkie pieniądze? Czy to by zadziałało zakładając że wszystko poza tym jest ok?
    Czy można spróbować użyć elektroniki z modelu WD3200AAKS (bo mój model już wyszedł ze sklepów a używek jeszcze nie ma w obrocie)?
    Czy gdybym chciał podmienić elektronikę (powiedzmy że znalazłbym identyczną gdzieś), to czy konieczne jest przelutowanie biosu i jakie oznaczenie ma ten układ na płytce?
    W firmach zajmujących się odzyskiwaniem danych straszą mnie że mógł się zjarać komutator na głowicy - czy to możliwe biorąc pod uwagę że spalony jest ten chip który podałem powyżej?

Bardzo proszę o pomocne rady, w szczególności osoby znające się na temacie. To że najlepiej oddać dysk do firmy to już wiem, ale ze względu na koszty jest to ostatnia alternatywa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4479528
    luck64
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Na pewno nie przekładaj elektroniki z modelu "bardzo podobnego".Na twoim miejscu szukałbym elektroniki z tego samego modelu.
  • Pomocny post
    #3 4479555
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Proszę podać pełne oznaczenie modelu dysku - WD3200KS-xxxxxx i proszę podać oznaczenie z PCB (2060-xxxxxx-xxx REV x)
    Jeżeli uszkodzeniu uległ procesor - 88i6545 to elektronikę trzeba będzie wymienić w całości...
    Elektronika nie może pochodzić z dysku -AAKS !
    PS Szukaj: +WD +Marvell

Mikippp
  • #4 4479563
    chudok
    Poziom 2  
    Ok, czyli podmiana na podobny odpada.
    Ale czy w takim razie warto próbować naprawy poprzez wylutowanie wyłącznie uszkodzonego układu i wymianę na taki sam?
    Czy ktoś próbował kiedyś takiego manewru?
    Jakie są szanse?

Dodano po 3 [minuty]:

Sorki, trochę się spóźniłem z ostatnim postem bo widzę że odpowiedź na moje pytanie brzmi: nie da się wymienić samego procesora.
    W takim razie zostaje opcja: cała identyczna elektronika + przelutowanie ROM'u? Zgadza się?

Dodano po 17 [minuty]:

Wszystkie oznaczenia dysku podam jutro, bo teraz nie mam go pod ręką.
    Już teraz dzięki za rady i zainteresowanie tematem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4479654
    Mikippp
    W dyskach WD Rom zwyczajowo jest oznaczany na PCB jako U12.
    PS W najnowszych modelach dysków WD nie ma już wlutowanej zewnętrznej pamięci serial flash, a ROM zapisany jest w procesorze. :(

Mikippp
  • Pomocny post
    #6 4480131
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3569
    O cenę naprawy elektroniki tego dysku możesz spytać tutaj https://ssl.allegro.pl/show_user.php?uid=1384047&type=fb_recvd_neg (wysłać emaila) - czasami są wystawiane promocje na naprawy poszczególnych elektronik m.in. do WD.
  • Pomocny post
    #7 4481802
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Kolego pidar , trochę wyżej kolega Mikippp , napisał że naprawa takiego uszkodzenia nie ma większego sensu . Zapewne taniej wyniesie kupno sprawnej elektroniki . Zwykle takie uszkodzenia są dość rozległe . Szukać należy tu : http://www.allegro.pl/4495_uszkodzone.html?order=t&view=gtext

Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #8 4482118
    chudok
    Poziom 2  
    Witam ponownie. Mogę już podać numery seryjne tego mojego złoma:
    MDL: WD3200KS - 00PFB0
    Date: 02 Aug 2006
    DCM: HHBACAJAHN
    płytka ma wytrawione: 2060-701393-002 rev B

Niestety jak przyjrzałem się bliżej elektronice to faktycznie spalony jest więcej niż jeden układ.
    Myślę że powinno być to widoczne na zdjęciu.
    Pocieszające jest natomiast to że znalazłem na płytce kość oznaczoną U12 i wygląda ona nieźle.
    Jak naprawić spaloną elektronikę w dysku WD3200KS? Możliwości i porady

Elektronikę do mojego dysku może za parę lat uda się znaleźć jak ludziom zaczną bad sectory wyskakiwać... Obecnie nie znalazłem żadnych ofert sprzedaży, chyba że w stanach.
    Ratunku!
  • Pomocny post
    #9 4482213
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    chudok napisał:
    Pocieszające jest natomiast to że znalazłem na płytce kość oznaczoną U12 i wygląda ona nieźle.

To, że wygląda niezle, nie oznacza, ze jest sprawna, tzn. ze można z niej np odczytać zawartość lub przelutować do innego pcb (zwłaszcza na widoczne uszkodzenia innych podzespołów). Po uszkodzeniach na pcb, widać, że może być nieciekawie z reampliferem.
  • Pomocny post
    #10 4482264
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 4482290
    Mikippp
    Elektronikę 2060-701393-002 REV B faktycznie kupić będzie trudno...

Treść posta edytowano - wyjaśnienia poniżej.

PS Przy widocznie uszkodzonym R120 uszkodzenie preamp'a niestety też jest prawie pewne :(

Mikippp
  • #12 6039706
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 6039947
    Mikippp
    Nirvanowiec napisał:
    Prosze nigdy nie stosowac elektroniki 2060-701335-xxx zamiast elektroniki 2060-701393-xxx i odwrotnie!!!
    Elektroniki te pomimo duzego podobienstwa (takie same uklady scalone) nie moga byc stosowane zamiennie!!!
    Powod tego jest jeden, ale chyba bedzie on dla wszystkich oczywisty.
    W tych elektronikach inaczej sa wyprowadzone sygnaly (napiecia zasilajace) na zlaczu J1 - zlacze HDA

Kod:
    Pin   1335   1393
      1    GND    GND 
      2    -5V      * 
      3      *    GND 
      4    +5V    -5V 
      5      *    +5V 

... 

* - inny sygnal (nie zasilanie)

Pisze o tym bo ostatnio trafil dysk wd3200ks - 00PFB0 wlasnie po wymianie elektroniki zgodnie z jedyna porada znaleziona w necie przez klienta-post Mikippp ->
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic874418.html#4482290 a z powodu ze innej informacji w internecie ten człowiek nie znalazł zastowowł to co jest w tym poście i dostał oprócz uszkodzenia układu sterowania silnikami uszkodzenie komutatora, jeżeli przy podmianie 1314 na 1292 może jakoś uratować dławik idący na styk 5v który nie odpowiednio trafia na -5v na komutatorze to w tych elektronikach nie ma az tak dobrze co powoduje natychmiastowe uszkodzenie komutatora a spaleniem którego dodatkowym efektem jest uszkodzenie samych talerzy !!!
    Z powodu dość wielu pomyłek obiecuje w najbliższym czasie zrobić tabele PCB zgodnych do wymiany uwzględniając rodzinę dysku i nr pcb aby ułatwić szukającym odnalezienie odpowiedniej PCB

Witam wszystkich,
    Faktycznie podałem nieprawdziwą informację i bardzo przepraszam za to wszystkich...
    Była to jednak pomyłka jednostkowa i nie wiedziałem o niej (wycofałem się z tego forum jakiś czas temu)
    Nie podawałem tej informacji wielokrotnie... jak np:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic897583.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic901820.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1043967.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1040381.html

PS Cytując kogoś, lub podając informacje przez kogoś innego wymyślone wskazane jest napisać, że jest to cytat i podać źródło.
    CZYTAJ

Mikippp
  • #14 7719453
    Zwoli89
    Poziom 11  
    Po podmienieniu zepsutej elektroniki 2060-701393-002 REV B na 2060-701335-005 REV A. Po podłączeniu Elektronika się spaliła…

Ostrzeżenie w tematach było. Temat zamykam. (gsm_virus)

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD3200KS z uszkodzoną elektroniką, w szczególności spalonym układem 88i6545, przestał działać po próbie podłączenia do uszkodzonej obudowy z innym zasilaczem. Wymiana samego układu 88i6545 jest praktycznie niemożliwa, konieczna jest wymiana całej elektroniki. Elektronika z modelu WD3200AAKS nie jest kompatybilna i nie powinna być stosowana zamiennie ze względu na różnice w wyprowadzeniach sygnałów i zasilania na złączu HDA. Wymiana elektroniki wymaga również przelutowania pamięci ROM (oznaczonej zwykle jako U12 na PCB), która zawiera firmware dysku. W nowszych modelach WD pamięć ROM jest wbudowana w procesor, co utrudnia naprawę. Uszkodzenia mogą być rozległe, obejmujące także preamplifier i komutator głowicy, co znacznie komplikuje odzyskiwanie danych. Elektronikę o oznaczeniu PCB 2060-701393-002 REV B trudno znaleźć na rynku, a próby użycia innej elektroniki (np. 2060-701335-005 REV A) mogą prowadzić do dalszych uszkodzeń. Zaleca się poszukiwanie oryginalnej elektroniki do tego konkretnego modelu lub skorzystanie z usług profesjonalnych firm zajmujących się odzyskiwaniem danych, które mogą zweryfikować stan komutatora i innych elementów mechanicznych dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA