logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C++Builder 6 - brak komunikatu o projekcie przy otwieraniu plików *.cpp

Remeknapr 14 Lis 2007 12:07 1134 5
REKLAMA
  • #1 4479583
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    Wczytuję do IDE C++Builder 6 plik *.cpp i w większości przypadków w momencie uruchamiania pojawia się komunikat:

"Would you like to create a project so this file can compile and run?"

Klikam "Yes" i po tym w menu Project mam aktywne przyciski:

Comple Unit, Build Project itd.

W menu File aktywne są przyciski Save all, Save as itd,

Natomiast przy wczytywaniu niektórych plików *.cpp taki komunikat się nie pojawia, a wymienione przyciski są nieaktywne. Od czego to zależy? Dodam, że takie zjawisko występuje zarówno przy otwieraniu pliku podwójnym kliknięciem, jak i z kompilatora poprzez menu Project/Add Existing Project. Jak uaktywnić przyciski?
  • REKLAMA
  • #2 4481642
    Hopin
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam

Może dlatego że nie masz stworzonego do tego pliku projektu? tylko sam *.cpp, ale to taki mój strzał :D Kiedyś programowałem w Builderze ale przerzuciłem się na Dev-C++ a teraz na Visuala, więc nie wiem czy to dobra sugestia.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4482765
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Hopin napisał:

Może dlatego że nie masz stworzonego do tego pliku projektu? tylko sam *.cpp...

Chyba nie o to chodzi, bo z większością przykładów w postaci *.cpp nie ma problemów. Kompilator sam tworzy resztę potrzebnych plików.
    Hopin napisał:
    Kiedyś programowałem w Builderze ale przerzuciłem się na Dev-C++ a teraz na Visuala

Builder Ci nie odpowiadał? Dev-C++, lub Visual są lepsze? Pytam poważnie jako całkiem zielony w HL. Może zamiast uczyć się obsługi Buildera zawczasu przerzucić się na coś bardziej "słusznego"?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4483038
    Hopin
    Poziom 15  
    Co do wyboru środowiska... to jest kwestia gustu. Do pisania programów konsolowych, czyli w tekstowym interfejsie użytkownika, dla mnie lepszy był Dev-C++ (dodam że w pełni darmowy), a jeśli chodzi o Visuala to też można go ściągnąć za darmo. Builder o ile się nie mylę nie jest darmowy, a jeśli tak to na pewno jedynie do celów edukacyjnych, tzn. nie możesz sprzedawać lub czerpać jakichkolwiek korzyści z programów napisanych w nim.
  • REKLAMA
  • #5 4483210
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Hopin napisał:
    jeśli chodzi o Visuala to też można go ściągnąć za darmo.

Jest wersja pod Windows98 SE?
  • #6 4483437
    Hopin
    Poziom 15  
    Właściwie nie wiem, ja używam Visuala 2005, na Windows XP. Tutaj masz temat opisujący darmowe środowiska dostępne na stronie msdn:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic148998.html

A jeśli chodzi o Windows 98 to nie próbowałem uruchamiać Visuala na tym systemie.

Pozdrawiam
REKLAMA