logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optimus SA SP75 - brak bootowania z dyskietki przy instalacji Win 98

tv 2 14 Lis 2007 17:32 822 6
REKLAMA
  • #1 4480623
    tv 2
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Posiadam taki komputer bardzo stary . I gdy go włączę to pisze F1 setup lub ESC boot i jak wcisnę ESC wyskakuje :
    Insert bootable media in the apprapriate . A dyskietka jest włożona i Floppy działa . Jak odłącze Floppy to tak samo . co dalej jakieś porady ?
  • REKLAMA
  • #2 4480655
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Ustaw kolejność bootowania, FDD jako pierwsze.
  • REKLAMA
  • #3 4480669
    Brauniack
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Sprawdź też dyskietkę bootowalna.
  • #4 4480901
    tv 2
    Poziom 10  
    Ustawiłem żeby 1 botował Floppy a dyskietka jest dobra bo na innym komputerze działa .
  • REKLAMA
  • #5 4481325
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Zastanawiam się czy przypadkiem nie prosi o dyskietke z BIOSem... Ja mimo wszystko nacisnąłbym F1 i sprawdził ustawienia BIOS. Ponadto czy wymieniłeś może stację dyskietek? Tyle moich pomysłów...
  • #6 4481385
    tv 2
    Poziom 10  
    No nie wiem ale chyba raczej nie chodzi o dyskietke od Biosu . Stacje dyskietek wymieniłem 4 razy i na każdej to samo już nie
    wiem co dalej .
  • REKLAMA
  • #7 4482624
    postat
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam

Jeżeli komputer stał długo nie podłączony to w pierwszej kolejności wymieniłbym baterie na płycie. Następnie ustawił w biosie kolejność Boot start na FDD i opuszczać Bios zapisując ustawienia "Save and Exit".

Pozdrowienia Jarek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy komputera Optimus SA SP75, który nie bootuje z dyskietki podczas instalacji systemu Windows 98. Po włączeniu pojawia się komunikat o konieczności włożenia bootowalnego nośnika, mimo że dyskietka jest poprawnie włożona, a stacja dyskietek działa i została wymieniona wielokrotnie. Ustawiono w BIOS-ie kolejność bootowania z FDD jako pierwsze, a dyskietka została potwierdzona jako bootowalna na innym komputerze. Sugerowano sprawdzenie ustawień BIOS, w tym ewentualną wymianę baterii na płycie głównej, oraz zapisanie zmian w BIOS-ie po ustawieniu bootowania z dyskietki. Możliwe przyczyny to uszkodzona bateria CMOS lub błędne ustawienia BIOS, które uniemożliwiają rozruch z dyskietki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA