logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu stabilnego i małoszumnego VFO 5.067-5.367 MHz

Kwazor 14 Lis 2007 17:56 14513 9
REKLAMA
  • #1 4480717
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    Czesc !
    Od kilku dni buduje rózne generatory VFO. ( F 5.067 do 5.367Mhz )
    Pierwszy który zbudowałem na tranzystorach bipolarnych charakteryzował sie niestabilnoscia czestotliowosi ( ekrany zimny termostat stabilizacja napiecia ---nie pomogło ) ale miał bardzo niskie szumy własne.

Dzis zbudowałem wersje na mos-fet BF966 stabilnosc juz wieksza lecz szumy własne generatora były bardzo silnie i odbiór pasma był praktycznie niemozliwy.

Szukam sprawdzonego schematu generatora o niskich szumach własnych + stabilne...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4481996
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    ...SP5WW wersja tranzystorowo - lampowa , wspaniale dobrane współczynniki temperaturowe,
    Marek
  • REKLAMA
  • #5 4482316
    Kwazor
    Poziom 33  
    Zbudowałem Vackara i spisuje sie znakomicie w zimnym termostacie.
    Nawet wpływ obciazenia nie robi na nim wiekszego wrazenia ( narazie robie testy bez separatora )

Zrobiłem na BF963 2 bramke spolatyzowałem 1/4 napiecia zasilania.

Wykorzystałem samą "idee" budowy ale wykonałem bardzo podobnie sam generator.
    Układ daje bardzo czysta sinosuide bez wyczuwalnego szumu.

Jerzy dostajesz ode mnie 10 PKT + pomógł..
    Korci mnie wykonanie wersji lampowej bo TRx który robie bedzie lampowy.....

EDIT:
    Dokonczyłem budowe separatora pracujacego w klasie A (BFP520)
    Testuje aktualnie genearator w zimnym termostacie.
    Niestabilnosc czestotliwosci na poziomie 10Hz.
    I po co ludzie wymyslali PLL :P ( joke )
  • #6 4577781
    Kwazor
    Poziom 33  
    Dodaje sprawdzony i odpalony schemat generatora

Warto go umiescic w zimnym termostacie i zwieksza sie wtedy jeszcze bardziej stabilnosc generatora
    Załączniki:
    • VFO.rar (68.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4662006
    Kwazor
    Poziom 33  
    Zostałem poproszony przez uzytkownika serwisu youtube o test tego generatora w jak szerokim zakresie da sie go przestajac i powiem ze 10 Mhz dla niego to nie problem.

Tu 1 filnik ( zakres 8.2 Mhz )
    http://pl.youtube.com/watch?v=zZFjeoF8QQ0
    2 filmik ( zakres 10 Mhz )
    http://pl.youtube.com/watch?v=Fn0tJ613TJM&feature=user

w 1 filmiku widac ze musiałem zmienic kondesatory mikowe ma mniejsze
    bo generator ledwo do 12 Mhz dociagał...
  • #8 4662870
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Stabilne VFO buduje sie na bardzo małe zakresy przestrajania, a zmianę pasm załatwia sie premikserem. Przy szerokim zakresie przestrajania występuje duża niedogodność związana z tym, że mały ruch gałki powoduje duża zmianę częstotliwości co nie jest ani praktyczne ani wygodne - bardzo duże trudności w dostrojeniu do konkretnej częstotliwości.
    Przy dużym zakresie przestrajania bardzo mały wpływ na elementy regulacyjne (np temperaturowy) powoduje stosunkowo dużą niestabilność.
  • #9 4670549
    Kwazor
    Poziom 33  
    SP8GSC to ja wiem ale po prostu zostalem poproszony o taki test.
    Zawsze mozna zrobic dostrajanie dokladne ;)
  • REKLAMA
  • #10 8874528
    mpx-fm
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Jerzy Węglorz napisał:
    Witam!
    Najlepszy znany mi oscylator, to układ Vackařa, znany i ceniony od kilkudziesieciu lat ...
    Tu masz krótko na ten temat:
    http://www.qsl.net/va3diw/vackar.html

Vackar VFO 3.5 to 4.0 MHz -str13(15),rys.nr4

mam pytanie - jak dwubramkowego GasFet CF300 zaprząc w konfiguracji generatora Vackařa

czy tak z grubsza w takim poniższym układzie nie uwale GasFET'a ?

Moderowany przez c2h5oh:

Post był raportowany. Regulamin punkt 13.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8329012#8329012

Załączniki:
    • CF300.pdf (982.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania stabilnego i małoszumnego generatora VFO w zakresie 5.067-5.367 MHz. Pierwotne konstrukcje na tranzystorach bipolarnych cechowały się niestabilnością częstotliwości mimo stabilizacji napięcia i termostatu, ale miały niskie szumy własne. Wersja na tranzystorze MOSFET BF966 poprawiła stabilność, lecz generowała duże szumy, utrudniając odbiór. Rekomendowany jest układ Vackara, znany z wysokiej stabilności i niskich szumów, który po umieszczeniu w zimnym termostacie osiąga stabilność częstotliwości na poziomie około 10 Hz. Wykorzystanie tranzystora BF963 w konfiguracji z polaryzacją 1/4 napięcia zasilania oraz zastosowanie separatora klasy A (BFP520) dodatkowo poprawia parametry. Dyskutowano także o ograniczeniach szerokiego zakresu strojenia VFO i zaleceniu stosowania premiksera dla zmiany pasm. Przedstawiono schematy i testy działania generatora Vackara, potwierdzające jego stabilność i niskie szumy w szerokim zakresie częstotliwości do 10 MHz. Pojawiło się pytanie o zastosowanie dwubramkowego tranzystora GaAsFET CF300 w układzie Vackara, z ilustracją schematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA