logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spdif out co to jest?

boczek164 14 Lis 2007 20:15 67460 8
REKLAMA
  • #1 4481384
    boczek164
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam
    Tak jak w temacie co to jest Spdif out nie dawno kupiłem kompa i zauważyłem właśnie to i nie wiem do czego to służy mógł by mi ktoś odpowiedzieć ? :)
    A i jeszcze jedno mam zasilacz w którym jest duży wentylator i strasznie hałasuje ma ktoś porady jak można go wyciszyć ?
  • REKLAMA
  • #2 4481453
    aqrat
    Poziom 14  
    O ile wiem - to chyba cyfrowe wyjście audio. Wiem, że w kartach dźwiękowych - np. w starych SoudBlasterach AVE były wyjścia SPDIF i to było właśnie cyfrowe wyjście audio z pominięciem przetwornika D/A.
  • #3 4481467
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    boczek164 napisał:

A i jeszcze jedno mam zasilacz w którym jest duży wentylator i strasznie hałasuje ma ktoś porady jak można go wyciszyć ?

Wymienić, albo zmniejszy szybkość obracania.
    Tymczasowo może pomóc wyczyszczenie i nasmarowanie.
  • REKLAMA
  • #4 4481482
    boczek164
    Poziom 10  
    wyczyściłem wentylator a powiesz mi może jak zmniejszyć szybkość kręcenia sie ?
    a i co to jest to cyfrowe audio tzn co można pod to podłączyć ?:D bo ja nie kumaty jestem w takich rzeczach

Dodano po 1 [minuty]:

a smarować to już wogle nie moja działka prędzej bym zepsuł :d
  • REKLAMA
  • #5 4481682
    lichtar
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Podłączyć możesz do kina domowego z SPDIF IN.
  • REKLAMA
  • #6 4481796
    aqrat
    Poziom 14  
    Dokładnie - kino domowe, lub jakikolwiek inny wzmacniacz z przetwornikiem D/A. Większość wzmacniaczy do kina domowego ma wejścia cyfrowe, z tym że chyba raczej jest przewaga wejść optycznych, czyli swiatłowodowych - do takiego sie już nie podłączysz.
  • #7 4481853
    boczek164
    Poziom 10  
    aha ok dzięki i tak nie mam kina domowego może kiedyś se kupie :D

ok dzięki możecie zamknąć temat czy co tam :)
  • #8 7857721
    voltomex
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Czyli dźwięk idzie z kompa do kina domowego, czy na odwrót?
  • #9 7857732
    nitro07
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Mowa o SPDIF Out więc z komputera do np. kina domowego.

Podsumowanie tematu

✨ SPDIF Out to cyfrowe wyjście audio, które umożliwia przesyłanie sygnału dźwiękowego z komputera do urządzeń zewnętrznych, takich jak kino domowe lub wzmacniacz z wejściem SPDIF. Pozwala to na przesłanie dźwięku w formie cyfrowej, omijając przetwornik cyfrowo-analogowy w komputerze, co może poprawić jakość dźwięku. Najczęściej spotykane są wejścia optyczne (światłowodowe), które wymagają odpowiedniego kabla i kompatybilnego sprzętu. Wentylator zasilacza generujący hałas można wyciszyć poprzez wymianę, zmniejszenie prędkości obrotowej lub tymczasowo przez wyczyszczenie i nasmarowanie łożysk, choć smarowanie wymaga ostrożności, aby nie uszkodzić wentylatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA