W ramach praktyki znalazłem sobie parę zadań co do których nie jestem pewien jeśli chodzi o rozwiązanie. Proszę o małe rady,wskazówki i uwagi czy dobrze rozumuję. Jeśli napisałem bzdurę to proszę o wyrozumiałość
Zadanie 1
Watomierze pokażą moc czynną P.
Skoro amperomierz pokazuje Ip=10√3 to If=10 A
P = 3•R•I² = 3•10Ω•10²A=3000W
Cewki napięciowe watomierzy łapią napięcie na elemencie R:
Ur=R•If=10Ω•10A=100V
Czyli wskazanie jednego watomierza:
Pw=U•I•Cosφ=100V•10√3A=1000√3W (cosφ=1 bo mamy elementy R)
Dlaczego nie zgadza się równość:
P = 3•R•I² =2•Pw
Zadanie 2
Tu niestety nie wiem jak zacząć. Możliwe, że należy wykorzystać coś o czym dopiero się dowiem na wykładzie.
Zadanie 3
Tu mam problem z napięciami jakie widzą watomierze przy wyłaczniku otwartym. Czy dobrze mi się wydaje, że:
Uw1=Er-Et
Uw2=Es-Et
gdzie Et=0
Czy zadanie będzie się dało rozwiązać dla przypadku zamkniętego wyłącznika, jeżeli:
moduł impedancji obliczę następująco: Z=Ef/I gdzie
Ef=20/√3V
I=2A
Zadanie 4
Skoro są kondensatory to teoretycznie watomierze powinny pokazać 0W, prawda
Jeżeli w przewodzie A wystapi przerwa to watomierz 1 powinien pokazać 0W, bo nie płynie przez niego prąd
Zadanie 5
Tutaj woltomierz wskazuje napięcie miedzy swoimi stykami, czyli napięcie fazy B, Eb
Mocy czynnej nie można określić, bo brak jest Cosφ
Zadanie 6
W treści pisze, że impedancja Z=20Ω czyli pod Z kryje się element R. Jeśli tak, to wskazanie watomierza ze środkowego przewodu można obliczyć tak:
P=Re[U•I*]
gdzie:
U=Eb-Ec
I=Ia+Ic
a
Ia=Ea/Z
Zadanie 1
Watomierze pokażą moc czynną P.
Skoro amperomierz pokazuje Ip=10√3 to If=10 A
P = 3•R•I² = 3•10Ω•10²A=3000W
Cewki napięciowe watomierzy łapią napięcie na elemencie R:
Ur=R•If=10Ω•10A=100V
Czyli wskazanie jednego watomierza:
Pw=U•I•Cosφ=100V•10√3A=1000√3W (cosφ=1 bo mamy elementy R)
Dlaczego nie zgadza się równość:
P = 3•R•I² =2•Pw
Zadanie 2
Tu niestety nie wiem jak zacząć. Możliwe, że należy wykorzystać coś o czym dopiero się dowiem na wykładzie.
Zadanie 3
Tu mam problem z napięciami jakie widzą watomierze przy wyłaczniku otwartym. Czy dobrze mi się wydaje, że:
Uw1=Er-Et
Uw2=Es-Et
gdzie Et=0
Czy zadanie będzie się dało rozwiązać dla przypadku zamkniętego wyłącznika, jeżeli:
moduł impedancji obliczę następująco: Z=Ef/I gdzie
Ef=20/√3V
I=2A
Zadanie 4
Skoro są kondensatory to teoretycznie watomierze powinny pokazać 0W, prawda
Jeżeli w przewodzie A wystapi przerwa to watomierz 1 powinien pokazać 0W, bo nie płynie przez niego prąd
Zadanie 5
Tutaj woltomierz wskazuje napięcie miedzy swoimi stykami, czyli napięcie fazy B, Eb
Zadanie 6
W treści pisze, że impedancja Z=20Ω czyli pod Z kryje się element R. Jeśli tak, to wskazanie watomierza ze środkowego przewodu można obliczyć tak:
P=Re[U•I*]
gdzie:
U=Eb-Ec
I=Ia+Ic
a
Ia=Ea/Z