logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GRUNDIG ST 55-715 NIC/TOP - brak koloru przez gniazdo antenowe, OSD w kolorze

zaklad 15 Lis 2007 10:53 1254 2
REKLAMA
  • #1 4483160
    zaklad
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam!
    Trafił do mnie taki odbiornik. Obraz był cały czerwony. Po poprawieniu zimnych lutów na płytce kineskopu problem zniknął jednak pojawił się inny. Mianowicie obraz jest czarno-biały. OSD w kolorze, telegazeta w kolorze. Po podłączeniu przez EURO generatora obrazu kolor również jest. Jedynie przez gniazdo antenowe brak koloru. W ustawieniach serwisowych STANDARD: AUTO. Po przestawieniu na PAL również czerń i biel. Co może być przyczyną? Mało tego... w menu nie mam opcji regulacji koloru tak jakby została ona wyłączona. Regulacja dźwięku jest, ostrości i kontrastu tak samo... jedynie koloru ani jasności regulować nie mogę.

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #2 4483195
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1802
    witam
    na plycie pal masz dwa lub jeden trymer nalezy je wyzucic i zastapic kondensatorem 15pF
  • #3 4483252
    zaklad
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    ale czy po tym ustawienia jaskrawości i nasycenia się pojawią? raczej nie...

EDIT

Problem nie tkwił w elektronice. Po prostu klient nie dysponował oryginalnym pilotem, nasycenie było zmniejszone do 0. Po użyciu pilota GENIUS pojawił się kolor.
REKLAMA