logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei E630 - jak uruchomić kartę bez reinstalacji systemu?

Jacek Eltronix 15 Lis 2007 12:30 28233 10
REKLAMA
  • #1 4483426
    Jacek Eltronix
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Witam,jak w temacie-wlasnie zakupiłem sobie taka karte huawei e630 w zestawie blueconnecta,zainstalowałem oprogramowanie,ktore bylo w komplecie i pojawil sie problem-pokazuje sie informacja-"niewlasciwa karta".
    Pojechałem na konsultacje do Panów z Ery,a oni mi mowia,ze musze przeinstalowac system,zeby ta karta chodziła na tym ich oprogramowaniu-a przeinstalowania systemu wolałbym uniknac,bo jest to komputer firmowy,na ktorym jest duzo waznych danych.
    Czy posiada ktos moze jakies oprogramowanie,na ktorym bedzie chodziła ta karta?Albo ktos pomoze w rozwiazaniu problemu?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4483874
    Nozownik
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Tak, gdy nie wiemy dlaczego coś nie działa - przeinstalujmy Windowsa. Na pewno pomoże. Czasami ludzie pracują na nieodpowiednich stanowiskach dla siebie. Zastanawiam się czy łopata nie jest za trudna do obsługi takim ludziom. Sprawdzili chociaż czy karta działa na ich sprzęcie? Skupmy się jednak na rozwiązaniu problemu. Próbował kolega instalować oprogramowanie dostarczane przez producenta?
    http://www.huawei.com/mobileweb/en/doc/list.do?type=-1&id=817
  • REKLAMA
  • #3 4483973
    Jacek Eltronix
    Poziom 20  
    Zainstalowałem oprogramowanie ktore otrzymałem w komplecie z karta-opisałem to w pierwszej wiadomosci.
    Karte sprawdzalismy na ich laptopie-działa.
    Sprobuje zainstalowac to oprogramowanie ze strony producenta i dam znac,czyt pomoglo.
    Pozdrawiam
  • #4 4484071
    Nozownik
    Poziom 19  
    Wiem, że kolega instalował sterowniki dostarczone przez Erę ale najlepiej jest instalować z pierwszego źródła, szczególnie gdy coś nie idzie. Dobrze by też było sprawdzić, czy wyjście PCMCIA nie jest uszkodzone. A jak kolega instalował tą kartę? Zgodnie z zaleceniem żeby najpierw instalować oprogramowanie a potem wkładałeś kartę? Może Windows zainstalował jakieś standardowe sterowniki i teraz ma problemy z prawidłowym rozpoznaniem karty?
  • #5 4484175
    Jacek Eltronix
    Poziom 20  
    Wejscie pcimcia jest dobre,bo caly czas z niego korzystam,uzywajac innej karty s-e gc75-tylko ze ta karta jest do gprs-u,a ja chcialem sobie poprawic predkosc i kupilem tego huawei.
    Najpierw zainstalowalem oprogramowanie,a potem dopiero podlaczylem karte.Windows nie instalowal swoich sterownikow,tylko te z plyty producenta.
    Sciagam to oprogramowanie ze strony huawei,tylko ze zajmuje ono 12mb,a ja ciagne po gprs...za jakies dwie godziny powinno sie pociagnac.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4487056
    Nozownik
    Poziom 19  
    Zajrzyj jescze tutaj przed zainstalowaniem nowego oprogramowania żeby usunąć stare sterowniki. Czasem jest tak, że pomimo instalacji nowych driverów Windows odwołuje się do wcześniej zainstalowanych. Musisz zwrócić uwagę czy pobierasz właściwe oprogramowanie - zauważyłeś, że tam są 4 różne pliki prawdopodobnie dopasowane do konkretnych wydań modeli danego sprzętu. Na opakowaniu powinno (chociaż niekoniecznie) być zaznaczone jaki dokładnie posiadasz sprzęt.
  • #7 4487484
    Jacek Eltronix
    Poziom 20  
    Sciagnałem wszystkie 4 sterowniki-zainstalowałem je i rezultat ten sam-niewlasciwa karta.Sprobuje jeszcze usunac wszystkie sterowniki i instalowac od nowa.
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Niestety porazka calkowita.Sterowniki odinstalowane,zainstalowane od nowa i to samo.
    Sprobuje wymienic ta karte na modem usb.
    Pozdrawiam
  • #8 4993678
    grabarz86
    Poziom 1  
    a ja próbowałem i z sterownikami Ery od blueconnecta i z Mobile Connectem od Huawei e630... i nic.. pokazuje mi błędy z ustawieniami kompa (nr 711), błędne czy złe tworzenie pliku RAS..... o co chodzi? pomóżcie...
  • #9 5001980
    marianwsp
    Poziom 11  
    sprawdz czy karta jest aktywowana czy dziala na zwyklym tel
    jak nie dzown do BOA i zglos aktywacje karty BC
  • REKLAMA
  • #10 5088543
    jankee2
    Poziom 1  
    Witam

Mam podobny problem po reinstalacji Windowsa XP.

Ale ciekawe jest, że po włożeniu karty E630 do laptopa, nie wykryciu przez system, wyjęciu ze slotu PCIMCIA i UWAGA po ponownym włożeniu do slotu jest ok, tzn. system wykrywa kartę prawidłowo i można nawiązać połączenie po UMTS
    Nie jest to oczywiście rozwiązanie problemu, ale na razie nie mam czasu na walkę ze sprzętem.
    Oprogramowanie i sterowniki proponuję ze strony Huawei.
  • #11 5850709
    oczi6
    Poziom 1  
    Niestety miałem taki problem . Co do rady , panowie z ery mieli wsumie racje ale mogli uprzedzic pana aby sobie odpuścił menagera z blukonekta sorki że jade tak kolokwialnie .Problem stworzył sie w momeci jak pan nie zainstalował oprogramowania Mobile cinnect tylko odrazu blukonekta teras jedynie albo wywalic wszystko co było uprzednio instalowane do tej karty ale nie systemowo tylko przes specjalne programy . Lub formata ja mam to szczeście że mam prywatny Laptop więc formata zrobiłem tylko mnie kosztowało to utrate paru filmów i muzy to jedne co morzna zrobic . Sterowniki ma pan na płyci Huawei. jak by co to prosze na mejla pozdro.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił kartę Huawei E630 w zestawie Blueconnect i po instalacji dołączonego oprogramowania pojawił się komunikat "niewłaściwa karta". Konsultanci z Ery sugerowali reinstalację systemu, której użytkownik chciał uniknąć ze względu na ważne dane na firmowym komputerze. Próby instalacji sterowników z płyty oraz ze strony producenta nie rozwiązały problemu. Sprawdzono poprawność gniazda PCMCIA oraz kolejność instalacji (najpierw oprogramowanie, potem karta). Zalecano usunięcie wszystkich sterowników przed ponowną instalacją, gdyż Windows mógł korzystać z nieprawidłowych lub starych sterowników. Pomimo tego problem pozostał, co skłoniło użytkownika do rozważenia wymiany karty na modem USB. Inni użytkownicy zgłaszali podobne problemy z błędami konfiguracji RAS i sugerowali sprawdzenie aktywacji karty u operatora. W jednym przypadku po reinstalacji Windowsa XP karta była wykrywana dopiero po wyjęciu i ponownym włożeniu do slotu PCMCIA. Zalecano korzystanie z oprogramowania Mobile Connect od Huawei zamiast menadżera Blueconnect. Ostatecznie problem może wymagać całkowitego usunięcia oprogramowania i sterowników Blueconnect lub reinstalacji systemu, jeśli nie ma możliwości poprawnej instalacji sterowników Huawei.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA