logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór mikrofonu bezprzewodowego UHF do 500 zł z dużym zasięgiem - Alphard U1 vs ETP 778MV

ubocik 15 Lis 2007 20:16 5749 8
REKLAMA
  • #1 4485168
    ubocik
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    witam mam na mikrofon okolo 500zl mam na oku dwa mikrofony chodzi mi o jak najwiekszy zasieg a te juz maja pasmo uhf moze ktos pracowal na nich pozdrawiam ponizej podaje linki

http://allegro.pl/item269095465_najnowszy_bezprzewodowy_alphard_u1_800mv_32_kanaly.html

http://allegro.pl/item269095461_podwojny_bezprzewodowy_alphard_etp_778mv_do_reki.html
    pozdrawiam i czekam na odpwiedzi
  • REKLAMA
  • #2 4486325
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Jak na czymś pisze Alphard = nie kupuje tego (trochę pól żartem pól serio) ale jestem wręcz pewien ze te modele nie grają najlepiej (ale po kilku spotkaniach z tą firmą mam dość) Ja bym Ci radził poszukać używanego shura bądź zenka (tylko niestety trzeba będzie po po niego jechać i posłuchać go bo nie wiadomo czy nie przeżył upadku albo nie był utopiony w ślinie
  • REKLAMA
  • #3 4486444
    kagan007
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Te mikrofony Alpharda to tylko do gadaniny. W dodatku trzeba umieć gadać do mikrofonu bo jak ktoś nie umie to będzie pukać w głośnikach jak...Jak możesz to minimalne w miarę to SAMSON Q-7 bodajże , nowe około 600-650zł ale to też do śpiewania za słabe. A sądzę że używki jak już widziałem kiedyś np Shura to min 700zł/szt ale wtedy to i pośpiewać można całkiem rozsądnie...
  • #4 4486534
    ubocik
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    ok
    a moze ktos ma takiego shura na sprzedaz chodzi mi obardzo duzy zasiek i zeby nie ginol czekam na poraday
  • REKLAMA
  • #5 4486980
    szuwar66
    Poziom 12  
    ubocik proponuje przed wystawieniem opinii użyć coś takiego jak "pisownia"
  • #6 4487833
    Marm
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Masz trochę wygórowane wymagania jak na 500zł.
    Uwierz mi nawet tanie Shury bezprzewodowe mają niezaduży zasięg i brak diversity co niestety powoduje czasem zanikanie nośnej.
  • REKLAMA
  • #7 4490610
    Davis117
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Posiadam od pewnego czasu mikrofon bezprzewodowy firmy Samson model Concert77 z mikrofonem do ręki Q7. Jest to system pracujący w paśmie UHF, true diversity. Brzmieniem podobny do Shure SM58. Zasięg super do 100-120 m. Jedynym minusem jest to, że słychac dosyc głośno podawanie z rąk do rąk nadajnika :( Ogólnie mikrofon mnie nie zawiódł nigdy a pracował juz na 10 koncertach. Sprawdza się świetnie szczególnie wokalu. Cena niezbyt wygórowana (kupiłem w promocji za 570 zł obecnie ok 720zł). Gorąco polecam ten mikrofon !

Pozdrawiam.
  • #8 4491744
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 354
    Ja uważam,że nie ma co sie za bardzo polecać itp tylko jechać i odsłuchać.Dziś sprzedawałem AKG skrzypkowi i co? Wzięliśmy mikrofon typowy do skrzypiec i niestety nie brzmiał tak ciepło ze skrzypcami jak np mikrofon od saxofonu również ze stajni AKG.Brzmi nieprawdopodobie a jednak...

Napisałem to po to,żeby uśiwadomić jak każdy instrument i muzyk jest inny a co dopiero ich głosy-tu nie ma metody i zasady-jednemu pasuje jego głos na Szczurach inni za to dopłacą i wezmę Schneiserka,na którym brzmią xx razy lepiej.

Generalnie nie moge Ci nic polecić bo NIGDY nie pisze w takich tematach boto wg. mnie głupota - każdy ma inny głos i wymagania co do jego barwy przez mikrofon i trzeba sie pofatygować i na własnej skórze sprawdzić który mi pasuje i nie iść z nastawianiem na szczura tylko z nastawieniem ide po pasujący mi mikrofon.Fak są pewne standardy ale nie powiedziane,że tylko z nich trzeba korzystać...

Pozdrawiam
  • #9 4493383
    adammus
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Ja powiem tak, te mikrofony alpharda do łapy są bardzo przyzwoite , do konferansjerki w zupełnosci wystarczą od bidy zaśpiewać też się da, zasięgu do 50 metrów nie gubią. w szczególności ten model wyższy ma bardzo przyzwoite ciepłe brzmienie. Inna sprawa to mikrofony nagłowne firmy alphard . to jest totalna porażka. unikać jak ognia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru mikrofonu bezprzewodowego UHF do 500 zł z dużym zasięgiem, porównując modele Alphard U1 i ETP 778MV. Użytkownicy wskazują, że mikrofony Alphard są odpowiednie głównie do prostych zastosowań, takich jak konferansjerka, oferując zasięg do około 50 metrów i przyzwoite ciepłe brzmienie w modelu U1, natomiast mikrofony nagłowne tej marki są oceniane negatywnie. Zalecane jest rozważenie używanych mikrofonów marek Shure lub Zenek, które oferują lepszą jakość dźwięku i większy zasięg, choć ich cena jest wyższa i wymaga osobistego odsłuchu. Mikrofon Samson Concert77 z mikrofonem Q7 jest polecany jako system true diversity pracujący w paśmie UHF, oferujący zasięg do 100-120 metrów i dobre brzmienie porównywalne do Shure SM58, choć kosztuje nieco powyżej 500 zł. Podkreślono, że wybór mikrofonu powinien uwzględniać indywidualne potrzeby brzmieniowe i charakterystykę głosu użytkownika, a najlepszym rozwiązaniem jest osobiste przetestowanie sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA