logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik okapu kuchennego - drgania elektromagnetyczne, brak działania

Darki 16 Lis 2007 13:16 12855 9
REKLAMA
  • #1 4487332
    Darki
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Na samym wstepie chciałbym powitać wszystkich użytkowników forum jako, że jestem tu nowy.

Mam problem z silnikiem elektrycznym od okapu kuchennego. Polega on na tym, że po włączeniu wentylatora słychać tylko drgania elektro-magnetyczne. Silnik na żadnym z trzech stopni (prędkości) pracy nie działa.

-Sprawdziłem włącznik- wygląda na sprawny,
    -połączenia oznaczone na zdjęciu czerwonymi strzałkami, do każdego dochodzi drucik od uzwojenia,
    - wyczyściłem element oznaczony białą strzałką.

To wszystko nie dało efektu. Proszę o pomoc i podpowiedzi.

Silnik okapu kuchennego - drgania elektromagnetyczne, brak działania
  • REKLAMA
  • #2 4487365
    barytek
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Sprać czy uzojenia nie mają zwarć i czy przez przypadek jakieś nie jest przepalone.
  • REKLAMA
  • #3 4487413
    Darki
    Poziom 10  
    Jak patrzę na nie to są normalne, nie widzę nadpaleń. A jak sprawdzić czy nie ma zwarcia? Jestem zielony i proszę w miarę jasno :)
  • #4 4487469
    kuna123
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Przyczyną takiego zachowania wentylatora może być jego zablokowanie. Sprawdź czyy wiatraku się lekko obraca kiedy nie jest zasilany - powinien chodzić bardzo lekko.
  • #5 4487483
    Darki
    Poziom 10  
    Bardzo lekko to on napewno nie chodzi, raczej z lekkim oporem, a nawet jak mu pomogę ręką po zasileniu to się nie ruszy.
  • #6 4487493
    kuna123
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Daj po kropelce oliwy na łożyskowanie wirnika. Zwróć uwagę, czy wiatrak nie ociera o obudowę.
  • REKLAMA
  • #7 4487644
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1172
    Witam. Po użytkowaniu okapu kuchennego, w pewnym momencie silnik może się "zatłuszczyć" tzn może zablokować go klejący tłuszcz. Ściągnij turbinę z silnika, obejrzyj czy na pewno silnik nie ma nadpaleń i czy uzwojenia nie grzeją się zbyt szybko i mocno - może to być objaw zwarcia. jeśli wszystko jest ok to rozkręć silnik wszystko łącznie z tulejkami (oprócz uzwojenia):) wymyj spirytusem lub denaturatem, potem nasmaruj tulejki i skręć silnik, powinno być ok. Jeżeli nie, szukaj nadpalonych lub przerwanych kabelków. (piszę to na samym końcu, bo napisałeś że już to zrobiłeś, co jest czynnością podstawową).
  • REKLAMA
  • #8 4489530
    KUCHARZU
    Poziom 11  
    Witam !!!
    Wtrące swoje trzy grosze. To jest silnik indukcyjny. Taki sam był stosowany w magnetofonach szpulowych polskiej produkcji. najczęstszym niedomaganiem były zużyte łożyska ( nadmierny luz ) , oraz ( lub ) ocieranie klatki (gruby element na osi ) o rdzeń . Sprawdź stan łożysk , oraz podkładek dystansowych na osi. Z jednej strony prawdopodobnie znajduje się sprężyna i ma ona wpływ na położenie wałka. Innego egzemplarza takiego silnika możesz szukać w magnetofonach o których wspomniałem n.p. ZK140 , Zk120 , ... Koszt zakupu takiego magnetofonu to 10-20 PLN na allegro , oczywiście wtedy gdyby silnik który masz nie dało by się naprawić . Pozdrawiam !
  • #9 4491140
    Darki
    Poziom 10  
    Wszystko jeszcze raz bardzo staranie wyczyściłem, z zewnątrz i od wewnątrz, nasmarowałem miejsca służące za łozyska (bo takich tu nie ma), żadnych nadpaleń nie widać. Zero efektu. Uzwojenie szybko się nagrzało. Co z tym zrobić?
  • #10 4491259
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1196
    Wszystko wskazuje na uszkodzone uzwojenie. Wymień silnik. Silnik stoi bo nie wytwarza się zmienne pole magnetyczne. Masz po prostu elektormagnes. A silnik się grzeje, bo w takiej fazie pobiera najwiekszy prąd. Tego typu silnik powinien być dość tani. Przezwajanie i naprawa takiego silnika jest po prostu nie opłacalna.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy silnika elektrycznego okapu kuchennego, który po włączeniu generuje jedynie drgania elektromagnetyczne i nie obraca się na żadnym z trzech stopni prędkości. Sprawdzone zostały włącznik, połączenia uzwojeń oraz oczyszczenie elementów mechanicznych, bez efektu. Silnik porusza się z oporem, a po podaniu zasilania nie startuje nawet przy pomocy ręki. Zalecane jest sprawdzenie braku zwarć w uzwojeniach oraz stan łożysk i ewentualne ocieranie wirnika o obudowę. Możliwe jest zablokowanie silnika przez zanieczyszczenia, np. tłuszcz, który wymaga rozkręcenia, oczyszczenia spirytusem i nasmarowania tulejek. Silnik jest typu indukcyjnego, podobny do stosowanych w polskich magnetofonach szpulowych (np. ZK140, ZK120). Najczęstszą przyczyną awarii są zużyte łożyska lub ocieranie klatki wirnika o rdzeń. Po dokładnym oczyszczeniu i nasmarowaniu łożysk problem nadal występuje, a uzwojenie szybko się nagrzewa, co wskazuje na uszkodzenie uzwojenia. W takim przypadku naprawa przez przezwajanie jest nieopłacalna i rekomendowana jest wymiana silnika na nowy, który powinien być stosunkowo tani.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA