logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

silnik jednofazowy od kosiarki KV 120-1000-3 grzeje sie

waldschwein 26 Lip 2007 00:51 8322 8
  • #1 4115521
    waldschwein
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich w moim pierwszym wystepie :)

Problem jest taki: Posiadam silnik jednofazowy, zdaje sie ze indukcyjny (nie znam sie, szczotek tam nie widzialem :p), silnik ma 3 wyjscia: bialy, niebieski i czarny. Po podlaczeniu oryginalnego kondensatora 10 µF/450V silnik ruszyl, lecz zauwazylem silne nagrzewanie sie silnika mimo zamocowanego na wale wentylatorka. Przewod czarny byl podlaczony bezposrednio do sieci, niebieski podlaczylem na stale do kondensatora, natomiast bialy rowniez byl podlaczony do sieci 230V, lecz w momencie rozruchu jego styk laczylem rowniez z drugim wyprowadzeiem kondensatora. Po rozruchu odlaczalem kondensator recznie, ale silnik pracowal rowniez z przylaczonym na stale (obroty byly lewe). Gdy zamienilem przewody bialy z niebieskim mialem obroty prawe, ale w silniku cos nie tak pracowalo i jeszcze szybciej sie grzal. Nie probowalem jeszcze podlanczac czarnego przewodu pod kondensator, byl on caly czas podlaczony bezposrednio do sieci (nie wiem czy ma to jakies znaczenie). Robilem rowniez rozruch bez kondensatora, krecac wiatrakiem, ale silnik tak czy siak grzal sie bardzo szybko i mocno (zaczely pekac sznurki wiazace uzwojenie na stojanie no i dymek). Silnik posiada hamulec mechaniczny odsrodkowy (nie wyglada to na wylacznik odsrodkowy), przy obrotach prawych mialem wrazenie ze trze o obudowe podczas pracy, mimo to nie wydaje mi sie ze to moze byc rzeczywista przyczyna..., chociaz przy 2600 1/min^-1 :|, sam nie wiem dlatego PROSZE O POMOC.
  • #2 4115701
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1608
    Prawdopodobnie łożyska do wymiany,a podłączyć trzeba tak jak było przed Twoją ingerencją.Zmierz rezystancję między przewodami i tu gdzie masz najmniejszą podłącz zasilanie-przykładowo czarny i biały zasilanie a kondensator między biały a niebieski.Zmierz też prąd jaki pobiera podczas pracy i porównaj z danymi na silniku(musi być mniejszy niz znamionowy).
  • #3 4116475
    waldschwein
    Poziom 10  
    Witam

Dzięki za odpowiedź :), niestety nie mam żadnych przyrządów pomiarowych, wiec prądów ani rezystancji nie uda mi się zmierzyć :(, pokombinuje jeszcze z podlaczeniem przez kondensator przewodu czarnego, bo tego jeszcze nie robiłem :>, jeszcze raz dzięki a o efektach metody "prób i błędów" będę referował :D

Pozdrawiam
  • #4 4118968
    waldschwein
    Poziom 10  
    Niestety..., silnik grzeje się mimo że podłaczałem go na wszystkie możliwe sposoby..., wiec albo wyrobione łożyska albo zwarcie na uzwojeniu. Silnika nie da się użytkować.
  • #5 4119706
    wisniewskis
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Sprawdź czy wirnik lekko sie kręci jeśli nie to zatarte łożyska, jeśli tak to zobacz czy nie ma lużow czy wirnik nie ociera o nabiegunniki. Z tego co wiem to w kosiarkach kondensator nie ma odłącznika jest liczony na pracę ciągłą. Sprawdź jeszcze czystość wirnika czy nie ma zanieczyszczeń powodojących zwarcia międzyklatkowe. Sprawdź co grzeje się bardziej uzwojenie stojana, czy wirnik. Pomyślimy dalej.
  • #6 4119751
    waldschwein
    Poziom 10  
    Silnik posiada hamulec odśrodkowy i podczas krecenia wirnika reka czuc nierównomierny opór. Zauważyłem że najmocniej nagrzewa się zaraz po uruchomieniu samo uzwojenie, a jak odłącze napięcie i silnik zatrzymuje się to widać dymek uchodzący z okolic uzwojenia bliżej nabiegunników. Wirnik nie ociera o nabiegunniki, jest luz. Spróbuję rozebrać silnik i wyczyścić go, obejrzę też dokładnie sam hamulec. Będę informował co zauważę.
    Pozdro
  • #7 4120634
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1608
    waldschwein napisał:
    Witam

Dzięki za odpowiedź :), niestety nie mam żadnych przyrządów pomiarowych, wiec prądów ani rezystancji nie uda mi się zmierzyć :(, pokombinuje jeszcze z podlaczeniem przez kondensator przewodu czarnego, bo tego jeszcze nie robiłem :>, jeszcze raz dzięki a o efektach metody "prób i błędów" będę referował :D

Pozdrawiam

Jeśli nie masz przyrządów ani wiedzy na ten temat to silnik powinieneś zanieść do zakładu,który się tym zajmuje.Każde takie próby kończą się albo spaleniem silnika albo porażeniem(w pierwszym poście nie odróżniasz silnika indukcyjnego od komutatorowego) :?
  • #8 6717450
    alecsandrus
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam, odświeżę nieco temat ponieważ też mam ten sam problem co autor tego tematu, otóż posiadam kosiarkę która ładnych parenaście lat służyła aż do tego czasu otóż tak jak autorowi tak mi silnik w owej kosiarce zaczął się niemiłosiernie nagrzewać, po jego rozebraniu na starych łożyskach było trudno przekręcić ręką wał więc padło na wymianę łożysk i tak tez się stało lecz ten zabieg nie wniósł zmian wszak wał da się z łatwością obrócić ręką lecz podczas podłączenia do sieci zostaje blokowany i buczy. Dodam że podczas wymiany łożysk wyczyściłem bardzo dokładnie stojan lecz i to nie zdało rezultatu silnik jak się grzał tak grzeje się nadal. Ciekawi mnie jak działa w tych silnikach hamulec skoro jest on obrócony o 180st.

Pozdrawiam
  • #9 6722473
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 757
    Jeśli silnik po włączeniu zostaje zablokowany to prawdopodobnie wirnik ociera o stojan, postaraj się znaleźć to miejsce i spróbuj skorygować położenie wirnika. Sprawdź czy hamulec jest zwalniany.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu przegrzewającego się silnika jednofazowego indukcyjnego z kosiarki o oznaczeniu KV 120-1000-3. Silnik posiada trzy przewody (biały, niebieski, czarny) oraz oryginalny kondensator 10 µF/450V. Po podłączeniu silnik uruchamia się, ale szybko się nagrzewa mimo wentylatora na wale. Próby zmiany podłączeń przewodów i kondensatora nie przyniosły poprawy. Podejrzewa się zużyte lub zatarte łożyska oraz ewentualne zwarcie w uzwojeniu stojana. Silnik posiada hamulec odśrodkowy, który może powodować nierównomierny opór podczas obracania wirnika. Wskazano na konieczność pomiarów rezystancji i prądu, jednak brak odpowiednich narzędzi utrudnia diagnozę. Zalecane jest sprawdzenie luzów wirnika, czystości uzwojeń, stanu hamulca oraz ewentualne oddanie silnika do specjalistycznego serwisu. W podobnym przypadku wymiana łożysk nie rozwiązała problemu, a silnik po podłączeniu do sieci blokuje się i wydaje buczenie, co może wskazywać na ocieranie wirnika o stojan lub niewłaściwe działanie hamulca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA