logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SyncMaster 931BW - obraz wychodzi poza ekran po instalacji sterowników

loony93 16 Lis 2007 20:03 3347 10
REKLAMA
  • #1 4488778
    loony93
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Dziś problem z innej beczki :)

Zaopatrzyłem się w LCD Samsung, a lecz gdy odpalę rozdzielczość 1440x900 pixeli obraz wychodzi poza monitor, tzn. gdy przesune myszke w prawo pokazuje sie reszta obrazu, a ta lewa ucieka i jej nie widać.

Dodam że zaczęło się tak dziać po zainstalowaniu sterowników od tego monitora.
  • REKLAMA
  • #2 4489125
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Podłącz przez DVI i pozbędziesz się problemu.
  • REKLAMA
  • #3 4491152
    loony93
    Poziom 15  
    A jaka różnica między tymi złączami ? Teraz jest podłączony przez DVI ..
    Mam wolne D-SUB a teraz jest przez DVI
  • REKLAMA
  • #4 4491559
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    No to coś okrutnie namieszałeś. Przez DVI nie ma potrzeby ustawiać geometrii obrazu, karta "dogaduje się " z monitorem. Może ustawiłeś nietypowe odświerzanie ? Powinno być 60Hz. Sterowniki zainstalowałeś na pewno do tego modelu ? Jak bez sterowników było dobrze to odinstaluj sterowniki.
  • #5 4491600
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    nie trzeba ani sterownikow ani dvi ani odswiezania :)

Jaka masz karte graficzna ?
    Jesli np Nvidie to wylacz NvDesktop czy jakos tak.
  • #6 4492601
    loony93
    Poziom 15  
    Odświeżanie było na 75 Hz - zmieniłem na 60 Hz lecz bez zamierzonego efektu.

NvDesktop ? nie widze nieczego takiego.. pomimo że mam kartę NVidia Galaxy 6800 XT
  • #7 4493330
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Monitor ma przycisk o nazwie "autodetect" lub coś w ten "deseń" ;)

W tym modelu jest bodajże po lewej stronie. Wystarczy ten przycisk "poddusić" ok. 3s a monitor sam dostosuje się do sygnału z karty.

Ps Możliwe, że "walnięty" jest przewód (D-Sub). Wtedy należy zmienić. ;) (tylko kabel oczywiście;) )

Dodano po 2 [minuty]:

tronic1 napisał:
    No to coś okrutnie namieszałeś. Przez DVI nie ma potrzeby ustawiać geometrii obrazu, karta "dogaduje się " z monitorem. Może ustawiłeś nietypowe odświerzanie ? Powinno być 60Hz. Sterowniki zainstalowałeś na pewno do tego modelu ? Jak bez sterowników było dobrze to odinstaluj sterowniki.

DVI czy D-SUB to nie ma znaczenia. DDC steruje monitorem. ;)
  • #8 4494093
    loony93
    Poziom 15  
    Nadal nie wiem co jest :(

Sprawdzałem innym kablem i nadal to samo ;/

Po wciśnięciu AUTO (pierwszy przycisk od prawej ;P) wyskakuje

Cytat:
    Auto Adjustment
    Not Available
  • REKLAMA
  • #9 4496466
    loony93
    Poziom 15  
    Zauważyłem jeszcze, że przy ustawieniu roździelczości 1440x900 w panelu kontrolnym monitora pokazuje mi:

Cytat:
    Digital
    60.0kHz 60Hz PP
    1280x960

Czyżby zła roździelczość się ustawiała ?? Pomimo że w windowsie ustawiam inną.. no niewiem :(
  • #10 4496777
    scuzz
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    A czy windows poprawnie wykrywa ci monitor?
  • #11 4496915
    LvL
    Poziom 12  
    oddaj monitor, albo zobacz na innym monit karte

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy monitora LCD Samsung SyncMaster 931BW, u którego po instalacji sterowników i ustawieniu rozdzielczości 1440x900 obraz wychodzi poza ekran – przesunięcie powoduje, że lewa część obrazu jest niewidoczna, a prawa pojawia się po przesunięciu kursora. Monitor jest podłączony przez DVI, a wcześniej problem nie występował. Użytkownik próbował zmienić odświeżanie z 75 Hz na 60 Hz bez efektu. Sugerowano użycie przycisku "Auto" na monitorze, który powinien automatycznie dostosować obraz do sygnału, oraz sprawdzenie kabla D-Sub, choć obecne połączenie jest przez DVI. Poradzono również sprawdzenie, czy Windows poprawnie wykrywa monitor oraz ewentualne odinstalowanie sterowników, jeśli problem pojawił się po ich instalacji. Wskazano, że przez DVI nie powinno być konieczne ręczne ustawianie geometrii obrazu, a karta graficzna (Nvidia Galaxy 6800 XT) może mieć wpływ na problem, np. poprzez oprogramowanie NvDesktop. Ostatecznie nie znaleziono jednoznacznego rozwiązania, zasugerowano test monitora na innym komputerze lub zwrot urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA