logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Thomson VTH6210 - kaseta wyrzucana po krótkim odtwarzaniu, brak błędu ERR

asinur 17 Lis 2007 09:02 1575 3
REKLAMA
  • #1 4490004
    asinur
    Poziom 2  
    Witam,
    Jestem tu nowy i mam problem z w/w wymienonym magnetowidem.
    Po wlożeniu dowolnej kasety magnetowid pobiera ją poprawnie i wyswietla na wyswietlaczu PLAY, jednak po obroceniu kasety o ok 2s jest stop, pojawia się REV, przewija ja w druga strone, a nastepnie po kolejnym stopie wyrzuca.
    Przejrzalem elektrode, byly podobne tematy gdzie wyswietlal sie ERR. U mnie nic takiego nie ma.
    Przeczyscilem switcha koktaktem C jednak jak na razie brak efektow.

Licze na Wasza pomoc i z gory bardzo dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 4493077
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Tematy z ERR to jest właśnie to co dotyczy Twojej usterki. Musisz dokładnie oczyścić enkoder, ten obrotowy czujnik położenia mechanizmu. Niewystarczy czegoś psiknąć, należy pozbyć się utlenionych warstw z pól stykowych.
  • REKLAMA
  • #3 4493407
    asinur
    Poziom 2  
    Co proponujesz ?
    Ja, jak wczesniej pisalem, spryskalem switcha kontaktem C i objezdzilem calkiem dokladnie wacikiem.
    Moze uzyc czegos lekko sciernego, zeby mechanicznie usunąc osady z powierzchni ?
  • #4 4493445
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 539
    asinur napisał:
    jednak po obroceniu kasety o ok 2s jest stop

To stwierdzenie jest pozbawione sensu. Domyślam się, że chodzi o sytuację kiedy rusza taśma i po czasie 2 sek następuje jej zatrzymanie, a jeżeli tak to podejrzanym jest czujnik (brak impulsów na procesorze) znajdujący się pod prawym talerzykiem TAKE-UP REEL SENSOR.

Ps. Brak użycia jednolitego nazewnictwa może prowadzić do nieporozumień. Switch czy enkoder to ten sam przełącznik funkcyjny i proszę to mieć na uwadze.
REKLAMA