logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VCR Thomson V2300C - przyciski działają tylko przy trzymaniu, wyłącznik wyrzuca kasetę

helterskelter33 06 Lis 2018 10:59 531 5
REKLAMA
  • #1 17541843
    helterskelter33
    Poziom 18  
    Ocena: 57
    Witam! Magnetowid miał przestawioną zębatkę mechanizmu windy przez co pokazywał symbol kasety i ciągle ją ładował i wyładowywał. Udało mi się ustawić mechanizm i teraz ładnie przyjmuje kasety i odtwarza ale pojawił się problem z przyciskami. Magnetowid po podłączeniu do sieci sam się włącza do pracy z trybu standby. Żeby odtwarzać kasetę trzeba nacisnąć i trzymać klawisze play rewind albo ffwd bo po puszczeniu go odtwarzanie się zatrzymuje. Klawisz wyłącznika nie reaguje poprawnie bo po jego wciśnięciu kaseta jest wyrzucana.Czy to zwarcie czy wina procesora? Proszę o poradę. Mierzyłem mikoswitche i mają poprawne stany. Czy to możne być tez wina przełącznika funkcji? Pierwszy raz naprawiam taki sprzęt dlatego z góry dziękuje za wszystkie porady.
  • REKLAMA
  • #2 17542486
    Gaguspan
    Poziom 24  
    Ocena: 42
    Z opisu mogę wywnioskować, że nie masz poprawnie ustawionego mechanizmu. Powinny być jakieś znaczniki na chassis i kółkach. Następnie wyczyść przełącznik funkcji .
  • REKLAMA
  • #3 17543117
    helterskelter33
    Poziom 18  
    Przełącznik funkcji lutowany do płyty. Przylutowałem nowy, bez efektu. Nie widzę znaczników na trybach połączonych z przełącznikiem. Zrobię zdjęcia mechanizmu i może wtedy coś się wyjaśni. Drugi problem to brak obrazu podczas odtwarzania, natomiast jest dźwięk. W szczelinach bębna listki głowic są czyste, bo sam magnetowid był używany sporadycznie ale ostatnie 2 lata był w wilgotnym pomieszczeniu. Czy wilgoć mogła uszkodzić głowicę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17545743
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 741
    Witam. Złe funkcje wybierane z panelu obsługowego, to wina mikrowyłączników, controlera i zawartości pamięci. Jakiś powód też musiał wystąpić, że przestawiona była mechanika kasety i przełącznik funkcji. Myślę, że są to dwie osobne usterki w tym magnetowidzie.
    1. Zaleciłbym wymianę mikroprzełączników od razu, mimo że wskazania miernika mówią co innego.
    2. Przelutować front panel na ewentualność pojawienia się tzw. zimnych lutów.
    3. Przełącznik funkcji mam nadzieje, że jest w odpowiedniej pozycji.
    4. Poprawność napięć i ich filtracja w zasilaczu, ewentualnie podmiana elektrolitów bo ma parę latek.
  • REKLAMA
  • #5 17545805
    helterskelter33
    Poziom 18  
    Dziękuje za odpowiedź. Usterka powstała na skutek przestawienia mechanizmu. Z tego co się dowiedziałem, nastąpiło to przy próbie załadowania kasety do wyłączonego magnetowidu. Potem magnetowid pokazywał na wyświetlaczu symbol włożonej kasety, której nie było, albo cały czas próbował ją wyrzucić. Załadowanie kasety powodowało jej wyrzucenie, ale często też magnetowid startował poprawnie. Zdjąłem mechanizm i podłączyłem do prądu samą płytę i kręcąc tym przełącznikiem zauważyłem, iż również ma problemy z przełączaniem stanu pracy i wyskakuje napis ERROR na wyświetlaczu. Zamówiłem nowy przełącznik i zobaczymy czy to pomoże.
  • #6 17548708
    helterskelter33
    Poziom 18  
    Pomogła wymiana mikroswitchy.
REKLAMA