Witam, kupiłem procek jak w temacie za 165 zł na Allegro i jestem mile zaskoczony, gdyż jak mi się wydaje nie ma zablokowanego mnożnika mimo iż jest wyprodukowany w 2004 roku. Dokładny wygląd (plik 1.5 MB)
Oczywiście zainspirowało mnie to do OC i tutaj rozczarowanie, bo w biosie nie ma wyboru mnożnika i zmiany V-core. Podwyższyłem jedynie FSB do 190 bo przy 192 MHz winXP próbował startować, ale bez efektu. Temp procka na luzie 50°C a po 20 min testu prime95 56°C. Mam pytania:
1. Jak wymusić wyższe obroty wiatraka Arctic Cooling na procku ? W Evereście odczytuje, że przy 50°C kręci się 1800 obr, a przy 56°C 2100 obr
2. Jaki jest optymalny sposób podniesienia V-core w przypadku mojej płyty ?
3. Czy użyć innych sposobów na zmianę mnożnika skoro nie można w biosie
Oczywiście zainspirowało mnie to do OC i tutaj rozczarowanie, bo w biosie nie ma wyboru mnożnika i zmiany V-core. Podwyższyłem jedynie FSB do 190 bo przy 192 MHz winXP próbował startować, ale bez efektu. Temp procka na luzie 50°C a po 20 min testu prime95 56°C. Mam pytania:
1. Jak wymusić wyższe obroty wiatraka Arctic Cooling na procku ? W Evereście odczytuje, że przy 50°C kręci się 1800 obr, a przy 56°C 2100 obr
2. Jaki jest optymalny sposób podniesienia V-core w przypadku mojej płyty ?
3. Czy użyć innych sposobów na zmianę mnożnika skoro nie można w biosie