logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Athlon XP 2500+ na płycie K7N2-V Co jeszcze da się zrobić ?

elmuzyk 17 Lis 2007 10:23 2099 8
REKLAMA
  • #1 4490154
    elmuzyk
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, kupiłem procek jak w temacie za 165 zł na Allegro i jestem mile zaskoczony, gdyż jak mi się wydaje nie ma zablokowanego mnożnika mimo iż jest wyprodukowany w 2004 roku. Dokładny wygląd (plik 1.5 MB) Athlon XP 2500+ na płycie K7N2-V Co jeszcze da się zrobić ?
    Oczywiście zainspirowało mnie to do OC i tutaj rozczarowanie, bo w biosie nie ma wyboru mnożnika i zmiany V-core. Podwyższyłem jedynie FSB do 190 bo przy 192 MHz winXP próbował startować, ale bez efektu. Temp procka na luzie 50°C a po 20 min testu prime95 56°C. Mam pytania:
    1. Jak wymusić wyższe obroty wiatraka Arctic Cooling na procku ? W Evereście odczytuje, że przy 50°C kręci się 1800 obr, a przy 56°C 2100 obr
    2. Jaki jest optymalny sposób podniesienia V-core w przypadku mojej płyty ?
    3. Czy użyć innych sposobów na zmianę mnożnika skoro nie można w biosie
  • REKLAMA
  • #2 4490476
    diquan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Pewnie jest to wersja mobilna, co praktycznie gwarantuje wysokie oc. Tyle tylko, że ja na Twoim miejscu zmieniłbym płytę np. na epoxa, gdzie masz możliwość podciągnięcia fsb do 250, podniesienia napięć itp.
  • REKLAMA
  • #3 4491408
    elmuzyk
    Poziom 10  
    Nie zamierzam inwestować w nową płytę. Ponieważ bez podnoszenia V-core uzyskałem stabilną pracę przy FSB=190 Mhz, więc myślę, że gdybym podciągnął napięcie procesora np o 0,1 V i poprawił trochę chłodzenie to wtedy bezproblemowo ustawił bym FSB=200 Mhz i pamięci PC3200 pracowały by synchronicznie. Ten stan by mnie satysfakcjonował i nie zamierzam badać kresu możliwości tego procka :D
    Problem w tym jak podciągnąć zasilanie procka. Można się pobawić w zmienianie połączeń mostków L11, http://www.ocinside.de/go_e.html?HTTP://www.o...ide.de/html/workshop/socketa/xp_painting.html
    ale te operacje są raczej nie odwracalne. Bardziej jestem skłonny zastosować technikę zwierania odpowiednich pinów procesora i mam gdzieś linki do stron angielskich informujących, dla jakich napięć, które piny trzeba zewrzeć, ale ponieważ jestem polskojęzyczny nie do końca rozumiem tą technikę. Czy te zwieranie pinów jest niezależne od stanu połączeń mostków L11, czy może trzeba wcześniej wszystkie mostki przerwać ?
  • #4 4491617
    Stingerek
    Poziom 28  
    Nie ma na tej plycie mozliwosci zwiekszenia Vcore ?
    Kurcze... szkoda.

Z reszta pamieci i tak pracuja synchronicznie z procesorem

Jesli sa ustawione na 133Mhz a ty podniosles FSB na 190Mhz to pamieci tez na 190Mhz pracuja.
    Sadze ze 10Mhz to nie problem ale ...

Pytanie jak wyglada taktowanie PCI i AGP przy 190Mhz.. bo nie wydaje "mnie sie" zeby ta plyta miala blokade dla PCI i AGP...
  • REKLAMA
  • #5 4492434
    elmuzyk
    Poziom 10  
    Pamięci chodzą wolniej:
    Poczytałem trochę i przymierzam się do drut-moda, aby zwiększyć v-core (bez przecinania L11)
  • #6 4492572
    Stingerek
    Poziom 28  
    To zmien stosunek pamieci do FSB na 1:1 i beda chodzily synchronicznie.
  • REKLAMA
  • #7 4492657
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Jaką masz rewizje płyty , bo ja mam też MSI K7N2 Deltę ale w wersji FSLR , i bez problemu "kręce" Bartona na 2500/1833 MHz na 3200/2200 MHz. Napięcie przy podkręceniu mam ustawione na 1,75V . Oczywiście musisz najpierw jak dobrze pamiętam w biosie ustawić performance nie na High , tylko na manual i wtedy uruchomisz regulacje napięcia . No chyba że twoja płyta ma jakiś uboższy bios . Jak coś to pisz na prv.. , lub na forum , na pewno coś wymyślimy , bo nie ma rury której , się nie da odetkać , i nie ma procka którego nie da się podkręcić.
  • #8 4494037
    elmuzyk
    Poziom 10  
    Na razie nie mogę ustawić fsb: DRAM 1:1 gdyż za wolne mam pamięci

ale już kupiłem PC3200 więc jak dotrą to i owszem zmienię na 1:1.
    Jeśli chodzi o mój BIOS to tak jak widać na wcześniejszych fotkach, brak ingerencji w napięcie procesora. Po ustawieniu na "manual" mam tylko możliwość zmieniać FSB co 1 Mhz, mogę też ustawiać czasy pamięci i ich zasilanie. Zauważyłem, że klika razy pojawiły się błędy programu IE6 za które aplikacja przeprosiła i się zamknęła. W Firefoxie i innych programach było ok, ale na wszelki wypadek dopóki nie podniosę V-core zmniejszyłem FSB

• #9 4499523
    authmaax
    Poziom 1  
    i have that setup its 99% stable... @1.75 with modified
    Aero7 coolermaster on A7N8X pcb 1.04

the A7N8x deluxe stands better the 200 FSB

maybe beter than abit .. (or not) :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania procesora Athlon XP 2500+ na płycie głównej MSI K7N2-V. Procesor nie ma zablokowanego mnożnika, jednak BIOS płyty nie umożliwia zmiany mnożnika ani napięcia V-core. Użytkownik podniósł FSB do 190 MHz, uzyskując stabilną pracę bez podnoszenia napięcia, lecz planuje zwiększyć V-core o około 0,1 V oraz poprawić chłodzenie, aby osiągnąć stabilne 200 MHz FSB i synchroniczną pracę z pamięciami PC3200. Wskazano, że płyta nie oferuje możliwości podniesienia V-core w BIOS-ie, a zmiana napięcia wymaga modyfikacji sprzętowych, takich jak drut-mod lub zmiana połączeń mostków L11, które są jednak nieodwracalne. Zalecane jest ustawienie stosunku pamięci do FSB na 1:1 po zakupie szybszych pamięci PC3200, aby pamięci pracowały synchronicznie z procesorem. Wspomniano także o alternatywnych płytach (np. Epox, A7N8X) z lepszym wsparciem OC i regulacją napięć. Temperatura procesora podczas testów wynosi około 50°C na luzie i 56°C pod obciążeniem, a wentylator Arctic Cooling pracuje z prędkością 1800-2100 obr./min. Wątpliwości dotyczą sposobu wymuszenia wyższych obrotów wentylatora oraz technik zmiany mnożnika poza BIOS-em, np. poprzez zwieranie pinów procesora. Jeden z użytkowników podkreślił, że płyta MSI K7N2 Delta w wersji FSLR pozwala na regulację napięcia i podkręcanie Bartona do 1,75 V i 1833 MHz FSB, co sugeruje różnice w rewizjach BIOS-u i płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA