logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić procesor Athlon XP 2500+ na płycie ASRock K7VT6?

skiba220v 26 Gru 2006 13:28 1845 8
REKLAMA
  • #1 3370876
    skiba220v
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam kolegów

Chcialbym odkrecic sobie troche kompa ale nie wiem za bardzo czy mozna i jak...
    Procek Athlon XP 2500+ 1.83GHz szyna fsb 166
    Pamiec: Kingston DDR400 512MB i DDR400 256MB [z tym ze ustawione na 333 bo na 400 komp chodzil niestabilnie:(((]
    Płyta: ASRock K7VT6
    Grafika: Radeon 9250 [grafiki nie chce podkrecac]

Jesli wiedzial by ktos [a napewno jest ktos taki] jak mozna i o ile go podkrecic to bardzo prosze o wskazówki.

pozdro

Post był raportowany.

(?) – ozdobnik?

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy! [h]
  • REKLAMA
  • #2 3370930
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    masz przyklejone topici to zaoszczedzi czasu i sprzetu Tobie i nam :)
  • #3 3372540
    deboo
    Poziom 18  
    zależy to od wielu rzeczy najpierw poczytaj na forum i innych forach nim zaczniesz cokolwiek zmieniać..... ja czytałem przez 2 miesiące o overclockingu zanim coś zacząłem podkręcać..... o ile da się podkręcić twój procesor nie wiem, zależy to od wielu rzeczy: jaki to procesor(na jakim rdzeniu), z jakiej jest serii, no i oczywiście od wszystkich podzespołów(płyta główna,jaki chipset, jaki zasilacz itp.....)....... każdy procesor kręci się inaczej
    ....ogólnie podkręcamy zwiększając przepustowość magistrali fsb lub przez zwiększanie mnożnika(o ile masz odblokowany , lub po zmodowaniu)
  • REKLAMA
  • #4 3373087
    djwhite1987
    Poziom 12  
    oczywiscie ze sie da zalezy tylko od płyty głownej !!!! overclocking jest tez uzalezniony od pamieci i zasilania!!!

co do podkrecenia to na płycie powinno byc ustawienie fsb czyli szyna ustaw np na 200 !!!!

lub jezeli posiadasz płyte lepszą powinny być ustawienia w biosie lecz jezeli sie nieznasz radze niekombinować

co do tego spróbój zmienić szyne fsb z np 166 na 200 jezlei ci komp nie odpali to wez zmień lecz jak sie nieda wogóle właczyć to wyciągnij barerie na 2 min z płyty głównej i powrócisz do optymalnych ustawień

Pozdr
  • #5 3373330
    xtedek
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Tylko trzeba sobie zadac pytanie czy jest sens przyspieszac królika do predkosci zająca, co innego przyspieszyc żółwia do szybkości tegoż zająca.

Jesli bylby to procesor z poczatku produkcji (np.1700+TB) wtedy mozemy uzyskac wzrost szybkosci o kilkadziesiąt procent a tak to nie wiem czy jest sens zwiekszac i tak juz wysrubowane parametry, ale moge sie mylic :) :) :)
  • REKLAMA
  • #6 3374605
    deboo
    Poziom 18  
    ja z mojego Thoriughbreda-B z serio B0 po zmianie szyny ze 133 na 200 odczułem bardzo duzy wzrost wydajności komputer chodził żwawiej aplikacje się otwierały szybciej......

P.S czemu jak chce zmienic mnoznik na 9.0 komupt mi nie wstaje, chodzi mi jedynie na 9.5 w zwyż przez to przy fsb 200 moj komp chodzi na 1900Mhz co nei jest problemem bo temp w normie (okolo 51 w stresie) pytam z czystej ciekawosci....

Athlon Xp 2200+(1800Mhz) Thoroughbred-B
    Asus A7N8X-E Deluxe
    2x 512MB Geil cl 2,5
    Radeon 9800pro
    megabajt 350W( po sylwestrze chieftec 450W)
  • REKLAMA
  • #7 3374918
    daniels7
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    athlon 2500+ na stale 2000MHz, w potrzebie 2300MHz, ALE:
    płyta MSI na NForce2 ultra v. Platinium. Z chipem Via raczej zapomnij o OC.
    procka kręcę tylko częstotliwością szyny, mnożnika raczek nie ruszam, chociaż mam wersję mobilną.
  • #8 3388640
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Ja obecnie swojego Athlona 2000+ 1666mhz mam podkręconego do parametrów 2600+ czyli 2083 i pracuje tak juz od dwuch lat, ale zachciałem czegoś mocniejszego, myślałem ze już więcej nie wydoli, ale zabrałem sie za niego i testuje go teraz na ustawieniach 2188mhz, fsb na 175mhz, napięcie 1,85V, na razie po jednej nocy męczenia prime wyglada że jest stabilny. Ale jak go kiedys próbowałem tak ustawic to sie wieszał juz przy ladowaniu windowsa i to przy napieciu 1,95V, czyżby z biegiem czasu sie wyrobił ?? Mam wrażenie że zrobił sie bardziej podatniejszy na podkręcanie. Nic w zasadzie nie zmieniałem w kompie przez ten czas, jedynie zmienilem grafike z fx5200 na radeona 9800pro. Plyta to epox 8rdaei, zasilacz fortron 300W. To co osiągnąłem to widze że to jeszcze nie koniec, potestuje go pare dni i dam mu większe ustawienia, tak krok po kroku, az przestanie być stabilny. Aha pracesor jest z serii A0 nazwa kodowa Thorton, mnożnik zablokowany, podkrecam jedynie przez magistrale. Czy to możliwe że w jakiś sposób procesory poprzez wygrzewanie przez dłuzszy czas mogą osiągać lepsze parametry? Dodam że komp już od dwuch lat chodzi non stop 24h/dobe/7dni w tygodniu, więc procek nieźle już wyeksploatowany.
  • #9 3409145
    edy27
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Twój komputer można podkręcić tak jak chciałeś ten procesor
    Procesor można podkręcić za pomocą biosa
    a karte graficzną za pomocą programu Ati Tool

Podsumowanie tematu

✨ Podkręcanie procesora Athlon XP 2500+ na płycie ASRock K7VT6 jest możliwe, jednak zależy od wielu czynników, takich jak model procesora, wersja rdzenia, jakość płyty głównej, pamięci RAM oraz zasilacza. Podstawową metodą jest zwiększenie częstotliwości magistrali FSB z domyślnych 166 MHz do około 200 MHz, co może podnieść taktowanie procesora do około 2 GHz lub więcej. Mnożnik procesora jest zwykle zablokowany, więc podkręcanie odbywa się głównie przez zmianę FSB. W BIOS-ie płyty ASRock K7VT6 powinno być dostępne ustawienie FSB, które można zmieniać, jednak należy zachować ostrożność i w razie problemów z uruchomieniem komputera zresetować BIOS przez wyjęcie baterii na kilka minut. Stabilność systemu zależy także od pamięci RAM (Kingston DDR400 ustawionej na 333 MHz ze względu na niestabilność przy 400 MHz) oraz odpowiedniego chłodzenia i zasilania. W dyskusji pojawiły się także uwagi, że chipset VIA na płycie może ograniczać możliwości overclockingu w porównaniu do chipsetów NForce2. Podkręcanie karty graficznej Radeon 9250 nie jest zalecane przez autora pytania. Zaleca się dokładne zapoznanie się z tematem overclockingu przed rozpoczęciem zmian oraz stopniowe zwiększanie parametrów i testowanie stabilności systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA