logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle autorouter – jak ustawić jednostronną płytkę PCB, unikanie ścieżek na górze

arktik1 17 Lis 2007 12:22 2541 5
REKLAMA
  • #1 4490508
    arktik1
    Poziom 27  
    Ocena: 39
    Witam wszystkich.
    Mam jedno pytanko ,jak ustawić w EAGLE jednostronną płytkę drukowaną.
    Ponieważ po zrobieniu schematu i AUTO Router krzyżuje ścieżki na płytce. Myślę że to tego wina.Ponieważ słabo znam angielski nie mogę sobie poradzić.
  • REKLAMA
  • #2 4490542
    ujko
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    arktik1 napisał:
    Witam wszystkich.
    Mam jedno pytanko ,jak ustawić w EAGLE jednostronną płytkę drukowaną.
    Ponieważ po zrobieniu schematu i AUTO Router krzyżuje ścieżki na płytce. Myślę że to tego wina.Ponieważ słabo znam angielski nie mogę sobie poradzić.

Pstrykasz ikonkę od autoroutera, otwiera Ci się okienko Autorouter setup.
    W sekcji Preferred Directions "1 Top" ustawiasz na "N/A".
    Tyle.

u.
  • REKLAMA
  • #3 4490563
    sp4tkb
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam.
    Wejdź w "Autorouter setup". Tam są wszystkie opcje tworzenia. W "Prefered directions" warstwę, której nie potrzebujesz oznacz "N/A".
  • REKLAMA
  • #4 4492272
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Jeżeli nie jest to zbyt skomplikowany projekt (dużo elementów), to przede wszystkim nie korzystaj z tego dobrodziejstwa, jakim jest „autorouter”. Ponieważ dla płytek jednostronnych ma tak fatalny algorytm, że gorzej wykonanych płytek (ścieżki prowadzone „bez ładu i składu”, wszystkie jednakowej szerokości, niepotrzebne pętle, połączenia pod różnymi kątami i w najmniej oczekiwanych miejscach i wiele, wiele jeszcze takich „kwiatków”)nie widziałem. Rozmieść ręcznie elementy, tak aby było jak najmniej krzyżujących się linii i spróbuj sam poprowadzić ścieżki. Masz wtedy możliwość wstawiania zwór w dogodnych dla ciebie miejscach, a i rozmieszczenie ścieżek od razu nabiera bardziej estetycznego wyglądu.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 4492948
    arktik1
    Poziom 27  
    Ocena: 39
    Mam jeszcze jedno pytanie.
    Jak odwrócić płytkę że by było ją widać od strony druku
    a nie elementów?.
  • #6 4494048
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    W edytorze płytki nic ci to nie da (można odwrócić polecenie –„Group” czyli zaznaczenie obszaru i „Mirror” ), ale wtedy wszystkie ścieżki przechodzą na stronę „Top” a elementy na stronę „Bottom”. Aby widzieć same ścieżki, bez elementów wystarczy w poleceniu „Display” wyłączyć (odznaczyć) „tPlace” i „bPlace”. Natomiast przy drukowaniu płytki aby uzyskać lustrzane odbicie wydruku, wystarczy w poleceniu „Print” zaznaczyć „Mirror”.
    Pozdrawiam.
REKLAMA