logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział internetu z kablówki na 2 komputery przez router

Uzytkowniik 17 Lis 2007 12:27 2380 4
REKLAMA
  • #1 4490519
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Wiatam!

Mam problem z podzieleniem internetu z kablówki (w domu mam tylko kabel z końcówką RJ-45). Posiadam router D-link DIR-100, podłączam wszystko tak jak jest napisane w instrukcji. Instaluje płytkę, która dostałem razem z routerem, wszystko przebiega bez problemu. Teoretycznie juz powinno być po kłopocie ale niestety nie.... Dodam jeszcze że 2 komputery maj system Win XP i dostawca internetu zezwala na połaczenie z netem tylko wybranej karcie sieciowej (o odpowiednim numerze MAC) Czy trzeba coś jeszcze dodatkowo konfigurować? Jest jakaś możliwość przypisanie temu routerowi inny adres MAC ?

Bardzo przoszę o pomoc bo walcze juz z tym od miesiąca. Szukałem bardzo dużo w sieci ale niestety nic to nie pomogło. Dodam jeszcze, że wszystko jest legalnie, komputery są w jednym domu, poprostu mam teraz w domu 2 komputey( 1 dla mnie, 2 dla bratra)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4491218
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Ten router posiada odpowiednią opcję - jest nawet wyświetlana przy kreatorze konfiguracji.

Zakładka Home
    przycisk Internet
    Opcja MAC Address

Przycisk <Clone MAC Address> automatycznie wpisuje MAC komputera z którego konfigurujesz router.
  • REKLAMA
  • #3 4491239
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    możesz napisać troszkę jaśniej? Gdzie jest ta zakładka Home?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4491290
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Na stronie konfiguracyjnej router'a.

Domyślnie jest pod adresem

http://192.168.0.1
  • #5 4491357
    Uzytkowniik
    Poziom 16