logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21PT165C/58P - trzeszczy fonia przy napisach...

bobbuilder 17 Lis 2007 15:53 2829 7
REKLAMA
  • #1 4491227
    bobbuilder
    Poziom 10  
    Witam. Jestem nowy na forum. Mój problem polega na tym, że przy pojawieniu sie napisów zaczyna strasznie trzeszczeć dźwięk ( szczególnie na TVP3). Po przeczytaniu kilku podobnych wątków i porównaniu defektu przeprowadziłem regulację za pomocą ARCz. Jest troszkę lepiej, ale teraz trzaski są jakby bardziej okresowe i pojawiają się średnio co około 2-3 razy na sekundę. Oczywiście przy pojawieniu się napisów. Czy mogę zrobić coś dalej bez zbędnych komplikacji, czy lepiej oddać TV do naprawy??
  • REKLAMA
  • #2 4491265
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Nie próbowałeś wykręcić rdzenia nieco bardziej?
  • REKLAMA
  • #3 4491321
    radekrpisz
    Ocena: 208
    Jak regulacja nie pomoże filterek do wymiany.
  • REKLAMA
  • #4 4491399
    bobbuilder
    Poziom 10  
    OK, ale jaki "rdzeń" ( w końcu jestem początkujący :D)i jeśli filtr do wymiany to czy jest on uniwersalny czy dedykowany do tego modelu?
  • #5 4491424
    Mirek Z.
    bobbuilder napisał:
    przeprowadziłem regulację za pomocą ARCz.

To co właściwie robiłeś?
    W "Szukaj" u góry strony wpisz: +philips+odstrajanie i poczytaj. Wszystko na ten temat już było.
  • #6 5623410
    bobbuilder
    Poziom 10  
    Sorki że pisze po takim czasie ale po wymianie arcz jest ok. Sam nie robiłem tego z braku czasu ale jak magikowi w serwisie powiedziałem o co chodzi to i z ceny zjechał o 60 % :D Teraz pojawił się kolejny problem. Obraz staje się czasem zniekształcony (poprzeczne, szerokie pasy i skoki obrazu) i jest tak do czasu kiedy wyjmę antenę i podepnę ją jeszcze raz. Czy to wina gniazda antenowego?
  • REKLAMA
  • #7 5626289
    Mirek Z.
    Jeśli używasz anteny indywidualnej, to z reguły taki objaw jest wywołany uszkodzeniem (utratą pojemności) kondensatorka elektrolitycznego w zasilaczu antenowym. Należy wymienić - zwróć uwagę na biegunowość, często płytki nie są opisane. Powinien to być 100mikro/25V.
  • #8 5627640
    bobbuilder
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki. Jak tylko znajdę chwile wolnego czasu to wezmę się za to.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Philips 21PT165C/58P, w którym pojawia się trzeszczenie dźwięku podczas wyświetlania napisów, szczególnie na kanale TVP3. Wstępna regulacja za pomocą narzędzia ARCz przyniosła częściową poprawę, jednak trzaski stały się bardziej okresowe. Sugerowano dalszą regulację rdzenia oraz ewentualną wymianę filtra, który może być dedykowany do modelu. Po wymianie filtra ARCz problem dźwięku ustąpił, ale pojawił się nowy defekt obrazu – zniekształcenia w postaci poprzecznych, szerokich pasów i skoków obrazu, które ustępują po odłączeniu i ponownym podłączeniu anteny. Przyczyną może być uszkodzony kondensator elektrolityczny w zasilaczu antenowym (zalecana wymiana kondensatora 100µF/25V z zachowaniem biegunowości).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA