logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-1984 nie włącza się, brak diody standby – gdzie znaleźć schemat serwisowy?

karol123 17 Lis 2007 20:11 1916 8
REKLAMA
  • #1 4492234
    karol123
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam mam problem ponieważ nie wiem od czego zacząć naprawę telewizora Telewizor po włączeniu do prądu słychać charakterystyczne załączenie ale nic poza tym nawet dioda się nie pali od czuwania na początek potrzebowałbym schemat od telewizora ale szukałem na forum i nie ma do tej wersji.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4494755
    karol123
    Poziom 16  
    Witam kolegów mam już schemat teraz od czego zacząć ustalanie usterki Po włączeniu słychać tylko takie dziwne trzasnięcie Nie zajmuje się naprawą TV na co dzień więnc proszę o jakąś wskazówkę ten odgłos to jakby startowała przetwornica ale nic poza tym. Na przyciski też nie ma reakcji natomiast przy przytrzymaniu przycisku miga dioda więnc programator chyba działa.Zacząłbym od sprawdzenia napięć tylko nie wiem w jakim miejscu mam zacząć ten pomiar (zasilacz).Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4495488
    kris-644
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Witaj.
    Jesli masz chociaz mgliste pojęcie o elektronice to zacznij od sprawdzenia zimnych lutów ( w tych sprzetach jest ich dużo ) na stabilizatorach napiecia , na transformatorach , diodach , itp.Wszystko podejrzane przelutuj jeszcze raz.Napiecia sprawdzaj na wyjsciu przetwornicy na dużych kondensatorach .Jesli sie nie znasz na elektronice to daruj sobie bo możesz nabroić i ktoś ( elektronik ) bedzie po Tobie się męczyć co odbije sie Tobie po kieszeni.
    Pozdrawiam.
    Krzysiek
  • REKLAMA
  • #5 4495792
    karol123
    Poziom 16  
    Może to żle zabrzmiało ale coś tam wiem jednak na ten temat wienc zacznę od sprawdzenia zimnych lutów jest jeszcze coś innego zwrócenia uwagi.Pozdrawiam

Moderowany przez Mirek Z.:

Uzupełnij tytuł tematu - regulamin p.11.
    Pisz staranniej - regulamin p. 15.

• REKLAMA
  • #6 4497048
    kris-644
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Witaj.
    Jesli wiesz cos na ten temat to spoko.Zacznij od stwierdzenia czy pracuje przetwornica .Czy jest napiecie 5 V na sterowanie.Masz w tym telewizorze stabilizator napiecia na 5V - jesli nie ma tych zimnych lutów na nim , bo one lubia tam siedziec.Jesli nie swieci Tobie dioda to prawdopodobnie nie masz tych 5V .Sprawdz dlaczego.Jesli nie pracuje przetwornica wymien w niej na poczatek kondensatory elektrolity i sprawdzaj dalej.Trydno jest mi radzic jesli nie wiem nic wiecej.Czekam na odpowiedz.

Regulamin dotyczy wszystkich użytkowników Forum - p.15 również. [Mirek Z.]
  • #7 4605505
    karol123
    Poziom 16  
    Witam pana pisze bo w końcu zabrałem się za naprawę telewizora wyczyściłem płytkę i zabrałem się za pomiary schemat ma strasznie zamazany i mozolnie o idzie nie wiem gdzie szukać u mnie stabilizatora 5V sprawdziłem na wejściu za mostkiem prostowniczym napięcie póżniej wyjście z transformatora T602 14V wyjście na mikrokontroler IC 001
    wejście i wyjście napięć z układu IC 601 napięcie na wejściu trafopowielacza i zatrzymałem się na tranzystorze Q 802 2SD 555 LB
    HV-Out na kolektorze niema napięcia 114V DC które wchodzi na trafopowielacz .Po włączeniu do sieci odbiornik nie powinien startować Jak przyciskam załączanie układ nie reaguje więc mam problem chyba z sterowaniem przetwornicą Pozdrawiam i czekam na podpowiedż

Moderowany przez Mirek Z.:

Ostrzeżenie za niezastosowanie się do polecenia moderatora w związku z naruszeniem p.11 regulaminu oraz za niechlujna pisownię. P.15 regulaminu nakazuje stosowanie się do zasad pisowni. Dalsze niestosowanie się do wymogów regulaminu będzie skutkować blokadą pisania.

• #8 4605897
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Czy sprawdzałeś elementy w torze napięcia +B począwszy od zasilacza?
  • #9 4614011
    karol123
    Poziom 16  
    Witam ponownie na forum jeśli chodzi o zasilanie +B jeszcze wszystkiego nie przejrzałem bo mam strasznie zamazany schemat , ale to jest tylko kwestia czasu. Większość już przejrzałem. Zostało mi jeszcze zasilanie mikrokontrolera i pozostałych układów scalonych. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Sony KV-1984, który po podłączeniu do zasilania nie uruchamia się, nie świeci dioda standby, a po włączeniu słychać charakterystyczne trzaśnięcie, prawdopodobnie start przetwornicy. Użytkownik poszukuje schematu serwisowego do tego modelu, który jest trudny do znalezienia i ma zamazane oznaczenia. Wskazówki dotyczą rozpoczęcia diagnostyki od sprawdzenia zimnych lutów na stabilizatorach napięcia, transformatorach i diodach oraz pomiaru napięć na wyjściu przetwornicy, szczególnie napięcia 5V, które zasila układy sterujące i diodę standby. Brak napięcia 5V może wskazywać na uszkodzenie przetwornicy lub elementów zasilacza. W toku naprawy sprawdzono napięcia za mostkiem prostowniczym, na transformatorze T602 (14V), na mikrokontrolerze IC001 oraz układzie IC601. Zauważono brak napięcia 114V DC na kolektorze tranzystora Q802 (2SD555LB), które jest potrzebne do zasilania trafopowielacza. Problem może leżeć w sterowaniu przetwornicą lub w uszkodzonych elementach toru zasilania +B. Diagnostyka wymaga dalszej analizy zasilania mikrokontrolera i pozostałych układów scalonych oraz dokładnego odczytania schematu serwisowego.
REKLAMA