Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bardzo duże spalanie Renault 19.

michalkl1 18 Nov 2007 10:06 5014 1
    michalkl1
    Level 13  
    Cześć. Posiadam Renault 19 od września tego roku. Jest to wersja z silnikiem 1.7 na jednopunktowym wtrysku-95 KM benzyna. Problemem dość ogromnym jest spalanie ponieważ już 3 raz doliczyłem się spalania prawie 18 litrów/100km. Tankując np za 50zł mamy 11litórw benzyny 95. I w moim wypadku starcza to na góra 60km więc dodając te 40km wyjdzie nam że pali ponad 18l/100km. Auto było eksploatowane przez starszego pana(zresztą znajomego sąsiada). Jak zapewnia były wymieniane na bierząco wszystkie płyny, pasek rozrządu, filtry, akumulator nowy na gwarancji, nawet przewody elektryczne. Auto jak miałem zapewnienia od poprzedniego właściciela jest igła...bo jest! Zero usterek jak do tej pory . Zawsze pali za pierwszym razem z czego jestem zadowolony jak na silniczek z przebiegiem 250tyś km. Auto jest z 1989r. Czasem mam wrażenie, że benzyna płynnie znika patrząc na komputer pokładowy. Aha denerwowało mnie to, że komputer pokazywał stan paliwa do 5litrów a potem już tylko się załączała kontrolka rezerwy i tak naoprawdę nie mam pojęcia ile jeszcze tego paliwa jest choć orientacyjnie to wiadomo...ale ja wole mieć wyświetlone więc: Odłączyłem raz przypadkiem akku i zresetowalem komputer bo cały czas miga wyświetlająć wszystkie cyfry. I co się okazało?Komputer pokazuje faktyczny stan paliwa nawet 1 l a nawet to jak bełkocze benzyna w baku. Raz 7l a raz np 10 . Teraz już wiem na 100% ile mam paliwa i nie ustawiam komputera bo potem znów będzie ta śmieszna rezerwa. Aha wiem jeszcze tyle, że przed zresetowanie komputer nie wykrywał zmiany ilości benzyny w baku. Trzeba zalać min za 40zł żeby zmieniły się wskazania komputera natomiast po już tak nie jest. To tylko tak dla informacji...

Co może być przyczyną tak wielkiego spalania?Szukałem ale niestety nie spotkałem sie z przypadkiem takiego spalania. Czy zresetowanie komputera czyt. odłączenie od akku na czas koło minuty mogło poskutkować takim spalaniem? Wiem jeszcze, że przed tym byłem w stanie przejechać ponad 30 km na 2 litrach benzyny bo np. na komputerze zmienił mi sie stan np z 8 l na 6 l benzyny w baku. Wiem, że czujnik poziomu benzyny jest sprawny ponieważ już zdarzyło mi się pare razy jechać ma oparach(dosłownie litr w baku) i auto przerwyało co wskazuje na wiarygodność komputera.

Proszę o pmoc.
    User removed account
    User removed account