logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzór na szereg Fouriera sygnału prostokątnego z wypełnieniem?

Tommy76 18 Lis 2007 10:54 3392 2
REKLAMA
  • #1 4493635
    Tommy76
    Poziom 10  
    Witam,
    zna ktoś może wzór na rozwinięcie w szereg Fouriera sygnału prostokątnego z uwzględnieniem wypełnienia ?
  • REKLAMA
  • #2 4493655
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    Tommy76 napisał:
    Witam,
    zna ktoś może wzór na rozwinięcie w szereg Fouriera sygnału prostokątnego z uwzględnieniem wypełnienia ?

a jaki to problem by samemu sobie policzyć współczynniki Szeregu Fouriera korzystając ze wzorów Eulera?
    Poza tym, to nie widzę tu równania analitycznego tego sygnału prostokątnego...

Pozdrawiam

P.S. Popraw swój tytuł.
  • #3 16084427
    dluga92
    Poziom 1  
    Witam serdecznie.
    Przeglądałam za pomocą wyszukiwarki podobnego problemu, jednak nie udało mi zaleźć nic konkretnego - a ten temat jakoś pokrywał się z moim zagadnieniem.
    Potrzebowałabym porady z definicji, zasady i zastosowania szeregu Fouriera w porównaniu do transformaty Fouriera.

Szukając na własną rękę znalazłam informację że zarówno szereg jak i transformata dotyczą funkcji okresowych.
    Jednak na uczelnię potrzebuję odpowiedzi dlaczego dla funkcji okresowych używa się szeregu a dla nieokresowych transformaty Fouriera? Ktoś? Coś?
    Byłabym wdzięczna za wszystkie podpowiedzi i informacje.
    Moderowany przez trymer01:

Regulamin, pkt 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

REKLAMA