logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer A602R - brak dźwięku, przekaźnik końcówek mocy nie działa

jotuze 18 Lis 2007 17:32 4738 20
REKLAMA
  • #1 4495089
    jotuze
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam.
    Mam problem ze wzmacniaczem, mianowicie po włączeniu do sieci wszystko działa tylko nie załączają się końcówki mocy (przekaźnik nie "pstryka"). W związku z czym moje pytanie czy może to być jego wina i czy zaznaczony na zdjęciu element to właśnie on?
    Pozdrawiam. Proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • DSC06366.JPG (2.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pioneer A602R - brak dźwięku, przekaźnik końcówek mocy nie działa 1.JPG (755.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4495442
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    Zmniejsz zdjęcia żeby ie nabijało punktów. Do wymiany stopień prądowy wraz ze sterującym + elementy bierne (oczywiście w ubitym kanale). Przemierz tranzystory końcowe i sprawdź które są przebite..
  • REKLAMA
  • #3 4496526
    jotuze
    Poziom 14  
    Przepraszam, dodaje jeszcze raz zdjęcia. Właśnie sytuacja wygląda tak że nie wiem czy któryś kanał jest "ubity". Układy na końcówce wyglądają na całe tylko tak jak mówiłem nie ma charakterystycznego "pstryknięcia" i nie załączają się końcówki.
    Załączniki:
    • Pioneer A602R - brak dźwięku, przekaźnik końcówek mocy nie działa DSC06366.JPG (66.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pioneer A602R - brak dźwięku, przekaźnik końcówek mocy nie działa 1.JPG (97.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 4496854
    jotuze
    Poziom 14  
    Co może być przyczyną?
  • #5 4497573
    blantozaur
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    Witam , jeśli posiadasz miernik ustaw go w pozycje "buzzer" , dioda .
    Przy wyłączonym wzmaku posprawdzaj tranzystory tj, elementy przykręcone do radiatora.
  • REKLAMA
  • #6 4497640
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    Albo mi się wydaje albo główne trafo nie jest podłączone.... brakuje jednego przewodu przy uzwojeniu pierwotnym. Pozatym ktoś kopał na płycie z blokiem zasilania - czy ta rysa to nie przypadkiem pęknięcie?
  • #7 4498776
    jotuze
    Poziom 14  
    Rzeczywiście jest tam rysa, wcześniej jej nie zauważyłem. Spróbuję polutować przerwane ścieżki. Myślicie że to może być przyczyną ? Wcześniej grał normalnie (zanim pożyczyłem go koledze).

Dodano po 4 [godziny] 13 [minuty]:

Połączyłem przerwy i nadal nic, przekaźnik nie pstryka.
  • #8 4501933
    jotuze
    Poziom 14  
    Naprawdę nikt nie wie co jest grane ? Proszę o pomoc. Niedługo sylwester a coś trzeba słuchać.

Dodano po 32 [minuty]:

Dodam jeszcze że trafo jest podłączone i wszystkie diody i przełączniki działają. Tranzystory też są sprawne.
  • #9 4503367
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witam !

Na płycie końcówki masz dwa podwójne rezystory ceramiczne . Z każdego wystają trzy końcówki drutu . Zmierz napięcie stałe (względem masy) na środkowych drutach , w obu kanałach . Ma tam być 0V DC (+/-50mV) , więc ustaw minimalny zakres DC na mierniku . To pozwoli wykluczyć działanie układu protect .
  • REKLAMA
  • #10 4503473
    jotuze
    Poziom 14  
    Na obydwu rezystorach jest 0,00.
  • #11 4503576
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Znajdź przełączniki zestawów głośnikowych A / B . Sprawdź przewody i gniazda łączące płytkę owych przełączników z zasilaczem oraz z płytą bazową . Być może masz brak napięcia zasilającego cewki przekaźników lub przerwę w tym obwodzie , bo gołym okiem widać ślady uszkodzeń mechanicznych . Oczywiście rozumiem , że na kolektorach tr. mocy jest pełne , symetryczne zasilanie ?

Jeszcze coś : jeśli dobrze widzę , to masz również wbite do wewnątrz przyłącza głośnikowe . Sprawdź zatem druk w okolicy lutowania terminali .
  • #12 4503756
    jotuze
    Poziom 14  
    Przewody i złącza od zestawów są całe, zasilanie też. Spróbuje wyjaśnić co się stało może będzie łatwiej zlokalizować usterkę. Pożyczyłem koledze sprzęt i po powrocie go do mnie kolega mówił że podłączył kolumny (8Ohm) zamiast do prawego i lewego kanału podłączył jedną do A prawego a drugą do B prawego kanału. Mówił że grało tak około 30 sec. i nagle poszedł dymek z okolic zaznaczonego na zdjęciu elementu. I od tego momentu końcówki się nie włączają.
  • #13 4503957
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4505189
    jotuze
    Poziom 14  
    O. Też tak myślałem na początku. Czy to może być ten przekaźnik zaznaczony na zdjęciu?
  • #15 4505464
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 4505491
    jotuze
    Poziom 14  
    Ok. zmierzę zaraz. A wie ktoś może gdzie mogę dostać taki przekaźnik bo na allegro i w paru sklepach w których byłem nie mają.
  • #17 4506803
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 4507058
    jotuze
    Poziom 14  
    To znaczy że nie musi być koniecznie taki sam DEC type dh2su, tylko muszą sie zgadzać parametry (w tym przypadku 24VDC. 2A)?
  • #19 4529800
    jotuze
    Poziom 14  
    Witam. Wyciągnąłem ten uszkodzony przekaźnik, i okazuje się że w punktach gdzie powinna być cewka przekaźnika (na płytce) miernik nie reaguje. Jaka może być tego przyczyna?
  • #20 4531670
    jotuze
    Poziom 14  
    Mam jeszcze jedną sugestie i pytanie zarazem. Czy mógł się spalić też transformator po prawej na dole (1.JPG) ? Bo skoro nie daje napięcia to on jest za to odpowiedzialny.
  • #21 4533718
    jotuze
    Poziom 14  
    Wygląda na lekko stopiony. Gdzie i za ile mogę dostać taki transformator ?

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Proszę o pomoc. Naprawdę chciałbym jeszcze go trochę posłuchać. Zwłaszcza że zbliżają się święta i sylwester.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Pioneer A602R nie załącza końcówek mocy – przekaźnik nie działa (brak charakterystycznego "pstryknięcia"). Problem pojawił się po podłączeniu kolumn głośnikowych w niewłaściwy sposób, co spowodowało dymienie w okolicy przekaźnika. Sprawdzenie tranzystorów mocy wykazało ich sprawność, podobnie jak zasilanie i przewody do przełączników zestawów głośnikowych. Na płycie końcówki zmierzono napięcie na rezystorach ceramicznych, które wynosiło 0 V, co wyklucza działanie układu protect. Uszkodzenie przekaźnika potwierdzono poprzez brak reakcji miernika na cewkę przekaźnika po jej wyjęciu. Pojawiła się również podejrzenie uszkodzenia transformatora zasilającego, który wizualnie wygląda na lekko stopiony i może nie dostarczać napięcia. Wskazano konieczność wymiany przekaźnika na taki o zgodnych parametrach (np. 24V DC, 2A), a także sprawdzenie i ewentualną wymianę transformatora. Zalecane jest dokładne pomiary rezystancji i napięć oraz kontrola ścieżek lutowniczych w okolicy uszkodzeń mechanicznych i termicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA