logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Shivaki STV-201M4 - obraz coraz jaśniejszy od lewej do prawej strony

ewapiotr 03 Gru 2003 19:37 1474 10
REKLAMA
  • #1 423667
    ewapiotr
    Poziom 15  
    Sąsiad emeryt przyniósł mi TV shivaki stv-201M4.Tv ma taki objaw,że ma od lewej do prawej strony kineskopu obraz coraz jaśniejszy.Geometria prawidłowa, linie widoczne,czytelne.Całość regulacji pilotem działa.Od czego zacząć?
  • REKLAMA
  • #2 423777
    morokko
    Poziom 14  
    Od regulacji fazy odchylania poziomego , jeżeli brak efektów, może kineskop namagnesowany , (układ rozmagnesowania) , czy ten tv nie spadł..? Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 423791
    ewapiotr
    Poziom 15  
    Dzięki! Z takim namagnesowaniem kinola jeszcze się nie spotkałem,zawsze wychodziła jakaś kolorowa plama.Resztę sprawdzę, tak jak mnie nakierowałeś.
  • #4 423835
    mch
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Według mnie to nie będzie namagnesowanie kinola lecz któryś z kon. elektrolit., może w głównej gałęzi zasilania?Spróbuj dostawiać.
  • #5 423853
    ewapiotr
    Poziom 15  
    Cześć! Będę próbował,to takie muzeum (z szybą).że głowa boli.
  • REKLAMA
  • #6 423883
    kazkla
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    sprawdz kondensatory w galezi odchylania pionowego
  • #7 423959
    Rubinh
    Poziom 24  
    Ocena: 67
    Bywa też, że uwalony jest kond. na G2 albo na nap +200V na PK. Z pionem raczej efekt ten nie ma nic wspólnego.
  • #8 423966
    ewapiotr
    Poziom 15  
    Dzięki! Zobaczę jutro, dziś już mam dość.O wynikach napiszę.
  • #9 423975
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    witam. z pionem i moze nie ma ale w jakimś funaju wymiana kondka przy pionie rozwiązała mi ten problem.
  • REKLAMA
  • #11 424300
    ewapiotr
    Poziom 15  
    Dzięki wszystkim! Walnięty był elektrolit na 200V.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Shivaki STV-201M4 pojawił się problem z obrazem, który staje się coraz jaśniejszy od lewej do prawej strony kineskopu, przy zachowanej prawidłowej geometrii i czytelnych liniach. Sugerowano rozpoczęcie diagnostyki od regulacji fazy odchylania poziomego oraz sprawdzenie układu rozmagnesowania kineskopu, choć namagnesowanie kineskopu zwykle objawia się kolorowymi plamami. Kolejne wskazówki dotyczyły kondensatorów elektrolitycznych, zwłaszcza w gałęzi zasilania oraz w układzie odchylania pionowego. Wskazywano na kondensatory na napięcie około 200 V, szczególnie na elektrolity w obwodzie G2 lub zasilaniu kineskopu, które mogą powodować opisany efekt. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę uszkodzonego kondensatora elektrolitycznego na 200 V.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA