logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DSC PC5020 - Niskie napięcie ładowania akumulatora i dziwne zachowanie systemu

rokli40 19 Lis 2007 09:46 2912 19
  • #1 4497172
    rokli40
    Poziom 11  
    Ocena: 33
    Witam.
    W centrali PC 5020 pojawił się komunikat „WYŁADOWANY AKUMULATOR” kilkanaście godzin po podłączeniu dodatkowego obciążenia (nadajnik do monitoringu- pobór prądu ok.100 mA, wpięty pomiędzy COM centrali i + akumulatora).
    Centrala nie powinna być (przynajmniej teoretycznie ) przeciążona bo cały pobór prądu mieści się w dopuszczalnym przez producenta.
    Dziwne są natomiast mierzone napięcia:
    - 13 V - na AUX (przy włączonym aku)
    - 13 V - na samym aku
    - 10,7 V - na AUX (przy odłączonym aku) ???
    - 10,5 V - napięcie ładowania aku ???
    Wydaje mi się że uszkodzone jest zasilanie centrali. System jednak działa i nawet udało mi się pozbyć usterki „WYŁADOWANY AKUMULATOR” przez programowe ustawienie większego prądu ładowania akumulatora.
    Następny dziwny objaw - centrala potrafi „wystartować” z samego akumulatora (bez zasilania sieciowego). Prawdopodobnie „płyta” do wymiany? Zastanawiam się tylko jak długo z taką usterką system może pracować bez ujemnych skutków np. dla akumulatora???
    Proszę o opinie i sugestie.
    Pozdrawiam
    Robert
  • #2 4498140
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    Witam .
    A kto tak doczepia nadajnik ????? napisz jeszcze jaki a dużo się wyjaśni . Sprawdż jaki jest pobierany prąd w czasie nadawania.:D
    Tymczasem uszkodzony jest układ zasilania na płycie centrali a ten temat był tu już przerabiany.
  • #3 4498934
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Prawdopodobnie mostek prostowniczy do wymiany.

Dodano po 1 [minuty]:

I podłącz nadajnik tak jak czujki, lub ewentualnie bezpośrednio do aku.
  • #4 4500415
    rokli40
    Poziom 11  
    Nadajnik został tak podpięty przez koncesjonowaną firmę zajmującą się podłączaniem systemów alarmowych do monitoringu.
    Jest to GPRS-owy nadajnik oparty na Motoroli G24 (pobór prądu 0,1-0,15 A).
    Pytanie, czy takie podpięcie mogło uszkodzić układ zasilania na płycie i jak właściwie powinien być włączony żeby nie obciążał zbytnio centrali (pod AUX czy pod akumulator)?
  • #5 4502723
    bartek_p
    Poziom 31  
    Napisałem wyżej jak powinien być podłączony.
    Najlepiej pod AUX.
    P.S. Jak już kiedyś pisałem, ja bym za taki numer z roboty wyleciał na zbity pysk.
    Jeśli to nadajnik KERATRONIK to na 100% stało sie to właśnie od tego
  • #6 4503770
    tomhub
    Poziom 19  
    Ocena: 73
    Ja wymieniłem tylko BUZ-a i wszystko wróciło do normy.Koledzy sugerowali jeszcze mostek i ten na radiatorze.Tez wymieniłem tak na ,,zaś'' .(i nie zepsułem)
  • #7 4505755
    jkm73
    Poziom 21  
    Ocena: 173
    podczepie sie pod temat,mam do zainstalowania modul powiadomienia gsm albatross w centrali ca 10. Instrukcja wyraznie mowi zeby plus podpiac pod akumulator a minus modulu pod coma centrali (zeby nie zadzialalo ograniczenie pradu ladowania) iczytajac tego posta troche zbaranialem,dodam,ze podczas nadawania prad pobierany przez modul moze wzrosnac do 1,5 A . Co panowie poradzicie?
  • #8 4506335
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 4506998
    tomhub
    Poziom 19  
    Do JKM73 no dalej nie dopisałeś ........zadziałania ogranicznika prądu ładowania, co w konsekwencji doprowadzi do szybkiego rozładowania akumulatora.No chyba nie bedzie nadawało w nieskończonosć???
  • #10 4507789
    jkm73
    Poziom 21  
    z outow wyprowadze sygnal wlamania(wyzwalajacy modul powiadomienia) w stanie czuwania modul pobiera malo, ok 15 mA,ale przy nadawaniu moze wzrosnac do 1,5 A,chwilowo oczywiscie. Zasilanie modulu powiadomienia chcialem podlaczyc tak,plus modulu do plusa akumulatora a minus modulu do zacisku com centrali,zgodnie z tym jak podaje instrukcja satela od ca 10. Wydaje mi sie ,ze tak bedzie prawidlowo,jesli sie myle poprawcie mnie :).
  • #11 4507967
    tomhub
    Poziom 19  
    no tak jak w instrukcji satela.Bedzie ,,cykało".
  • #12 4508965
    jkm73
    Poziom 21  
    ok,dzieki (chcialem sie upewnic),pozdrawiam
  • #13 4509349
    rokli40
    Poziom 11  
    Dzięki za uwagi, potwierdziliście moje przypuszczenia. Jutro będę miał nową płytę do centrali i wymieniam. Tylko dalej nie jestem pewien gdzie będzie lepiej podłączyć zasilanie nadajnika......... Jeśli wepnę na AUX centrali może to chwilowo (w momencie nadawania) przeciążać wyjście, jeśli pod akumulator to w razie dłuższego zaniku napięcia z sieci nadajnik może rozładować go do zera???????????????

Dodano po 23 [minuty]:

Dzięki za uwagi, potwierdziliście moje przypuszczenia. Jutro będę miał nową płytę do centrali i wymieniam. Tylko dalej nie jestem pewien gdzie będzie lepiej podłączyć zasilanie nadajnika......... Jeśli wepnę na AUX centrali może to chwilowo (w momencie nadawania) przeciążać wyjście, jeśli pod akumulator to w razie dłuższego zaniku napięcia z sieci nadajnik może rozładować go do zera???????????????
  • #14 4509615
    bartek_p
    Poziom 31  
    Najlepiej dać osobną obudowę, akumulator i zasilacz buforowy. Odseparować centrale od nadajnika przekaźnikami.
    Takie podłączenie jest zgodne ze sztuką, jedno urządzenie nie ma wpływu na drugie. Tylko to zwiękasz koszty troszeczkę.
  • #15 4513985
    wowerman
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Od siebie powiem,że kiedyś zamontowałem centralkę DSC 4020 z uszkodzonymi wyjściami PGM.Ktoś zamiast puścić wyzwalanie sygnalizatorów przez przekaźniki do auxa podpiął je pod PGM.Po czasie tranzystory padły.Bez obciążenia dawały napięcie,zmieniały się stany na wyjściach.Po podpięciu ponownie obciążenia następował niemiły swąd z centrali.
    Jak już koledzy napisali to lepiej dodatkowy zasilacz buforowany+ przekaźniki.
    Tak między nami to w ogóle się dziwię ,że od początku powiadamianie nie miało swojego zasilacza
  • #16 4514108
    793DF
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Niestety takie podłączenie nie jest zgodne ze "sztuką" Dlaczego?...otoz w ten sposob pozbawiamy sie jakiejkolwiek kontroli nad funkcjonowaniem nadajnika,uszkodzeniu moze ulec zasilacz,przekazniki lub cos innego a uzytkownik nie ma o tym fakcie zadnej informacji ze strony systemu alarmowego.Zgodne ze sztuką jest podłączenie przy zastosowaniu modułu zasilania(w przypadku tej centrali bedzie to modul 5204 plus oczywiscie skrzynia z transformatorem i akumulator) Moduł ten posiada wyjscie zasilajace o obciazalnosci stalej 1,0A i chwilowej 3,0A co powinno wystarczyc do zasilenia nadajnika oraz cztery wyjscia programowalne z ktorych sterujemy sygnaly na nadajnik> Oczywiscie wszystkie wyjscia są kontrolowane przez centrale alarmowa a ich ewentualna usterka jest sygnalizowana na szyfratorze.
  • #17 4514297
    wowerman
    Poziom 23  
    Podałem tańszą opcję.Dawno nie instalowałem DSC i trochę wiadomości uciekło;)
  • #18 4517168
    rokli40
    Poziom 11  
    Powiadamianie (nadajnik GPRS) nie miało niezależnego zasilania ponieważ bilans prądowy centrali był OK. (wykorzystany w 80%).
    Rzeczywisty pobór prądu (sprawdzałem dzisiaj) waha się pomiędzy 100-150 mA. Nadajnik nawiązuje sesję GPRS i cały czas pobór prądu jest podobny (stare GSM-y wysyłające sygnały w formie SMS-ów pewnie miały duże pobory w momencie wysyłania). Wydaje mi się że płyta centrali była po prostu od początku uszkodzona, a dodatkowy odbiornik spowodował że usterka stała się widoczna.

Dodano po 7 [minuty]:

Powiadamianie (nadajnik GPRS) nie miało niezależnego zasilania ponieważ bilans prądowy centrali był OK. (wykorzystany w 80%).
    Rzeczywisty pobór prądu (sprawdzałem dzisiaj) waha się pomiędzy 100-150 mA. Nadajnik nawiązuje sesję GPRS i cały czas pobór prądu jest podobny (stare GSM-y wysyłające sygnały w formie SMS-ów pewnie miały duże pobory w momencie wysyłania). Wydaje mi się że płyta centrali była po prostu od początku uszkodzona, a dodatkowy odbiornik spowodował że usterka stała się widoczna.

Dodano po 18 [minuty]:

Wynika z tego że wpięcie nadajnika pomiędzy COM centrali i + akumulatora nie mogło uszkodzić zasilania centrali (wbrew krytycznym osądom niektórych z forumowiczów)?????
    Dzisiaj wymieniłem płyte na nową, wszystko działa, brak usterek, napięcia OK.
    Tylko mam pytanie... Dlaczego od razu takie podłączenie nadajnika zostało skrytykowane i zanegowane przez kilka osób????
    Mam niezależną informacę od autoryzowanego technika DSC że takie podłączenie jest "jak najbardziej zalecane "....
  • #19 4518365
    wowerman
    Poziom 23  
    Witam.Rozumiem,że nadajnik był montowany nie przez agencję ochrony?
    Agencje zawsze separują swoje urządzenia,mają swoje zasilanie.Dlatego mnie to trochę dziwi.Ale jeśli to było w swoim zakresie to rozumiem.
    Sam montowałem nadajniki gsm +telefony w centrali,zasilanie brałem z outa centrali Satel.Wszystko chodzi do dziś.
  • #20 4518699
    bartek_p
    Poziom 31  
    Pisałem o nadajniku keratronika.
    Przy podłączaniu zasilania idzie taki strzał prądowy że deski tego niewytrzymują.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W centrali alarmowej DSC PC5020 pojawił się komunikat „WYŁADOWANY AKUMULATOR” po podłączeniu nadajnika GPRS (Motorola G24) o poborze prądu około 100-150 mA, wpiętego między zacisk COM centrali a plus akumulatora. Pomimo teoretycznie dopuszczalnego obciążenia, występowały niskie napięcia ładowania (około 10,5 V) i nietypowe zachowanie systemu, w tym możliwość uruchomienia centrali z samego akumulatora bez zasilania sieciowego. Wskazano uszkodzenie układu zasilania na płycie centrali, prawdopodobnie mostka prostowniczego lub BUZ-a, co potwierdzono wymianą płyty. Dyskusja dotyczyła prawidłowego podłączenia nadajnika – zalecane jest zasilanie z wyjścia AUX centrali lub bezpośrednio z akumulatora, jednak każde rozwiązanie ma wady: podłączenie do AUX może chwilowo przeciążać wyjście podczas nadawania, a podłączenie do akumulatora niesie ryzyko jego rozładowania przy dłuższym braku zasilania sieciowego. Proponowano zastosowanie osobnego zasilacza buforowego i akumulatora dla nadajnika oraz separację urządzeń przekaźnikami, co jest zgodne ze sztuką instalacji i pozwala na kontrolę stanu zasilania. Wskazano również na moduł zasilania DSC 5204 jako profesjonalne rozwiązanie z kontrolowanymi wyjściami i sygnalizacją usterek. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące innych modeli nadajników GSM (np. Albatross S2) i ich charakterystyki prądowej podczas nadawania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA