logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DSC PC1832 + DSL5, nieuzasadniony alarm "włamanie" anulowane po kilku

A-One 23 Wrz 2020 23:58 1482 28
  • #1 18939609
    A-One
    Poziom 6  
    Ocena: 135
    Hej,

Mam problem z systemem alarmowym z centralą DSC PC1832.
    Działał baaardzo długo bez zarzutu, natomiast od jakiegoś czasu prawie każde uzbrojenie alarmu kończy się powiadomieniem "włamanie", które anulowane jest po kilku minutach drugim powiadomieniem "po włamaniu". Powiadomienia te są generowane losowo, czyli czasami jest to np. 30 min po uzbrojeniu, czasami kilka godzin. Oczywiście żadnego włamania nie ma :)

Na klawiaturze wyświetlają się losowe "Zone" kiedy sprawdzam, która czujka wywołała alarm, więc tym samym wykluczam chociażby zwierzę w garażu.

Zdarza się to również jeżeli alarm nie jest uzbrojony, natomiast wtedy powiadomienia SMS brzmią odpowiednio: "awaria" - "po awarii".
    Akumulator jest OK.

Zdecydowałem się kupić kabel do DSC i próbuję go podłączyć, być może na DSL5 lepiej będę widział co się tam dzieje, ale już mam pod górkę...
    Mój kabel ma 5 pinów, centrala PC1832 4 piny, płyta ma oznaczenia UA503. Na wszystkich tutorialach jest odwrotnie jak chodzi o piny + u mnie nie ma nigdzie oznaczenia gniazda/wejścia Link-PC (jeżeli nie pomyliłem nazwy).
    Ponadto w tutorialach po wyklikaniu na klawiaturze kodu: *8[kod_operatora] i podaniu strefy 403 powinien wyświetlić się DSL Access Code, a u mnie tego nie ma... przez co nie mogę iść dalej w sprawie komunikacji z softem, żeby sprawdzić, czy da się połączyć moim kablem z tym 4-pinowym portem COM, który jest na płycie centrali.

Co mogę zrobić? Chciałbym znaleźć przyczynę, taki alarm to nie alarm :(

EDIT: szukałem teraz info pod kątem centrali i chyba muszę kupić inny kabel.
    Na coś powinienem uważać przy zakupie?
    Post - wobec powyższego - dotyczy więc ewentualnych podpowiedzi o co może chodzić temu alarmowi, bo nie mam pomysłów :)
  • #3 18939800
    A-One
    Poziom 6  
    Napisałem, że akumulator jest OK.
  • #4 18940647
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15462
    A-One napisał:
    Napisałem, że akumulator jest OK.

W jakim sensie, ile ma lat?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18940783
    A-One
    Poziom 6  
    Niewiele ponad rok.
  • #7 18940886
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15462
    suworow napisał:
    Wiele wskazuje na problemy z zasilaniem czujek i pod tym kątem przejrzałbym instalację :)

A ja obejrzał płytę - ostatnio miałem "przyjemność" trafić na podobny problem a winnym okazał się jeden z elektrolitów zasilacza.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18941394
    A-One
    Poziom 6  
    Płyty z tego co rozumiem nie jestem w stanie sam sprawdzić.
    Co macie na myśli pisząc "sprawdź zasilanie czujek"? Testy czujek wychodzą OK.
  • #10 18946111
    A-One
    Poziom 6  
    A myślicie, że da się chociaż z samej klawiatury odczytać co dokładnie należy wysłać w SMS do centrali alarmowej, żeby uzbroić i rozbroić alarm?
    Tak dawno nieużywane, że każdy zapomniał.
  • #11 18946824
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    A-One napisał:
    Co macie na myśli pisząc "sprawdź zasilanie czujek"? Testy czujek wychodzą OK.
    Sprawdzić na początek czy np dobrze dokręcone są kable w czujkach, w centrali, czy nie są ponacinane, uszkodzone. Czy alarm przychodzi ze wszystkich czujek czy np z wybranych kilku?
  • #12 18946946
    A-One
    Poziom 6  
    Testy czujek OK, alarm przychodzi z losowych czujek.
  • #13 18950387
    A-One
    Poziom 6  
    Jeszcze ostatnie pytania, bo widzę, że bez pomysłów za bardzo tutaj:

1) Czy możliwe jest, że sygnalizator zewnętrzny powoduje te alarmy/włamania? To jedyny element, który jest na zewnątrz, nie pod dachem, może jest coś z nim źle?
    2) Czy ma ktoś instrukcje jak podłączyć się komputerem do DSC PC1832 i płyty o nr UA503 (i jakim programem?)

Jak nic nie da się zrobić to trochę szkoda, dzwoniłem do instalatora, ale ten powiedział, żebym przygotował min. 500 zł i trochę mnie to boli :(

Dzięki :)
  • #14 18950524
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18950608
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    A-One napisał:
    bo widzę, że bez pomysłów za bardzo tutaj:

Ja tu raczej widzę brak inicjatywy z kolegi strony. Chce kolega "programowo" a my staramy kolegę zachęcić do działań bardziej " analogowych" ze śrubokrętem czy miernikiem w dłoni. Na podstawie kolegi lakonicznych wyjaśnień, można przypuszczać że problem może leżeć po stronie zasilania( losowe alarmy z czujek + awarie) Trzeba sprawdzić połączenia, pomierzyć napięcia i prądy... Dobrym tropem może być ten sygnalizator. Jak kolega nie orientuje się co i jak, to może warto wstawić zdjęcie centrali z połączeniami.
  • #16 18955363
    A-One
    Poziom 6  
    suworow napisał:
    Ja tu raczej widzę brak inicjatywy z kolegi strony. Chce kolega "programowo" a my staramy kolegę zachęcić do działań bardziej " analogowych" ze śrubokrętem czy miernikiem w dłoni.

Chętnie, ale co ja mam mierzyć? :D @sharp zaproponował zmierzenie AUX - w ten weekend to zrobię.

Zanim tam pójdę chciałbym jeszcze tylko dowiedzieć się jakie mam możliwości zerknięcia za pomocą klawiatury na komendy, które są wysyłane SMS'em, aby uzbroić/rozbroić alarm.
    Było to tak dawno nieużywane, że w żadnym telefonie w archiwum nie ma już tego użytego.

W moim poście, kiedy wspomniałem o tym, że znam kod "operatora", chodził oczywiście o kod "instalatora". Sorki, nie znam wszystkich pojęć precyzyjnie :)
  • #17 18955632
    Albert Einstein
    Poziom 12  
    Proponuję *6(kod gł) i przejrzeć historię zdarzeń. Jeżeli kolega nigdy nie bawił się dls i programowaniem to lepiej temat odpuścić i dać pole do popisu osobie kompetentnej. W końcu w grę wchodzi twój dobytek a nawet kto wie i zdrowie.
  • #18 18955953
    A-One
    Poziom 6  
    Nie no, co mi da przeglądanie historii zdarzeń? Przecież napisałem, że za każdym razem inna, jedna czujka wzbudza alarm.

Teraz najbardziej mnie interesuje jak dojść do tego jakiej treści SMS należy wysłać, aby uzbroić/rozbroić alarm.
    Dalej będę testował, bo osoby wyżej napisały co można sprawdzić + będę czekał na jakieś awarie, bo od kilku dni cisza.
  • #19 18956963
    Albert Einstein
    Poziom 12  
    No to na początek :
    Sprawdzić wszystkie połączenia, zarówno jak od strony centrali jak i czujników
    , w razie potrzeby `przedzwonić ' okablowanie, zmierzyć napięcia na zaciskach Aux, to samo
    Przy czujnikach, pomiar dokonać przy załączonym zasilaniu sieciowym a następnie bez.
    Historie sprawdzić celem odczytylu rodzaju awarii. Syg zew może powodować alarmy
    W ciągu dnia ponieważ jest w nim obwód sabotazowy zdefiniowany zapewne jako
    Linia 24h.
  • #20 18969689
    A-One
    Poziom 6  
    EDIT: czekam na kabel
  • #21 18974082
    A-One
    Poziom 6  
    Czy ktoś ma jakąś inną instrukcję do inicjalizacji połączenia z PC?

*8[kod_instalatora] -> prosi o podanie sekcji, jakąkolwiek sekcję bym nie podał (np. 499, 401) to mam błąd: błędny nr sekcji.

Nic więcej nie da się zrobić...
  • #22 19024254
    A-One
    Poziom 6  
    Ostatni UP, bo miałem kolejne podejście i nic nie znalazłem... chcę się tylko połączyć za pomocą jakiegokolwiek oprogramowania, byle tylko odczytać jakiej treści SMS mam wysyłać do centrali, żeby wykonać daną komendę 
  • #24 19144642
    A-One
    Poziom 6  
    Ehh, zanim zadzwonię do instalatora zdecydowałem się jeszcze raz spróbować.

W DSL 2002 nie mam "Connect"... pomyślałem, że to przez brak konta, ale nie mogę też utworzyć nowego konta (button "Finish" jest zablokowany, nie ma wyjaśnienia dlaczego -> mam wybrać miejsce zapisu i są tam 3 jakby "foldery", ale po zaznaczeniu któregokolwiek z nich nadal button zablokowany).

W DSL 5 już jest "connected", ale brak auto-detekcja nie znajduje płyty.

W każdym razie , kod sekcji 499 dalej nie przechodzi... nadal po wklepaniu tego kodu klawiatura daje sygnał dźwiękowy jak przy wpisaniu nieprawidłowego kodu uzbrojenia/rozbrojenia.

Reasumując, napisałem Wam to, bo być może coś uda się jeszcze podpowiedzieć, a jak się nie uda to zadzwonię do instalatora, a na forum opiszę tylko co było przyczyną... no ale to będzie stosunkowo drogo lekcja :)
  • #25 19147409
    A-One
    Poziom 6  
    Dorzucam filmik, gdzie próbuję wklepać każdy z kodów sekcji, które znalazłem w instrukcjach w necie, który ma coś wspólnego z inicjalizacją połączenia lub stricte programowaniem...
    Link
  • #26 19147547
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 19147984
    A-One
    Poziom 6  
    Za momencik odpowiem na wszystkie pytania, jednak najpierw...

sharp napisał:
    Jaki team jest moduł powiadamiania i jak podłączony?

Chodzi o moduł z kartą SIM? (chcę się upewnić, nie jestem instalatorem).

Akumulator był wymieniony może 2 lata temu... jak tylko pojawia się komunikat o słabej baterii to jest wymieniany... no ale, żeby nie było wątpliwości, podmienię na chwilę i upewnię się.
    Jak rozumiem, po wymianie, jeżeli to okazałoby się przyczyną (zły akumulator), będę mógł bez problemu wejść do sekcji np. 499?
  • #28 19148255
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 19169077
    A-One
    Poziom 6  
    OK @sharp ciężko mi powiedzieć jak moduł jest podłączony, dlatego dosyłam zdjęcia. Wg mnie jest zasilany z płyty. Jest tam jeszcze kostka z symbolami ksd205dc12v i o ile mogę przeczytać sobie teorię w necie, że to przekaźnik, to nie chcę strzelać jak dokładnie to działa. Z elektroniki jestem na etapie naprawiania lampek choinkowych z sterownikiem :)

Kabelki z modułu lecą do płyty do zacisków PGM1, PGM2 i bodajże BEL- oraz AUX- (tu nie jestem pewny, jeżeli to istotne to zerknę dokładniej jeszcze raz, nie zapisałem sobie i zapomniałem)

Wymiana akumulatora w każdym razie nic nie dała.

DSC PC1832 + DSL5, nieuzasadniony alarm "włamanie" anulowane po kilku

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem alarmowym DSC PC1832, który generuje losowe powiadomienia o "włamaniu", mimo braku rzeczywistego zagrożenia. Alarmy występują zarówno przy uzbrojonym, jak i nieuzbrojonym systemie, a na klawiaturze pojawiają się różne strefy. Użytkownik podejrzewa problemy z zasilaniem czujek oraz sygnalizatorem zewnętrznym. W odpowiedziach sugerowane są kontrole połączeń, zasilania oraz wymiana akumulatora. Użytkownik planuje podłączyć kabel do DSC, aby uzyskać więcej informacji, ale napotyka trudności z programowaniem i dostępem do sekcji centrali. Wskazówki dotyczące sprawdzenia historii zdarzeń oraz zasilania AUX są również poruszane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA