logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić sterownik GECO G-403-P02 (kocioł SEKO 25kW) ?

kowalikus 19 Lis 2007 21:08 13335 1
REKLAMA
  • #1 4499206
    kowalikus
    Poziom 1  
    Posiadam kocioł z firmy seko o mocy 25 kW do niego sterownik firmy GECO G-403-P02.

Nie mogę poradzić sobie z ustawieniem (daję stosunek 1/3 ), gdyż często mi wygasa. Groszek jest wilgotny ale przy ręcznym paleniu bez podajnika ładnie się spala.

Udało się co prawda na 2 noce ustawić dobrze jednak za dużo groszku się przy tym spala (tzn. groszek nie wypala się całkowicie) i wentylator chodzi cały czas.
  • REKLAMA
  • #2 4529602
    mariuszo
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam
    Posiadam inny piec, ale z takim samym sterownikiem.
    Przez ostatni miesiąc też męczyłem się z ustawieniami bo jeszcze się zima
    na dobre nie zaczęła a mi strasznie dużo węgla ubywało. Wreszcie wziąłem się za czyszczenie pieca i to było to. Na ściankach wymiennika przykleiła mi
    się warstwa ok. 1 cm pyłu, który chyba stanowił dobry izolator. W każdym bądź razie przed czyszczeniem ściana przez którą przechodził komin była gorąca w tej chwili jest ledwo ciepła. Zeskrobałem ze 4 wiadra pyłu z wnętrza pieca i nareszcie spokój. Węgiel się lepiej spala, wcześniej miałem dużo spieków. Moje ustawienia na sterow. to temp. 67°C, czas pod. 13s.,czas. oczek. 45 s.,podtrz. 25 min. i ostatni parametr na 5, a wentylator przykryty w 85%. Proponowałbym zacząć od dokładnego wyczyszczenia pieca a dopiero później zabawę z ustawieniami.
    Pozdrawiam Mariusz
REKLAMA